Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwiększenie basu w sedanie volvo s60

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwiększenie basu w sedanie volvo s60

Czy ktoś ma może pomysł w jaki sposób można zwiększyć bass w sedanie. W bagażniku mam subwoofer ale jest on słabo słyszalny, tylna kanapa jest z grubej blachy a na tylniej półce nie ma rzadnych otworów przez które ciśnienie mogłoby wleciec do środka. Zwiększenie mocy wzmacniacza i głośników nie wchodzi w rachubę,może jakiś otwór tylko gdzie i jaki żeby był najbardziej efektywny.

Wygłuszenie bagażnika matami na pewno poprawi bas.
    Rozbierałeś już kanapę i bagażnik by zobaczyć jak to wygląda, może masz jakieś plastikowe zaślepki pomiędzy bagażnikiem a kabiną?
    W Twoim Volvo jest tunel na narty?

Jaki subwoofer i wzmacniacz?
    low-END

Skomentuj

Jest tylko podłokietnik w tylnej kanapie .Po jego otwarciu widoczna jest wneka wielkości 15cm x 28cm na jej koncu skóra a zanią wyczuwalny jest jeszcze jakiś gruby materiał i blacha.Myślisz wojtku że wlaśnie tam należałoby wyciąć otwór.

Skomentuj

Czyli nie masz takiego tunelu?

Jaki masz subwoofer i wzmacniacz?
        low-END

Skomentuj

Po dwóch godzinach roboty już mam taki tunel.Blachę wyciąłem sonicraftem rocwella bo z szlifierki leciało zadużo iskier.Większy niemogłem już zrobić bo z jednej strony znajdowała się metalowa rurka od ramy siedzenia a z drugiej metalowy profil wzmacniający.Między kabiną a bagażnikiem została tylko skóra od środka wygląda to tak jakbym nic nierobił myślisz że trzeba ją wyciąć czy może tak zostać.Jeszcze jedna kwestia teraz pownienem obrócić subwoofer głośnikami do tunelu czy może zrobić nową skrzynię z głośnikami z przodu a wylotem wchodaącym w tunel do kabiny. Otwór wygląda tak
          Załączone pliki

Skomentuj

Subwoofer już jest.Po wycięciu otworu w siedzeniu i skierowaniu wylotu bass reflex do kabiny bass zmienił się niedopoznania. Potencjometr czułości wzmacniacza skręciłem o 30 procenet mniej jest drgań w kabinie a niskie tony są bardziej słyszalne a nie odczuwalne jak było wcześniej.polecam to rozwiązanie każdemu kto cierpi na niedostatek basu w sedanie.A oto sub.
            Załączone pliki
            Last edited by benek25; 04.01.2012, 02:48.

Skomentuj

No to elegancko! :)
              low-END

Skomentuj

Czaruję...
              X