Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic 5D Hatchback (2001r.) - Nisko budżetowe Car Audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Honda Civic 5D Hatchback (2001r.) - Nisko budżetowe Car Audio

Witam!
    Chciałbym do mojego samochodu (Honda Civic VII - gen 5D Hatchback z 2001r.) zamontować jakieś w miarę dobre nagłośnienie do kwoty 2000zł. Tylko zawsze pojawia się pytanie "co kupić?".

Założenia:
    - Radyjko które w miarę zagra i będzie miało slot na kartę SD lub gniazdo USB z tyłu.
    - Głośniki na przód 2-way, na tył głośniki do tzw Kick (wiem że podnoszą SPL na dolnych częstotliwościach i jest trochę więcej basu ale prosiłbym na dokładne wytłumaczenie o co dokładnie z tym chodzi).
    - MDF.
    - W miarę dobre okablowanie.
    - Wzmacniacz do tych głośników (proszę nie wliczać w kosztorys tylko podać jakiś dobry).

Znalazłem firmę która zamontuje mi wszystko za 200zł + koszt mat wytłumienia - Drogo? Tanio? Chcę poznać wasze zdanie, można polecić dobrą firmę do 30km od Zabrza.

Mój wymysł:
    Radio - Alpine CDA-117Ri (1100zł) lub Pioneer DEH-9300SD (750zł)
    Głośniki - Helix E62C x2 (2 x 500zł) (Tył oczywiście bez gwizdka - Kick?) lub Focal 165 A1 x2 (2 x 500zł) (Tył oczywiście bez gwizdka - Kick?)
    Wzmacniacz - Helix Dark Blue 4 (600zł)

P.S.
    Kiedyś była taka niemiecka strona gdzie podwali prawdziwe, zmierzone wartości mocy wzmacniaczy, ale moja pamięć jest beznadziejna... Jakby ktoś napisał adres to byłbym bardzo wdzięczny.

Zamieszczone przez DJ Gilbertus Zobacz posta
    Znalazłem firmę która zamontuje mi wszystko za 200zł + koszt mat wytłumienia - Drogo? Tanio?
    za co dokladnie te 200zl?
    bo jezeli za montaz glosnikow + wytlumienie + polozenie instalacji + podlaczenie wszsytkiego to mega tanio
    albo odwala fuszerke i zawolaja wiecej po montazu :p

Głośniki - Helix E62C x2 (2 x 500zł) (Tył oczywiście bez gwizdka - Kick?) lub Focal 165 A1 x2 (2 x 500zł) (Tył oczywiście bez gwizdka - Kick?)
    z tych 2 w tej cenie zdecydowanie helix. focale sa OK dla kogos kto lubi ostre wysokie tony, ale napewno nie za 500zl (da sie kupic taniej)

montaz tylnego zestawu tylko w celu poprawy basu jest bez sensu - pierwszy raz slysze o czyms takim
    jezeli chcesz miec lepszy bas to albo zamontuj suba w bagazniku lub zmien glosniki na takie co zagraja basem - np DLS R6A lub morel ovation

P.S.
    Kiedyś była taka niemiecka strona gdzie podwali prawdziwe, zmierzone wartości mocy wzmacniaczy, ale moja pamięć jest beznadziejna... Jakby ktoś napisał adres to byłbym bardzo wdzięczny.
    mialem ja zapisana w przegladarce ale okazalo sie ze zmienili adres :???:

---------- Post dodany o 22:39 ---------- Poprzedni post o 22:36 ----------

http://ampguts.com/ zmienili adres ale nazwa bez zmian

Skomentuj

A może hertze HSK 165 (komplet przód,tył bez gwizdków) i wzmacniacz Hifonics TXI6400?
      Radio Pioneer DEH-9300SD :P

Skomentuj

uwazam, ze wkladanie glosnikow z tylu jest bez sensu
        lepiej kupic lepszy system na front lub kupic malego suba
        dls r6a i ten morel to bardzo dobre systemy
        co prawda dls potrzebuje duzo mocy ale pod mniejszym wzmaniaczem tez potrafi zagrac
        a co do 200zl za instalacje to wg mniw sporo za malo
        montaz radia, polozenie instalacji, wygluszenie drzwi, slupki, podlaczenie i zgranie tego wszystkiego to min 2 dni pracy
        to albo desperat jakis chce to zrobic albo bedzie niesamowita fuszerka
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A może hertze HSK 165 (komplet przód,tył bez gwizdków)
          nawet nie przeczytales tego co napisalem i dalej piszesz te same glupoty...

zestaw na tyl OK ale tylko pelny i tylko wtedy jezeli ktos z tylu naprawde czesto jezdzi!

