Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa BR w o boku trojkata do samochodu wlasny projekt. Czy dobrze?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa BR w o boku trojkata do samochodu wlasny projekt. Czy dobrze?

Witam was koledzy. Zrobilem Wyliczenia na obudowe bass reflex do auta. Zrodrem byl ten artykul.
    http://diyaudio.pl/content.php/37-Ob...x-%28vented%29
    Nie zgadzaja mi sie troche te wyliczenia z polecanym przez producenta wymiarami. Jak zarazie wyliczylem obudowe zamknieta bo tak kazali a na obudowe BR juz nie widze tam wzoru... O to moje wyliczenia

Obudowa zamknieta
    a = Vas/Vb
    a = 21/15.24cm3 = 1.38

Częstotliwość rezonansową głośnika w obudowie (fc)
    fc = fs * \/~~a+1~=
    fc = 31*\/~~2.38~
    fc = 31* 1.54
    fc = 47.8

Dobroć całkowita (Qtc)
    Qtc = Qts * \/~~a+1~
    Qtc = 0.53 * \/~~2.38~
    Qtc = 0.53 * 1.54
    Qtc = 0.8162

a = Qtc/Qts2 -1
    a = 0.8162 / 0.532 -1
    a = 1.3716

Objetosc obudowy:
    Vb = Vas/a
    Vb = 21/1.3716
    Vb = 15.31 L

Wyszlo mi 15 litrow dla zamknietej obudowy a z kolei producent podaje ze odpowiednie bedzie 25.6 litrow. Prosze mnie poprawic w wyliczeniach jesli cos jest nie poprawne.

Chce rowniez zrobic bok obudowy w krztalcie trojkata prostokatnego. Myslicie ze taki typ obudowy bedzie dobry? Mam zamiar wpasowac go zaraz za siedzeniami aby glosnik gral do srodka kabiny a obudowa glosnika nie zajmowala duzo miejsca.

Posiadany glosnik to Alpine SWR-1043D - Type-R
    o to link do dokumentacji, format PDF: http://support.alpine-usa.com/produc..._S06212011.pdf

Z gory dzieki za odpowiedzi

Teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Skoro producent rekomenduje 25,6L to tego bym się trzymał, bo raczej ma wykonanych wiele testów, które wskazują, że w tej obudowie gra najlepiej. Jak chcesz się bawić to możesz złożyć drugą skrzynkę mniejszą i sprawdzić jaki będzie efekt.

Skomentuj

ooo - nareszcie ktos na tyle nie leniwy ze zaczal od podstaw

kumitsu, ale w obecnych czasach nikomu sie nie chce liczyc na piechotke - od tego sa programy

Zamieszczone przez kumitsu Zobacz posta
      Chce rowniez zrobic bok obudowy w krztalcie trojkata prostokatnego. Myslicie ze taki typ obudowy bedzie dobry? Mam zamiar wpasowac go zaraz za siedzeniami aby glosnik gral do srodka kabiny a obudowa glosnika nie zajmowala duzo miejsca.
      oj chyba nie wypali bo magnes tego glosnika jest spory
      predzej trapez

Skomentuj

Czesc. Dzeki za odpowiedzi. A dobrze obliczylem obudowe? Wiem uzyje jednak zalecen producenta ale chcialem sie dowiedziec czy moje wyliczenia sa dobre? Co do trojkata jesli chcialbym go zastosowac to dol musialby bardzo wystawac wiec jednak trapez. W jakiej odleglosci musi byc glosnik od tylniej scianki, co to kolejna niewiadoma?

Skomentuj

glośnik od tylniej ścianki - nie ma większego znaczenia. Byle nie stykał się z nią :)
          obliczenia mozesz mieć dobre, większej matematyki tam nie ma. Wszystko zależy od typu strojenia obudowy, czyli stromości charakterystyki, opóźnienia grupowego, dobroci obudowy i tam czegoś jeszcze.
          Charakterystyki filtrów :
          - Bessla
          - Butterwotrha
          - Linkwitz-Riley
          - Czybyszew
          http://diyaudio.pl/content.php/45-Teoria-filtrow
          Także litraż może się różnić i to znacznie, co nie oznacza błędu.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            glośnik od tylniej ścianki - nie ma większego znaczenia. Byle nie stykał się z nią
            pod warunkiem ze tam nie ma otworu wentylacyjnego
            jak jest to zachowaj te 3-5cm

Skomentuj

Wlasnie glosnik ma otwor i kiedy go zatykam dzwiek zmienia barwe.

