Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie w Ibizce

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie w Ibizce

Witam.
    Tysiąc lat jak tu nie pisałem.
    Zakupiłem autko 2 miesiące Ibizke(6K 98R) 5 drzwiową tDkia.
    Niestety poprzedni właściciel nic nie zostawił w niej grającego i na szybkości za nie duża kasę kupiłem radyjko sony gtx Xplode seri 2xxx nie pamiętam dokładnie .
    Padły mi w tym momencie głośniki na podszybiu i nie ma co już grać.
    Zdecydowałem że kupię na chwile obecną jakiś system odseparowany w cenie 250 - 300zł (brak funduszów na coś więcej na daną chwile). Na początku chciałbym zaznaczyć że do ocieplenia się na dworze samochodzik będzie grał bez wygłuszenia. Moja Ibiza jak wszystkie stare TDiki głośno pracuję silniki i na około trzeszczą wszystkie plastiki.
    Co do wyboru to chyba będzie to komplet Helix B62C (do kupienia na miejscu w Kielcach) .

Albo czytałem też pochlebne informacje o :

Powerbass S-6C
    SINUSLIVE SL165w
    Ale proszę tu o jakieś podpowiedzi.

Co do dalszego ulepszania audio samochodu to będzie:
    - sub na pewno MDS 08 + jakis wzmacniacz do napędu - bo raczej nie potrzebuje mocnego ciśnienia
    - wygłuszenie drzwi
    - kupienie lepszego radia

Zależy mi na tym żeby to był ekonomiczny pakiecik żeby nie ładować kasy w coś w którym i tak jest głośno.

Dzięki za jakieś propozycje !

za niecałe 300zł kupisz nowe głośniki hertz HSK. Mam je u siebie w ibizce i jestem zadowolony. Pod warunkiem, że kupisz pod nie odpowiedniego pieca, bo tweetery trochę kłują w uszy. Jak podpiąłem je w bi ampingu to gra to bardzo przyjemnie. MDS08 to bardzo fajny głośniczek do ibizki. Miałem go i byłem bardzo zadowolony. Polecam. Pozostanie Ci poszukanie jakiegoś fajnego pieca pod to i wygłuszenie drzwi, a na deserek walka z trzeszczącymi plastikami. Jak się z tym wszystkim uporasz powinno grać przyjemnie. Nooo nie wiem tylko jak to twoje radio się będzie spisywało, czy nie będzie ono wąskim gardłem...

Skomentuj

Dzięki. Z tymi trzeszczącymi plastikami będą boje :)
      hym co do tych HERTZ HSK-165 to sam nie wiem jedne zastawy kosztują 700zł a drugie 260 , jak to jest ?

Skomentuj

kupuj tańsze tak wyglądają:
        http://www.profet.pl/foto/normal/390-.jpg
        W necie możesz znaleźć trochę info skąd się to wzięło. Są różne wersje tych głośników na rynku, niby krążą po rynku też podróbki. Ja tam kupiłem za 280 i jestem zadowolony. w tej cenie to chyba najbardziej opłacalny zakup jeżeli chodzi o nówki. Pamiętaj tylko o piecu, który złagodzi trochę tweeter!!!

Skomentuj

Oj Lipa.
          Kupiłem Helixy i nie grają w ogóle. Moje radio to Sony CDX-GT210.
          Głośniczki nie mają mocy przebić się przez 13nastoletnie sparciałe fabryczne 10cm na podszybiu. Może brak mocy powoduje słabą kontrole.
          Teraz mam większy problem. Woda w drzwiach i to spore ilości kto wie jak to zlikwidować ?

Skomentuj

ale gdzie ta woda konkretnie moze leci po szybie i wystarczy uszczelke docisnac

Skomentuj

Może być z tą uszczelką bo to stary samochód to rozeszła się. A jak to mam zrobić ?
              Dodatkowo kanaliki odpływowe muszę jakoś przeczyścić.

Skomentuj

Zalezy jakie auto ale otworz drzwi i na dole od spodu powinny byc otwory odplywowe najczescie sa zasloniete takim czyms w rodzaju uszczelki albo czyms takim albo ja odczep powinna byc na zatrzaskach albo odchulaj i zobacz czy sie kanaly nie zapchaly. Jak nie dasz rady od dolu to nic tylko sciagaj tapicerke i zobacz co sie w srodku dzieje. U mnie w leonie nie dosc ze woda byla w drzwiach to jeszcze przez fabryczna wade wciekala do srodka efektem, bylo bajoro po wyjeciu tapicerki i suszenie auta pare dni.
                Pozdro

Skomentuj

Zima topnieje ale prezenty dla Ibizki lecą :)
                  Nic nie zamontowane przez wilgoć w samochodzie ale jak się ociepli to zrobię od razu wygłuszenie drzwi :)
                  Nigdzie mi się nie śpieszy więc kupuje powoli.

