Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani woofer do rocka i metalu, co byście polecali?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani woofer do rocka i metalu, co byście polecali?

Witam mam problem jak w temacie mianowicie kumpel prosił mnie żeby w końcu podziałać coś ze sprzętem w jego samochodzie (A4 b5 sedan).Radio fabryczne, przód zmodyfikowany fabryczny system, tył seria w półce.Generalnie gra to cicho i bardzo marnie brzmi, a że budżet jest dosyć ograniczony 400 max 500zł głośnik + wzmak, uznałem że najlepszy efekt da nam wooferek.Osobnym tematem jest to że w takim sedanie byle co nie zagra, ale koncepcja jest taka żeby zabudować całość pod półką albo od strony podłokietnika, bo dosyć istotną sprawą jest to aby bagażnik nie stracił na funkcjonalności dlatego też celuje w coś co nie zabierze dużo miejsca.
    Szczerze mówiąc liczyłem że jakiś tani 20cm przetwornik + chiński wzmak 50W załatwi sprawę. Zacząłem od ARN 226/4 bo jest tani i akurat miałem taki pod ręką i za ta kasę to naprawdę nie ma tragizmu poza tym że w rockowej muzyce totalnie nie daje rady ten głośnik.Próbowałem w różnych aplikacjach i jest lipa totalna.Oczywiście nie wymagam zbyt wiele od tego typu taniego zestawu jednak raczej nie słucham cięższych rockowych i metalowych kawałków więc w ogóle nie mam doświadczenia co taniego warto było by kupić.Zrobiłem parę symulacji w winisd dla stx 22/150 i tego nowego SW.STX.8.2.300.2x2.F.S. myślałem też o MDS 08 w closed tylko ze to troszkę przekracza budżet ale może warto?A może jakaś 12' w closed?
    Co ciekawego moglibyście polecić?

dlaczego zalozyles ze za 400-500zl nie da sie zrobic pozadnego zestawu?

normalny 4 kanalowy wzmacniacz da sie kupic za 100-150zl
    jak MUSI byc nowy to voice kraft za 199zl nie bedzie zly (powaznie, mialem go )
    do tego okablowanie ok 100zl (raz a pozadnie)
    sub na STXie to 100zl + ok 50zl skrzynia

robilem koledze w tym samochodzie suba i MDS08 byl wystarczajacy dla kogos kto nie chce masazu wnetrznosci
    http://diyaudio.pl/showthread.php/17...-w-audi-100-B4
    z tego co kolega mowil to B5 to ta sama buda

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      dlaczego zalozyles ze za 400-500zl nie da sie zrobic pozadnego zestawu?

normalny 4 kanalowy wzmacniacz da sie kupic za 100-150zl
      jak MUSI byc nowy to voice kraft za 199zl nie bedzie zly (powaznie, mialem go )
      do tego okablowanie ok 100zl (raz a pozadnie)
      sub na STXie to 100zl + ok 50zl skrzynia
      Właśnie wiem ze się da zrobić coś normalnego i właśnie na wzmacniaczu VK robiłem próby:)
      Generalnie jeżeli chodzi o tanie przetworniki i wzmaki to miałem z nimi już trochę do czynienia
      i wiem że za tą kasę można zrobić bez problemu "łupankę" jeżeli ktoś słucha muzyki z dużą ilością mięsistego bitu.

Mój problem polega na tym że to co dotychczas znałem i próbowałem w ogóle się nie sprawdza przy bardzo ostrym gitarowym graniu i perkusji mam tu na myśli np arn 226, stx 22 itp