---------- Post dodany o 09:36 ---------- Poprzedni post o 11:23 ----------

Dzisiaj zarpojektuje i pokaze wam obudowe i ocenicie. Mam jeszcze pytanie co do strojenia obudowy poprzez podanie odpowiedniej dlugosci i szerokosci otwor, bede potrzebowal z tym pomocy gdyz bedzie to moj pierwszy raz kiedy to bede robil. Na ten moment glosnik mam wlozony w stara obudowe ktora ma 47 litrow. Dam na przyklad piosenke Dj fresh –louder bo tam sa niskie tony przez dluzszy czas. W aucie tylko ten pierwszy niski ton jest bardzo mocny I odczuwalny a reszta ktora idzie w gore slychac je jakby lecialy z glosnika sredniotonowego, tzn puste I bez basu. W domu nakolumnach wszystkie basy slychac podobnie mocno I wyraznie. Jest to spowodowane zlym dostrojeniem obudowy czy zlym litrazem? Jeszcze jedno pytanie. Chce kupic 2 tweetery tylko nie wiem jakie, mozecie jakies polecic? Mysle tez nad wymiana glosnikow w drzwiach bo jak podglosnie radio to pierdza zamiast grac. Jak uzyskac z nich dobry dzwiek? Mysle zeby glosniki w drzwiach I tweetery podlaczyc pod wzmacniacz.

Skomentuj

co do basu to nie mam pojecia o co chodzi - opisz to inaczej

co do przodu to "charcza" przez za slaby wzmacniacz w radiu...

kup caly zestaw odseparowany na przod i podlacz go pod wzmacniacz - bedzie lepiej

Skomentuj

kolumna.jpg
                  Mniej wiecej tak bedzie wygladala moja kolumna. Bedzie przymocowana glosnikien do tylniego siedzenia w ktorym zrobie otwory zeby caly dzwiek przedostawal sie do srodka auta. Niepokoi mnie tylko wywiew. Producent podaje ze powinien miec dlugosc 18.5" czyli 46.99 cm co jest nie mozliwe w przypadku tej obudowy i pole otworu powinno miec 11" kwadratowych czyli promien otworu wynosilby 2.99 cm. Co o tym sadzicie? Bo jesli vent mialbybyc taki dlugi to zastosowalbym kolanka i zrobic zawijany tunel w srodku obudowy. Taki dlugi wywiew zmniejsza objetosc obudowy czyz nie? Powinienem obliczyc obudowe po odjeciu pojemnosci wywiewu?

Skomentuj

wywiew to nie za ladne okreslenie...
                    juz lepiej brzmi zwykla rurka lub poprostu bass-reflex

powinien miec dlugosc 18.5" czyli 46.99 cm
                    dlugosc jest zalezna od strojenia i od powierzchni portu
                    im wieksza powierzchnia tym dluzszy tunel
                    nie miesci sie? zmniejsz powierzchnie tunelu
                    pole otworu powinno miec 11" kwadratowych czyli promien otworu wynosilby 2.99 cm
                    nie mam pojecia jak to przeliczasz
                    producent proponuje tunel o powierzchni 11"2 czyli jakies 71cm2 co jest odpowiednikiem okraglej rurki o srednicy 95mm!

producent zaleca obudowe b-r z przedzialu 23-42 litry
                    a twoja skrzynka ile ma?

Skomentuj

Moja skrzynia ma 47 litrow. srednice rurki wyliczylem ze wzoru 11" * 2.54 = 27.94cm2 / 3.14(PI) = 8.9cm w pierwiastku = srednica 2.99cm A producent nie podaje ze wnetrze powinno miec 1.4feet3 czyli 39.63 litrow a zaraz wyzej podaje ze obudowa powinna miec wymiary 12.5"x12.5"x20.5=3203.125"3 czyli 31.75cm*31.75cm*52.07cm=52489.81cm3 / 1000 = 52.48 litry To sa wymiary zewnetrze obudowy wiec trzeba odjac jeszcze objetosc desek ale napewno nie zejdzie pojemnosc az do 39 litrow... Bez sensu Gdzie to wyczytales ze poleca 23/42 litry?