Co kupione:
                  HELIX B 62C - i tu już mi szkoda że to kupiłem ale w moim TDI i tak wszytko buczy i brzęczy .
                  Piecyk do napędzania Helixów : Sony XM-4520 .
                  Wzmacniacz kupiony do napędzania Suba : KENWOOD KAC-626

Do kupienia Poszukiwane :
                  RAdio używane poszukuje 2RCA, dobre filtry, bez USB i pierduł żeby dobrze tylko grało i nie miało wodotrysków. Zakup do Kwietnia.
                  Sub będzie nowy:
                  MDS 08 albo RE Audio RE-10S4 ale to już zakup Maj czerwiec.

Teraz ciekawy jestem waszych propozycji i opinii na temat tego zestawu. I jakiego Radyjka szukać a możne coś wymienić ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gigipawel Zobacz posta
                    ale w moim TDI i tak wszytko buczy i brzęczy
                    To wytłum komorę za silnikiem i wykombinuj wytłumienie pod maskę jak nie masz - powinno pomóc.

Piece ok, można tym pędzić coś lepszego - ja jednak zastanowił bym się nad 3wayem - w sensie 10cm dwudrożne w deske jakieś lepsze i kickbasy w drzwi. 10' odciąć w okolicach 80-100Hz a midbasy puścić do 100Hz.

Radio - klasyczne alpine z japonii seria cda 78xx lub 981x.

Sub - Mds08 wystarczy, a fajnie w takim autku się sprawuje. Ew, zaraz pewnie Paweł S napisze o nowym stxie 8'.

Skomentuj

LightSound tak czytam Twoje porady i zastanawiam się czy chcesz pomóc czy zniechęcić ?

Na początek zwykły odseparowany a nie jakieś udziwnienia.

Skomentuj

Okej LightSound pomógł, bo się wypowiedział i zasugerowanie dodania w deskę 10cm to myślę dobry pomysł ale jak się uporam z odseparowanym :)
                        Mi chodzi o naukę. Nic nie działałem w tym temacie nigdy więc każde doświadczenie będzie na wagę złota.
                        Na pewno jak się zajaram będzie lepsze audio, może nie w tym samochodzie ale jak kiedyś tam zmienię. Przecież jak już raz położę instalację to chyba nie będę musiał jej zmieniać przy każdej zmianie radia czy suba ?
                        Tak jak już napisałem odseparowanego nie zmienię :( ale resztę zawsze mogę sprzedać i kupić coś innego.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                          LightSound tak czytam Twoje porady i zastanawiam się czy chcesz pomóc czy zniechęcić ?
                          Ehh a niech sobie od razu zrobi coś lepszego a nie traci kasę na marne 2waye. Lepiej chyba brzmią średnie z deski odbite od szyby niż średnie z kończącego się już midwoofera i tweetera który przeważnie sypie piachem? Owszem, trochę więcej kombinacji, ale efekt znacznie lepszy.

Skomentuj

Wiem że lepiej brzmią bo tak mam u siebie.

Ale to nie jest takie proste!

Na początek to 2-way!

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                              Lepiej chyba brzmią średnie z deski odbite od szyby niż średnie z kończącego się już midwoofera i tweetera który przeważnie sypie piachem?
                              lepiej czy nie lepiej to już różnie bywa
                              ale ty rzucasz piskle na głęboką wodę

żyby ogarnąć 3 drogi trzeba znać choć trochę akustykę auta
                              jeszcze tak "dziwnie" umiejscowione
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A no tu macie racje, że trochę trzeba już się do tego znać To niech robi 2 way jak mu odpowiada

Skomentuj

Chyba sam jeszcze nie wie co mu odpowiada.

Skomentuj

Koledzy spokojnie, proszę mi tu nie jeździć. Nie od razu Rzym zbudowali.
                                    Jako że jestem elektrykiem monterem nie powinienem bać się kładzenia instalacji a tu przeciwnie wywołuje we mnie największy strach :(

W pierwsze diagnozy dlaczego w drzwiach jest woda uszczelka w oknie w fatalnym stanie + brak uszczelki pod lusterkiem.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Skomentuj

Noi owszem, bo bez przestrzegania zasad bhp i bezpiecznego montażu możesz spalić albo uszkodzić sobie sprzęt, w najgorszym przypadku zła instalacja może doprowadzić do pożaru w samochodzie, ale nie żebym Cię straszył - po prostu przestrzegam, zrób uważnie i z głową, to nie będziesz miał się potem o co obawiać :)

Zamieszczone przez gigipawel Zobacz posta
                                      W pierwsze diagnozy dlaczego w drzwiach jest woda uszczelka w oknie w fatalnym stanie + brak uszczelki pod lusterkiem.
                                      A otwory technologiczne w drzwiach przeczyściłeś? Pewnie masz pozaklejane, skoro woda stoi. Warto teraz odtłuścić drzwi i pokryć je Cortainem żeby nie przywitały się z rudą - u mnie działa.

Skomentuj

Otworki drożne. Po prostu po drzwiach spływa bardzo duża ilość wody.

Teraz jestem na chorobowym wiec doczytam co i jak :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X