Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłoścnieni przód Volvo V40 do 700zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pawel S. Słyszałem je w zabudowie w drzwiach szału nie było dokładnie tych nie trzymałem w rece ale miałem bliski kontakt z ich subwooferem totalna tandeta na poczatku myslałem że to Intertechnik ale gdzie to nawet nie stało koło niego.
    Kosz wykonany z jakiegos chropowatego plastiku który miał imitować odlew magnezowy szczerze mówie szkoda na to czasu.

Skomentuj

Czyli nadal nie mam nic Dziś lub jutro postaram się sprawdzić co wejdzie w drzwi

Skomentuj

w drzwi wejdzie 13cm bez przerobek
        i woofer jest wysoko
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

co powiecie na:
          DLS R6A i wzmak Audiosystem ADS8002
          Mam ofertę - 700zł za w/w komplet

Skomentuj

te DLSy potrzebuja sporo pradu...
            wysokie takie sobie ale zestaw ogolnie OK

Skomentuj

Za DLSy gość chce 500zł za wzmaka 200zł, warto brać? Czy w ciut niższej cenie będzie coś podobnego(nie chciał bym szargać budżetu, 700 to max totalny z kablami, obprawkami bezpiecznika itd a to przecież też ciut kosztuje...

Skomentuj

nie warto
                mam wiekszego audio systema w domu i ewelacji nie ma
                a dls r6a pradu potrzebuje
                poza tym to swietny woofer do 3 drog
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja bym jednak wziął dego: http://allegro.pl/dego-po-650-niesam...875338809.html albo tempo http://allegro.pl/morel-tempo-6-bdb-...883158513.html ze wskazaniem na tempo - ma wiekszy tweeter wiec gra lepiej.

Zostanie wtedy na wzmak i kable.

Co do zestawu przedniego - co byś nie wybrał z tych dwóch, i tak nowy właściciel usłyszy różnice i będzie zadowolony a chyba o to chodzi

Skomentuj

Panowie, można powiedzieć że problem sam się rozwiązał Auto zmienia prawdopodobnie właściciela, a jak zmieni to później będzie co innego do nagłośnienia i znów Was będę molestował

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                      Ja bym jednak wziął dego:
                      zestaw bez tweetera!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        zestaw bez tweetera!
                        i bardzo dobrze
                        bo tweeter sie nie nadaje
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Audiocars z Mławy sprzedaje nowe Tempo 6 po 399zł.

Z założeniem 16 w drzwi V40 się sporo narobisz, a najlepiej było by go wyciągnąć przed tapicerkę.
                          Pod tapicerką też się mieści ale trzeba sporo się napracować nad dystansem.

Mi pod 13 zeszło trochę czasu, przy mdf'ie o grubości 14mm - 3 razy szlifowałem zanim tapicerka dobrze usiadła.

A tu łap link jak gościu zrobił dystanse pod 16:
                          http://www.v40.pl/viewtopic.php?t=22...er=asc&start=0
                          low-END

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtus Zobacz posta
                            Audiocars z Mławy sprzedaje nowe Tempo 6 po 399zł.

Z założeniem 16 w drzwi V40 się sporo narobisz, a najlepiej było by go wyciągnąć przed tapicerkę.
                            Pod tapicerką też się mieści ale trzeba sporo się napracować nad dystansem.

Mi pod 13 zeszło trochę czasu, przy mdf'ie o grubości 14mm - 3 razy szlifowałem zanim tapicerka dobrze usiadła.

A tu łap link jak gościu zrobił dystanse pod 16:
                            http://www.v40.pl/viewtopic.php?t=22...er=asc&start=0
                            Czytaj co się w temacie dzieje:P

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                            Panowie, można powiedzieć że problem sam się rozwiązał Auto zmienia prawdopodobnie właściciela

Skomentuj

Luz. Będzie dla potomnych. :)
                              low-END

Skomentuj

Witam!

Odgrzeje trochę kotleta - zwracam się do użytkowników V40 lub S40 w najbogatszej wersji po 2000r - chodzi mi o fabryczne głośniki pakowane w deskę rozdzielczą.
                                W niższych wersjach była tam tylko kopułka wysokotonowa, a w najbogatszej był tam tweeter + średniak:

Słuchał ktoś tego albo miał styczność? Moje pytanie stąd, iż zamierzam u siebie wyprowadzić "średnie" z nóg wiele wyżej, by były dobrze słyszalne, chociaż źle nie jest.

Skomentuj

to na pytanie czy ze sredniakiem wyzej maja ci odpowiedziec wlasnie uzytkowncy volvo z seryjnym naglosnieniem?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tzn wiem że ze średnimi wyżej będzie dużo lepiej niż gdyby nadal były w nogach, tylko konkretnie chodzi mi o jakość tego średniaka, czy jest to coś wartego uwagi, czy raczej wybić to sobie z głowy. Chodzi mi o prosty montaż, bo niestety w renówce nie mam za bardzo gdzie upchać średniaków, a takie rozwiązanie jak na zdjęciu ułatwiło by mi bardzo montaż.