robilem koledze w tym samochodzie suba i MDS08 byl wystarczajacy dla kogos kto nie chce masazu wnetrznosci
      http://diyaudio.pl/showthread.php/17...-w-audi-100-B4
      z tego co kolega mowil to B5 to ta sama buda
      Jeżeli chodzi o twoja konstrukcje to jak najbardziej git, tylko tak jak pisałem wcześniej 50L to znacznie za dużo, dlatego myślę o głośniku 8' bagażnik ma być nadal funkcjonalny.
      Koncepcja jest taka żeby zamontować głośnik membraną przez podłokietnik do środka samochodu, a skrzynkę zabudować na tylnym oparciu.
      I tu mam rozkminki czy nowy stx 8' 2x2 ohm starczy czy lepiej łyknąć np intertechnika lub coś całkiem innego tylko zaznaczam jeszcze raz że rozchodzi się tu o ostre gitarowe granie.
      Last edited by Pan_sowa; 03.08.2011, 13:45.

Skomentuj

Moim zdaniem 8mka Stx'a do ciężkiego gitarowego grania nadaję się tak sobie. W przyszłym tygodniu sprawdzę ją jeszcze w innej aplikacji ale nie sądzę aby moje zdanie się zmieniło, ten typ chyba tak ma :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          Moim zdaniem 8mka Stx'a do ciężkiego gitarowego grania nadaję się tak sobie.
          tez jestem tego zdania, ale za ta cene i tak jest bezkonkurencyjny
          Zamieszczone przez Pan_sowa Zobacz posta
          nie sprawdza przy bardzo ostrym gitarowym graniu i perkusji mam tu na myśli np arn 226, stx 22 itp
          samochodwy STX to juz zupelnie inna bajka niz te glosniki

Jeżeli chodzi o twoja konstrukcje to jak najbardziej git, tylko tak jak pisałem wcześniej 50L to znacznie za dużo, dlatego myślę o głośniku 8' bagażnik ma być nadal funkcjonalny.
          przeciez pisalem ze testowalem u niego MDS08 i bylo OK
          on poprostu slucha "lupanki" i dlatego wolal cos wiekszego
          pomijam fakt ze mial cos z radiem ktore dawalo bardzo slaby sygnal...

I tu mam rozkminki czy nowy stx 8' 2x2 ohm starczy czy lepiej łyknąć np intertechnika lub coś całkiem innego tylko zaznaczam jeszcze raz że rozchodzi się tu o ostre gitarowe granie.
          MDS08 jest duzo bardziej zroznicowany i bardziej neutralny
          STX ma typowo subwooferowa nalecialosc, ale i tak jest duzo bardziej zroznicowany niz stare STXy serii SC

mozesz podac przyklad muzyki z ktorymi sobie te glosniki nie radza?
          postaram sie sprawdzic czy STX sobie z tym poradzi

Skomentuj

ale za ta cene i tak jest bezkonkurencyjny
            Ciężko się nie zgodzić.

Myślę że rozwiązaniem dla kolegi będzie po prostu zainwestowanie w mds'a.

Skomentuj

mozesz podac przyklad muzyki z ktorymi sobie te glosniki nie radza?
              postaram sie sprawdzic czy STX sobie z tym poradzi
              Było by fajnie ale szczerze mówiąc to nie jestem w stanie przytoczyć konkretnych wykonawców i tytułów, po prostu robiłem próby na tym co miał nagrane na karcie pamięci w symulatorze zmieniarki.Dowiem się dokładnie o wykonawców ale tak na szybko to na pewno był tam Iron Maiden i dużo podobnego klimatu jego interesuje tylko taka muzyka.Ze znanych mi kawałków był Prodigi ale akurat na tym woofer dawał jeszcze radę, a poza tym dużo Metalu:).

Z tego co piszecie myślę o nowym stxie, ale mds08 łyknął bym dla zaspokojenia swojej ciekawości skoro nadarza się okazja-dużo o nim słyszałem ale nigdy nie miałem go w rękach:)
              Jeszcze pytanie o optymalną ilość mocy dla mdsa w closed no chyba że bardziej opłacało by się pokusić o BR?