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          a co do 200zl za instalacje to wg mniw sporo za malo
          montaz radia, polozenie instalacji, wygluszenie drzwi, slupki, podlaczenie i zgranie tego wszystkiego to min 2 dni pracy
          to co wymieniles to koszt ok 450zl u nas
          tak wiec wydaje mi sie ze ktos podal tylko koszt podlaczenia radia i zasinstalowania glosnikow w drzwi

Skomentuj

Pawel ze slupkami i wygluszeniem drzwi?
            U nas slupki 350zl pod tweeter
            drzwi 600 z meterialem na stp
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              U nas slupki 350zl pod tweeter
              no widzisz, dlatego wlanie u nas ludzie robia wielkie oczy jak wolamy za slupki od 200zl

drzwi liczylem bez materialow

Skomentuj

Najpierw zrobię przód.

Wybór (prawie) padł na:
                Radio - Pioneer DEH-9300SD
                Głośniki przód - Morel Tempo 6
                Wzmacniacz - Crunch MXB-2175

Proszę jeszcze o opinie.

Tył z biegiem czasu się uzupełni
                Ale pierwsze subwoofer zamontuję :P

Skomentuj

Radio - Pioneer DEH-9300SD
                  niedawno kolega je sobie kupil
                  radio ma pelno bajerwo i jeden z nich jest czasami meczacy - pokretlo
                  tzn to nie jest pokretlo ale JOG z funkcja obracania. dlatego czasami sa problemy jak np chcesz pokrecic a ci sie przelacza...

Głośniki przód - Morel Tempo 6
                  to juz lepiej
                  tylko pamietaj o wlasciwym ukierunkowaniu wysokotonowek w slupkach/trojkatach!
                  jak tego nie zrobisz bedziesz mial problemy z odbiorem srednich tonow

Wzmacniacz - Crunch MXB-2175
                  kup 4 kanalowy - niewiele drozszy a daje duzo wiecej mozliwosci

np do tego MDS08 i masz fajny kulturalny systemik

Skomentuj

Ale znalazłem na allegro Morel Tempo 6 razem z tym wzmacniaczem Crunch MXB-2175 za 873zł. A same Morel Tempo 6 są za 750zł, natomiast Crunch MXB-2175 osobno 387zł.

Skomentuj

to zapytaj ich ile bys musial doplacic do 4 kanalowego
                      jak skozystasz z tej "okazji" to i tak bedziesz musial dokupic kolejny wzmacniacz oraz rozdzielacze napiecia

Skomentuj

Chyba bardziej postawię na jakość, poszukam coś z Audisona

Skomentuj

morel tempo sa bardzo chwalone
                          to dobry wybor
                          na allegro jest sklep z mlawy
                          nie pamietam nazwy
                          swego czasu na strefie sprzedawal te zestawy za mniej niz 400zl
                          poszukaj i pogadaj z nim
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Audio Cars? Sklep z Mławy. Na allejajco ma Morel Tempo 6 z gratisami:

http://allegro.pl/morel-tempo-6-dyst...829037017.html

W porównaniu z całą resztą "hołoty" ma najatrakcyjniejszą cenę 750zł, a w tym:
                            - 10 mat wygłuszających (nie podał wymiarów)
                            - dystanse MDF
                            - wysyłka gratis
                            - czytnik kart SD (wszędzie je dodają, chyba sobie ścianę w piwnicy wykleje xD)

To głośniki by już były teraz wzmacniacz :) Co sądzicie na temat Audison SRX 2.1?

---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post o 10:28 ----------

Harman Kadron CA280?

---------- Post dodany o 13:45 ---------- Poprzedni post o 10:37 ----------

Kurcze coś się nie zmieszczę w kosztach :/ Chyba jednak zrezygnuję z Moreli... Moje ucho można powiedzieć odbiera takie Mac Audio (150zł / kpl coax) za głośniki ślicznie grające. Chyba jednak zdegraduję się do Hertz HSK 165.4 300zł / kpl znalazłem. (
                            Last edited by Pawel S.; 08.10.2011, 18:30.

Skomentuj

ja bym poszedl w uzywki

Skomentuj

a ja niestety nie miałem do czynienia z nie jedną używką (ogólnie sprzęt) i się na nich przejechałem

Skomentuj

http://allegro.pl/morel-tempo-6-nowe...856459945.html

tempo za 530 zł

są także używki za 250 zł

Skomentuj

Wojak dzięki! kupiłem Na przód (komplet) i i tył (bez zwrotek i gdwk) za 800zł! Doszedłem do wniosku że będę kupować tzw. na raty. Następny będzie wzmacniacz, radio i w końcu wykończenie Dystanse, maty i kable.

Skomentuj

kupiłem Na przód (komplet) i i tył (bez zwrotek i gdwk) za 800zł!
                                      no nie wytrzymam...
                                      tlumacz dziesiatki razy a ten nadal po swojemu :???:

Skomentuj

Pawel S. mam w aucie zestaw 2 drożny z przodu a z tyłu coś ala kick z identycznych mid-bass co są z przodu i mi to dawało odpowiednią ilość basu a góra też była "śliczna"

Orientuje się ktoś gdzie dostane i za ile Sony M1?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X