Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwa BR zamiast jednego fi 10x35 lub 10x25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwa BR zamiast jednego fi 10x35 lub 10x25

Witam

Mam pytanie dotyczące obudowy do subwoofer'a z jednym otworem BR o średnicy 10 cm x 35 cm pojemność 35 L oraz drugim 10cm x 25 cm przy pojemności 45 L.Podałem dwie różne pojemności a interesuje mnie jaka będzie długość przy 2 BR o średnicy 5 cm..Prawdopodobnie jest to dopuszczalne rozwiązanie. Jeśli to możliwe proszę o informację jak to będzie wyglądało dla każdej z pojemnosci/długości.

Pozdrawiam

Można to bardzo łatwo sprawdzić w programie symulacyjnym - np WinISD
    Jeśli zamienisz jeden BR na dwa inne o średnicy równej połowie średnicy pierwotnego i chcesz zachować zadane strojenie to długość portów zmniejszasz o połowę, czyli obudowa fi=1x10cm, L=35cm, V=35litrów będzie równoważna obudowie fi=2x5cm, l=17,5cm (dla każdego z portów), V=35litrów (analogicznie jest w przypadku tej drugiej obudowy). Chodzi oczywiście o strojenie, bo inne zjawiska związane ze średnicą i kształtem portów mogą dawać różne "efekty dźwiękowe). Generalnie lepiej zastosować jeden większy port niż dwa mniejsze.

Zauważ jeszcze, że obie obudowy, które podałeś (czyli ta 35 litrów i ta 45 litrów), pomimo iż mają takie samo strojenie (żonglerka objętością obudowy i długością portu - średnica portu bez zmian) to nie są one równoważne względem siebie.

Skomentuj

Oboje popelniliscie powazny blad w rozumowaniu. Nie mozna porowynywac jednego otworu o srednicy 10cm (80cm2) do dwoch otworow o srednicy 5cm (20cm2)kazdy, bo ta druga wersja bedzie miala sumarycznie tylko polowe przekroju pierwszego otworu (fi10cm). Zamiast niego nalezy zastosowac dwa otory po 7cm (40cm2), dlugosc rur sie nie zmieni.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
        Nie mozna porowynywac jednego otworu o srednicy 10cm (80cm2) do dwoch otworow o srednicy 5cm (20cm2)kazdy
        Dlatego napisałem:
        Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
        Chodzi oczywiście o strojenie, bo inne zjawiska związane ze średnicą i kształtem portów mogą dawać różne "efekty dźwiękowe"

Skomentuj

faktycznie..pole powierzchni w przekroju jest logiczne...mój błąd:)
          Czyli długość rury przy takim podziale symetrycznym BR pozostaje bez zmian.
          W takim razie jakie kształty rury mają najmniejszy wpływ na jakość dźwięku - rury proste czy zbieżne, gładkie czy porowate?
          Interesuje mnie też sposób zakończenia tych rur.

Myślę nad subwooferem na największym głośniku Focal Utopia.

Skomentuj

chyba najlepiej gladkie profilowane z obu stron

ale pileczki do golfa maja duzo takich malych rowkow
            w b&w tez takiego ksztaltu br stosuja
            ale na rynku sa raczej nie dostepne
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jaka jest minimalna odleglosc BR od glosnika i jakie sa nalepsze ulozenia? Jaka glebokosc/odleglosc od tylnej scianki?

Skomentuj

rowna lub wieksza niz jego srednica
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Odleglość od tylnej ścianki czy odległość od głośnika?:)

Skomentuj

od sciany...
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok. Czy przy takich długościach BR wskazane jest usztywnienie na końcach?
                      Czy w przypadku głośników niskotonowych wysokość i szerokość przedniej ścianki ma znacznie?
                      Jakie stosuje się wzmocnienia wewnątrz? Jaki materiał na obudowę będzie najlepszy?
                      Jaki rodzaj wytłumienia?

Skomentuj

Czaruję...
                      X