Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dls w610

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dls w610

Witka!

Własnie zabieram się za zbicie skrzyni B-R pod W610.
    Parametry znalazłem w manulau producenta, jednak nie jestem za dobry w projektowaniu skrzynek więc mam pytanko czy podany litraż w manualu producenta dotyczy skrzyni w którą wkładamy głośnik i port, czy do podanej objętości trzeba dodać litraż głośnika i portu?

Oto link do manualu:
    http://www.dls.se/econtent/files/149...ubs_eng_06.pdf

Zalecana skrzynia:
    35,6L
    Port 10,2 x 32cm
    F3 43,4Hz
    FB 43,0

Size 25 cm (10''
    Impedance 4 ohm
    Nom. power (RMS) 180 W (max 360)
    Freq. range 20 Hz- 1 kHz
    Sensitivity 89,7 dB
    Voice coil diameter 50 mm (2”)
    Voice coil height 22 mm (0,87”)
    Re 3,6 ohm
    Voice coil inductance, 1 kHz 1,58 mH
    BL product 15,98
    X-max +-9 mm (0,35”)
    Suspension compliance CMS 290
    SD- Effective piston area 314,6 cm2
    Resonant freq. (Fs) 32,9 Hz
    Vas (liters) 40,3
    Qms 3,63
    Qes 0,23
    Qts 0,22
    Cone material PPC
    Magnet weight 1,13 kg
    Magnet diameter 145 mm
    Installation depth 109 mm
    Mounting hole 232 mm
    Outer diameter 262 mm
    Weigth 3,7 kg

Jeśli trzeba dodać objętość kosza, to gdzie ją znaleźć lub jaką objętość założyć? 2-3L ?

Z góry dzięki za pomoc
    low-END

Zamieszczone przez wojtus Zobacz posta
    Zalecana skrzynia:
    35,6L
    Port 10,2 x 32cm
    F3 43,4Hz
    FB 43,0
    Zazwyczaj producenci podają litraż brutto, więc nie powinno Cię interesować ile zajmuje tunel, ile kosz itd. Ważne, abyś dobrze zestroił tunel br.

Skomentuj

Dolphin123, własnie doczytałem w manualu:
      " - Volumes occupied by speaker and ports have already
      been added to the given enclosure volume"

Czyli mam zrobić krzynkę na 35,6L wsadzić w to głośnik i port, tak?

Do budowy skrzyni mam 16mm MDF a na przednią ściankę dam 22mm MDF.
      16mm da radę wg Was?

A co do portu, polecicie jakiś dobry i nie drogi produkt, z dobrym osadzeniem w ściance i by był w miarę sztywny?
      Bo podejrzewam że nie znajdę portu fi 10 o długości 32cm ...
      low-END

Skomentuj

wszystko jedno czy zrobisz ten litraz brutto czy netto
        bedzie to tak mala roznica, ze nie uslyszysz roznicy

a portu szukaj w polinku
        ale tak dlugiego nie dostaniesz
        bedziesz go musial jakos przedluzyc
        ale poniewaz to jest 10' to dalbym mnieszy port tak ok 8cm i automatycznie zrobi sie krotszy
        co do grubosci plyty. Lepiej zastusuj grubsza na cala skrzynie
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          wszystko jedno czy zrobisz ten litraz brutto czy netto
          bedzie to tak mala roznica, ze nie uslyszysz roznicy
          Jestem mocno zaskoczony, ponieważ pamiętam jak pisano np. w przypadku IT mds08 jak dokładny musi być litraż obudowy.

polink czyli www.polink.com.pl tak?
          low-END

Skomentuj

Przy małych obudowach ma to już większe znaczenie, przy tej jeszcze też bym jednak zwrócił uwagę na litraż - bo DLSy są tak samo jak mds wrażliwe na obudowę.
            Co do tunelu - tak, w tym polinku, ale mają drogą przesyłkę :P Sprawdź aukcje użytkownika "akustyka" - ja biorę od nich tunele BR fi100 długości 21cm lub 10cm i łączę dwa tunele lustrzanym odbiciem ( jest wtedy dwustronnie profilowany)

Skomentuj

Jutro zaczynam powolne zbijanie kasty, będzie to skrzynia trapezoidalna więc dopasowanie elementów zajmie mi trochę czasu.

Zdecydowałem się na port fi 8cm, wg win isd ma mieć 18cm i to mnie ratuje bo inaczej bym musiał na fi 10 strugać kolanko (32cm dł.).
              Teraz tylko muszę znaleźć port fi 8cm...
              low-END

Skomentuj

To przeprojektuj skrzynie i daj port szczelinowy - fi 8cm a głosnik ma Sd-314cm2 xmax 9mm (tylko +/- czyli 4,5 w jedna stronę) czyli vd na poziomie wyższym niż przepływ portu - więc może świstać. A port jakbyś się zdecydował to nie węższy niż 3cm i zaokrąglij frezarką albo drapakiem +papier ścierny ostre krawędzie.

Na allegro były dwa porty fi68 z kolankami - poszukaj.

---------- Post dodany o 01:36 ---------- Poprzedni post o 01:27 ----------

są: przeglądałem inny temat - http://allegro.pl/bass-reflex-68mm-x...730361653.html sprzedaje to daniel69 z forum.

Skomentuj

a nie uwazasz, ze beda za male?
                  Ja mam takiego do 18cm usherow a nie do 10" suba

wg mnie za mala srednica
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale dwa po 68mm to daje taka sama średnice jak 102mm przecież :)

Skomentuj

Te dwa też nie za dobrze bo musiały by mieć po 24cm długości ...
                      Liczę to dla wewnętrznej średnicy portów czyli 63mm, dobrze liczę?