Skomentuj

MDS08 w zamknietej nie gra za ciekawie - przynajmniej dla mnie
                w b-r jest juz duzo lepiej
                19-20 litrow to optimum do samochodu
                max 23-25
                150w to takie minimum

Skomentuj

150? jak on ma 120, nic mu sie nie stanie podajac duzo wieksza moc? ja mu mam zamiar podac 150w rms zobaczymy co z tego bedzie

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                    150? jak on ma 120, nic mu sie nie stanie podajac duzo wieksza moc?
                    bierzemu pod uwage TANIE wzmacniacze gdzie czasami cyferki nie ida w parze z rzeczywistoscia... a osobiscie tego malucha zasilalem 450w ESXem :p

Skomentuj

yhym czyli mowisz pozadne prawdziwe 150w powinno mu wystarczyc? :)

Skomentuj

tak, delikatny nadmiar mocy mile widziany

Skomentuj

Jak coś to mogę udostępnić JBL GTI1200 na odsłuch, ten na pewno nadąży

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
                            JBL GTI1200
                            ten staruszek o konstrukcji z pochodzenia estradowka?
                            jezeli tak to naprawde fajny glosnik jedyny JBL ktorego naprawde lubie

Skomentuj

jedyny JBL ktorego naprawde lubie
                              Mam takie dwa i jeszcze 8"

Mam też Mivoca HCM12T jakby auto tematu był zainteresowany. Ciężko dostać, ale bardzo ciekawy głośnik

Skomentuj

Jak coś to mogę udostępnić JBL GTI1200 na odsłuch, ten na pewno nadąży
                                Mam też Mivoca HCM12T jakby auto tematu był zainteresowany. Ciężko dostać, ale bardzo ciekawy głośnik
                                Propozycja ciekawa zwłaszcza że kolega mieszka prawie po sąsiedzku, jednak jeden i drugi to naprawdę kawał głośnika, a tu ma być coś dyskretnego małych gabarytów.Chyba że kolega jest zainteresowany sprzedażą w cenie która była by przekonująca ale wracając do tematu jestem nastawiony na mds 08 do tego mam na oku wzmak signata 100W zobaczymy co z tego wyniknie...

Skomentuj

Tyle, że 8" w tym bagażniku to ja blado widzę.

GTI800(8") też mam, w br, ale nie jest na sprzedaż. Mam też 2szt. RF RFP1808, ale to sprzęt do słuchania, chęci podkręcenia gały żeby stopkę poczuć na sobie mogą nie wytrzymać.

Jeden mój GTI1200 leży u kumpla, ale jakbyś był zainteresowany to mogę go ściągnąć z powrotem. Przy okazji mógłbym go podrzucić kumplowi do Tychów będziesz mieć bliżej na odsłuch. W 35l w astrze kombi dawał radę

Skomentuj

Tyle, że 8" w tym bagażniku to ja blado widzę.
                                    a dlaczego skoro sam sprawdzilem i bylo OK?

Skomentuj

Witam po przerwie, całość już jakiś czas gra w samochodzie mds 08 w 20L Br 40hz napędzany signatem 100W.Powiem szczerze że mam niedosyt jeżeli chodzi o ilość basu, ale właściciel samochodu jest bardzo zadowolony tak że jest git.Mds daje rade z rockowymi nagraniami, a przy dubstepie gra naprawdę fajnym basem, jedyny problem jaki napotkałem to świszczące powietrze w br prawdopodobnie dlatego ze musiałem zastosować kolanka z kibel rury ze względu na kształt obudowy ale jeszcze nad tym popracuje.Reasumując jak dla mnie to mogło by być głośniej ale biorąc pod uwagę gabaryt obudowy która zamontowana na tylnym oparciu prawie w ogóle nie ogranicza funkcjonalności bagażnika to jest naprawdę znośnie i jakościowo bardzo przyjemnie myśle że to był dobry wybór, ciekawi mnie tylko co by się stało gdyby poczęstować mdsa większa mocą?

Skomentuj

ciekawi mnie tylko co by się stało gdyby poczęstować mdsa większa mocą?
                                        Byłoby już tylko lepiej...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X