Zrobiłem pomiary swoich głośników w domu w obudowie testowej 9L w której głośniki były blisko siebie - ładna charka dość liniowa, charka wznosząca się - dodałem tłumik żeby wyrównać charkę. W domu grało to powiem że lepiej niż sądziłem.

Dopiero gdy zamontowałem z powrotem w samochodzie i tam zrobiłem pomiar, to się przeraziłem - midbas jest o ok 6-9db za cichy w stosunku do tweetera. Midbas zamontowany na dole drzwi w panelu, a tweetery w trójkątach skierowane na słuchacza. Próbowałem dostosować tłumik tak by wyrównać pasmo - ale niestety tweeter zaczął bardzo piaszczyć, i faza się ostro chrzaniła. Całość nie grała za dobrze, więc jeżdżę na razie z takim pasmem.

Wpadł mi do głowy biamping - midbasy pod wzmacniaczem, a tweetery puścić na próbę ze wzmacniacza przodu radia. Tylko jak się trochę cieplej zrobi, bo będę musiał nowy kabelek puszczać. Zobaczę wtedy jak to się będzie zachowywało i jak brzmialo - jak wyjdzie kupa, to będę robił 3way.

Skomentuj

tego glosnika nie znam ale czy nie lepiej uzyc jakiegos tb czy taniego monacora?
                                      Co do spadku skutecznosci woofera w drzwiach to dla mnie nic nowego
                                      mozna sie bylo tego spodziewac. Przeciez gra on prosto w nogi pod duzym katem do sluchacza. I moze nawet z pod tapicerki.
                                      Co do puszczenia tweeterow z koncowek radia to napewno wyjdzie kupa.
                                      Szkoda sie wogole w to bawic. A ze zgraniem fazowym wtedy to dopiero bedziesz mial problemy.
                                      Jaki tlumik stosowales, ze fazy sie rozjechaly
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        tego glosnika nie znam ale czy nie lepiej uzyc jakiegos tb czy taniego monacora?
                                        Myślałem o tym, ale co do TB to jakoś miałem z logitechów z5500 W3-871s bo łączyłem je w domu z Fountekami FW168 i jakoś mi nie podeszły ich średnio wysokie pasmo, takie dyskotekowe granie, niezbyt przyjemne, wole wysokie z metalowych głośników niż takie kluchy. Chyba że masz coś ciekawego przetestowanego do polecenia, chyba lepiej z monacora bo trochę ich odsłuchałem i były znośne? Średnica max 87mm, chodź im mniej tym lepiej, noi budżet - myślę tak do 80zl/szt. Przeglądne jeszcze sam ofertę monacora i poczytam testy jakichś maluchów

Owszem, u mnie gra praktycznie pod jakimiś 80' jeszcze podczas jazdy przeważnie zasłaniam go nogą, więc mało co z niego dolatuje do uszu. Dlatego tak czy siak, trzeba dać średnie wyżej.

Tak myślisz? Bo wtedy midbasy dałbym na wyjścia tylne, a na fronty tweetery i regulował bym sobie faderem głośność poszczególnych pasm. Ale faktycznie, ciężko może być to zgrać fazowo potem.

Tłumiki testowałem wszystkie - Lpad przed filtrem, za filtrem, noi sam rezystor za filtrem. Niestety ale wtedy zgranie fazowe było praktycznie zerowe, dołek reverse null miał ok 6db max gdy był rez za filtrem ale oprócz niego faza kszaniła się w innych pasmach.

Jakieś rady? :) Bo źle to nie gra w sumie, przyjemnie się słucha, scena nawet ładna się rysuje, ale wiem, że mogło by być dużo lepiej, lecz brak mi już pomysłów jak to ugryźć.

Skomentuj

tb w3-315d aluminiowy sredniak
                                          byl kiedys u kilera i w polinku
                                          koszt ok 50zł za sztuke

mam parke i w sobote robilem 3 drogi tak na szybko na nim
                                          sprawdzil sie bardzo fajnie
                                          tylko wycialem go za nisko i gral za glosno
                                          ale to byl tylko test, zeby zobaczyc czy sie sprawdzi

sredniak zawsze bedzie wybijal sie ponad pasmo bo nakladaja sie na niego pasma woofera i wysokiego
                                          mozesz go filtrowac stosujac l-pad pomiedzy filtrami

nie baw sie w napedzanie glosnikow z radia i wzmacniacza bo to nigdy nie przynosi dobrego efektu

najlepszy efekt osiagniesz jak system przedni bedzie gral z jednygo wzmacniacza
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X