A szczelinówka chyba odpada, tak jak pisałem chcę zrobić skrzynie o przekroju trapezu, port szczelinowy nieźle skomplikował by mi złożenie tego ;]

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                      fi 8cm a głosnik ma Sd-314cm2 xmax 9mm (tylko +/- czyli 4,5 w jedna stronę) czyli vd na poziomie wyższym niż przepływ portu - więc może świstać
                      Teraz już wiem dlaczego dls zaleca port fi 10,2x32cm

Nie wiem co zrobić z tym portem ... :/
                      low-END

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                        Ale dwa po 68mm to daje taka sama średnice jak 102mm przecież
                        No nie jest do końca tak kolorowo jak piszesz :) Dwa mniejsze tunele które dają taką samą powierzchnie przekroju posiadają większą powierzchnie boczną ścianek co spowoduje zwiększenie poziomu szumów takiego br. Więc lepiej dać jeden ale większy.

Skomentuj

To dokup jeszcze dwa takie same tunele fi68 i załuż z drugiej strony kolanka - będzie obustronnie profilowany i zniknie problem o którym pisze shiver :)

Skomentuj

Dziękuję Panowie za pomoc.

Fotki z placu boju:

Na razie płyty po docinane już na gotowo, najprawdopodobniej jutro będzie klejenie i skręcanie.
                            Postaram się jutro podjechać do pobliskiego sklepu C-A, jeżeli na miejscu nie będzie nic konkretnego w ludzkiej kwocie to biorę te kolanka z Allegro.

Wymiary wewnętrzne kasty: [mm]
                            D1: 355
                            D2: 200
                            W: 395
                            H: 325
                            Objętość: 35,6L

Niestety u mnie w miescie nie można nigdzie dostać płyt 22mm MDF więc najprawdopodobniej na przednią ściankę pójdzie MDF 2x16mm.
                            Zastanawiam się jeszcze nad wzmocnieniem pionowym, co o tym myślicie?
                            No i jak ogólnie wg Was to wygląda? :)
                            low-END

Skomentuj

No ładnie wychodzi - sam docinałeś płyty? Widzę park maszynowy jest, a to najważniejsze :) Jednak dość prosto było by dać szczelinkę zamiast plastikowych BRów i miałbyś problem z głowy :P

Port 10,2 x 32cm
                              W: 395
                              To czemu nie zastosujesz po prostu portu102mm? Zaokrąglisz obustronnie, i będzie - prawie średnica portu od ścianki czyli się by zgadzało. Tyle że robiłeś wpusty i nie wiem ile jest między wpustami.

Co do frontu - nie ma sensu dawać 16mm - to nie jest aż taka pompka żeby wyginała płyty albo je łamała :P 16mm wystarczy - wzmocnienie, jak Ci sie chce zrobić, to daj, jak nie dasz - nic się nie stanie, ew możesz matę bitumiczną nakleić :)

Skomentuj

Tak, sam docinałem, trochę ciężko jest bez prowadnicy dobrze płyte poprowadzić, ale od czego jest wyrówniarka

Co do portu, już to dziś sprawdzałem - głębokość skrzyni (wewnątrz) to 355mm na dole i 200mm u góry - przy obu ściankach skośnych port oparł by się górną częścią o tylną ściankę...
                                Wiem że mógł bym wsadzić port w boczną ściankę, ale nie chcę tego robić, ponieważ mam sedana, dość ciężkiego do nagłośnienia: Mercedes W201 czyli poczciwa 190'ka z zbiornikiem paliwa za tylną kanapą i do tego blachą. Obecny subwoofer najlepiej gra ustawiony głośnikiem i portem BR w stronę kanapy, a żeby było ciekawiej to wyczytałem że DLS również zaleca takie ustawienie w przypadku sedana.

Pomiędzy wypustami jest własnie 39,5cm

Wcześniej nie sprawdzałem jak wyszedł by port szczelinowy, sądziłem że również wyjdziedosć długi ale teraz sprawdziłem i było by całkiem nieźle.
                                40x200mm i 290mm długości ma 80cm2
                                a okrągły port fi 102,0mm dł.300mm i 81,7cm2

Robić szczelinowy ? :>
                                low-END

Skomentuj

Jak masz chęci - to zrób, bo narzędzia masz :)

Skomentuj

A wymiary portu które podałem są ok?

Nie znam się za dobrze na WinIsd, mógł by ktoś to dla mnie sprawdzić, bo nie chciał bym żadnych świstów, podbić itp :/

Chęć mam, zrobić szczelinę to żaden problem - 3 kawałki mdf'u gorzej z obliczeniami, VD Sd to dla mnie czarna magia ...
                                    low-END

Skomentuj

40x200mm i 290mm długości ma 80cm2
                                      Tak - jest ok, zwłaszcza że jest krótszy - w tym wypadku będziesz miał strojenie w okolicach tego co producent zalecił, bo przeważnie tak jest ze szczelinowymi, z racji tego że są przy krawędzi obudowy. Sd to parametr głośnika - efektywny rozmiar membrany, jest podany, Vd to iloraz Sd i Xmaxu w jedną stronę - wychodzi Ci wychylenie objętościowe głośnika czyli jak sobie potem na litry przeliczysz, to się dowiesz ile litrów powietrza tłoczy głośnik przy wychyle.

To rób, powodzenia Tylko zaokrąglij do w środku

Skomentuj

Dzięki za informacje! :)

Idę działać dalej.
                                        Tylko obawiam się że port może dość śmiesznie wyglądać, bo będzie umieszczony pod głośnikiem... Zrobię najpierw przymiarkę :rolleyes:
                                        low-END

Skomentuj

Czaruję...
                                        X