Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikro sub do samochodu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mikro sub do samochodu.

Witam. Panowie chiałbym rbić suba tacie do samochodu. Chodzi o małą ciężarówkę Iveco. W Kabinie jest mało miejsca dlatego interesuje mnie bardzo mała skrzynka. Nie większa niż suby do zestawów 4.1 creativa i manty. Oczywiście najbardziej zależy mi na tym by wyszło mnie to na serio bardzo tanio. Głośnim mały nawet jakiś bubej który będzie pracował w Zamkniętej budzie. Nie chodzi o to by w samochodzie wytworzyć super ciśnienie, chcę jedynie aby troszeczkę poprawić dół pasma
    Kolejny problem to radio... Chcę tego suba podłączyć jako jeden z tylnych kanałów a moc na ich wyjściu to 15W (Biedronka). Tatuś kupił radio by słuchać wiadomości, ale sam powiedział że zupełnie niema niskich tonów. Pomyślałem by zrobić coś co je delikatnie poprawi.

Potracicie coś zaradzić? zrobić małą skrzynkę jako sub czy lepiej załatwić dwa głośniczki i zrobić dwie skrzynki?

UWAGI MODERATORA
    Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
    sub do samochodu.
    skoro tyczy sie samochodu to nie ten dzial - przenosze

---------- Post dodany o 18:10 ---------- Poprzedni post o 18:07 ----------

Potracicie coś zaradzić? zrobić małą skrzynkę jako sub czy lepiej załatwić dwa głośniczki i zrobić dwie skrzynki?
    Nie większa niż suby do zestawów 4.1 creativa i manty.
    poszukaj takich subow od zestawow komputerowych
    tanie, gotowe i zasilanie na 12V

Skomentuj

A do, jakich pinędzy ten subik miałby być?

Skomentuj

Nie jestem dobry w elektronice... Mam jeszcze gdzieś w piwnicy skrzynkę z starej manty. Sub jest tam zasilany osobno ze śmiesznego wzmacniacza. zasilany na 230V nie wiem jak to działa. Wiem natomiast że głośnik mam tam spalony bo już dawno bym go wykorzystał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          poszukaj takich subow od zestawow komputerowych
          tanie, gotowe i zasilanie na 12V
          Racja, kupno suba od domowego zestawu "kreatiwa" albo innych, da najtańsze i najlepsze efekty. Myślę, że coś ciekawego jak np. Od P5800 da sie kupić za te 30-50 zł (a ten juz przyzwoicie gra) Tylko dzielnik napięcia na wejście sygnału i gra. małe koszty, małe gabaryty, zasilanie 12V---> tutaj można podciagnąć zasilanie z jednego AKU i załączać na przekaźniku.

Skomentuj

Zamieszczone przez dymit Zobacz posta
            Racja, kupno suba od domowego zestawu "kreatiwa" albo innych, da najtańsze i najlepsze efekty. Myślę, że coś ciekawego jak np. Od P5800 da sie kupić za te 30-50 zł (a ten juz przyzwoicie gra)
            to tego miejsca jeszcze kumałem

Macie rację ze najprościej byłoby dorwać jakiegoś gotowca. Nadal jednak nie wiem jak rozwiązać kwestię zasilania.

Skomentuj

ten zasilacz co masz do tych glosnikow konwertuje napiecie ~230v na +12V
              i dopiero te +12v idzie do wzmacniacza suba :p
              tak wiec olej wzmacniacz o poprostu podlacz pod akumulator
              to niewielkiej mocy uzadzenia wiec nawet gniazdo zapalniczki sie nadaje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                tak wiec olej wzmacniacz o poprostu podlacz pod akumulator
                to niewielkiej mocy uzadzenia wiec nawet gniazdo zapalniczki sie nadaje
                W "tirze" o ile mnie moja glowa nie myli, jest napiecie 24V, a potrzeba 12V wiec zaslianie z jednego aku na przekazniku jest jedyna mozliwa opcja :)

Skomentuj

Tak w Tirze jest 24V Ale tylko dla rozrusznika i zasilania silnika. Ale w moim przypadku wszystko wynosi 12V.
                  OK zrozumiałem już jak podłączyć ten "wzmacniacz" Ale w przypadku mojej manty, moc jest zapewne śmieszna. a głośnik i tak spalony. Radio mimo to że słabe to i tak dałoby większą moc. Teraz tylko pytanie jaki tani głośnik wykorzystać aby nie potrzebował dużej mocy?

Skomentuj

z zasilaniem radiem jest taki problem ze to zagra pelnym pasmem - wiec basu z tego nie bedzie bo bedzie krzyczec :p
                    tak wiec lepiej poszukaj innego podobnego suba (subka, subika :lol: )
                    jakby to bylo lepsze radio lub wiecej miejsca to samochodowy 8" STX by sie nadal

Skomentuj

No... ale w kabinie iveco to nie wejdzie. Może by i weszło ale miejsce na narzędzia też musi być Poszukam jakiegoś małego subika, może uda mi się coś wytrzasnać.

Skomentuj

Czaruję...
                      X