---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post o 20:28 ----------

Sorki zle policzylem srednice otworu. Nie powinienem pierw konwertowac na cm. Faktycznie wyszlo mi 95mm. 11"/3.14 = 3.50 w pierwiastku = 1.87" * 2.5= r=4.75 *2 promien = 9.50

Skomentuj

11" * 2.54 = 27.94cm2
                        zapomniales o jednostkach!
                        to jest kwadrat wiec jeszcze raz przemnoz przez 2,54

A producent nie podaje ze wnetrze powinno miec 1.4feet3 czyli 39.63 litrow a zaraz wyzej podaje ze obudowa powinna miec wymiary 12.5"x12.5"x20.5=3203.125"3 czyli 31.75cm*31.75cm*52.07cm=52489.81cm3 / 1000 = 52.48 litry To sa wymiary zewnetrze obudowy wiec trzeba odjac jeszcze objetosc desek ale napewno nie zejdzie pojemnosc az do 39 litrow... Bez sensu Gdzie to wyczytales ze poleca 23/42 litry?
                        to nawet tabelek nie umiesz czytac?
                        vented box volume range 0,8-1,5ft3
                        a nizej masz wymiary do OPTYMALNEJ skrzyni b-r

tylko troche nie rozumiem tego PDFa producenta
                        podaja wymiary tunelu i ponizej strojenie
                        ale wpisujac to wszystko do winisd tychodzi co innego!
                        wg producenta powinno byc strojenie na 35Hz a z wymiarow tunelu wynika ze jest strojenie na 31,5Hz! :o
                        tak wiec czegos tu nie rozumiem

skoro masz juz skrzynke 47 litrow i musisz miec tak dlugi tunel to ja bym zrobil to tak
                        kupujesz tunel HD-12 + do tego rury PCV z kolankiem
                        tunel wyprowadzasz na ZEWNATRZ skrzynki i wprowadzasz go do kabiny przez otwor na glosnik w polce (zakladam ze masz taki wolny)

innego sposobu w takiej skrzynce i z tak dlugim tunelem nie widze
                        no chyba ze zadowolisz sie zamknieta

aha - dlugosc tunelu 42-55cm

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          dlugosc jest zalezna od strojenia i od powierzchni portu
                          To jelsi chcialbym krotszy port to musialbym zmniejszyc czy zwiekszyc powierzchnie portu? Chce zrobic bass reflex, co dokladnieij oznacza strojenie do 35Hz? Ze niski ton o czestotliwosci 35Hz bedzie slyszalny? Moglbym np zwiekrzyc litraz skrzyni i poprowadzic rurki pcv z kolankami w srodku skrzyni?

Skomentuj

Dobra to zrobie obudowe jaka poleca producent czyli dokladnie 1.5ft3 = 45.72 litry bede ja robil z plyty MDF o grubosci 25mm czy za gruba? Druga rzecz to tunel. Tu troche wiekszy problem. Nie wiem czy dac taki jak poleca producent czyli o srednicy 9.5mm i dlugosci 47cm a program winisd podaje ze vent mach is 0.06 albo jak program podaje dac vent o srednicy 14mm i dlugosci 72cm i wtedy vent mach is 0.03 czyli o wiele lepszy. Nie mam w tym doswiadczenia i prosze o porade. Jeszcze jakim programem moge sprawdzic czy kolumna jest dobrze dostrojona?
                            1.PNG2.PNG4.PNGok.PNG Zerknalbys czy dane glosnika sa dobrze wpisane?

Skomentuj

To jelsi chcialbym krotszy port to musialbym zmniejszyc czy zwiekszyc powierzchnie portu?
                              zmniejszyc i podniesc strojenie
                              Moglbym np zwiekrzyc litraz skrzyni i poprowadzic rurki pcv z kolankami w srodku skrzyni?
                              mozesz to zrobic i bez zwiekszania skrzyni, bo i tak masz juz duza... ale za duzo kolanek = swisty powietrza w tunelu

co dokladnieij oznacza strojenie do 35Hz?
                              obudowa typu b-r uzywa energi tylnej czesci membrany do podbicia nizszego pasma co moze skutkowac podbiciem efektywnosci basu lub poszerzeniem efektywnego odtwarzanego pasma

pobaw sie winisd i poobserwuj wykres

jezeli strojenie bedzie wyzsze to uzyskamy podbicie basu w danej okolicy
                              jezeli dojdziemy do odpowiedniego miejsca to uzyskamy plaska ale dosc nisko schodzaca ch-ke glosnika
                              jezeli zaczniemy stroic za nisko to otrzymamy rozciagniete pasmo na sam skraj ale o obnizonej efektywnosci wiec nic to nam nie da

z mojego doswiadczenia wynika ze obudowe b-r nalezy stroic tak zeby uzyskac 2-3db podbicia, no chyba ze nasz sluch mowi inaczej

Zerknalbys czy dane glosnika sa dobrze wpisane?
                              zwroc uwage na jednostki - masz wpisane metry a nie cm czy mm!
                              zmien to bo ci glupoty wyjda

tunel 9cm obustronnie profilowany to optimum dla 10"
                              dla spokoju mozesz dac 10cm

Skomentuj

Dobra zamin kupie deski i vent chce znalezc odpowiedz za jeszcze tych pare pytan. Ktora obudowe bys wybral 23L czy 45L z bass reflex i czym one sie roznia co do dzwieku? Czy grubosc plyty MDF 25mm jest dobra? Czy jesli wsadze tunel bass reflex do obudowy o dlugosci powiedzmy 40 cm i 10cm szerokosci to czy musze powiekszyc skrzynie o jego pojemnosc? Czy wytlumic obudowe od srodka (glonik bedzie zamontowany na sciance pochylonej o 70 stopni)? Po uzyskaniu odpowiedzi na pytania zabieram sie do roboty.

Skomentuj

Ktora obudowe bys wybral 23L czy 45L z bass reflex i czym one sie roznia co do dzwieku?
                                  w wiekszej bas bedzie schodzil nizej ale moze pojawic sie problem z szybkoscia basu...

Czy grubosc plyty MDF 25mm jest dobra?
                                  nawet 16mm by wystarczylo o ile dasz odpowiednie wzmocnienia
                                  Czy jesli wsadze tunel bass reflex do obudowy o dlugosci powiedzmy 40 cm i 10cm szerokosci to czy musze powiekszyc skrzynie o jego pojemnosc?
                                  i tak i nie
                                  jezeli producent zaleca te przykladowe 25 litrow juz razem z tunelem to nic nie zmieniaj
                                  jak o tunelu nic nie wspomina to mozesz powiekszyc

Czy wytlumic obudowe od srodka
                                  wytlumienie dobieramy doswiadczalnie na sluch

Skomentuj

Mialem juz dzis pojsc i kupic deski na obudowe lecz zapomnialem o waznym szczegole. Nie odjalem objetosci desek od objetosci kolumny. Wyszlo mi az ponad 21 litrow czyli prawie polowa obecnej objetosci ktora jest 42 litry. Bede musial zmienic rozmiar skrzyni o te 21 litrow. Tak wiec jutro ide po dechy i jakos w tygodniu zamieram sie do roboty. Porobie zdjecia i zamieszcze moja prace tu :) ps tez jestem z koszalina

Skomentuj

super, taki podstawowy blad...
                                      az wstyd sie do tego przyznawac! :p
                                      tak dla pewnosci to zawsze licz po wymiarach WEWNATRZ obudowy
                                      ps tez jestem z koszalina
                                      i dopiero teraz o tym piszesz?
                                      ale jestes w koszalinie? czy na wyjezdzie?
                                      bo jak jestes na miejscu to wpadaj do nas na garaz to sie sprawdzi glosnik w skrzynkach testowych...

Skomentuj

Heh chcialbym byc na miejscu to bysmy zbudowali cos mocnego. Niestety jestem za granica. Triche sporawe wymiary mi wyszly bok 18x44x43x30cm szerokosc 60cm W niedziele bede cial dechy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X