Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Car Audio do mercedesa W202

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Car Audio do mercedesa W202

Witam!
    Zamierzam kupić niebawem zestaw CA do mojej gwiazdy.
    Po wyszukaniu tego co mi potrzebne do szczęścia doszedłem do takich wniosków zestawu:
    Przód drzwi 16cm zestaw głośników odseparowanych na dystansach MDF ( zastanawiam się nad powerbass S6-C lub Helixem dark blue)
    Do tego skrzynka basowa na przetworniku 30cm – magnat express 12.
    I wszystko napędzane cztero kanałowym wzmakiem firmy: Carpower lub magnat the rock 600 lub magnat RX44
    Generalnie rozstawienie głośników już jest postanowione więc prosiłbym tylko o rade które przetworniki oraz napędy zdadzą egzamin.
    Funduszowo liczę 300zł za komplet głośników na drzwi + 100zł za maty wygłuszające + 300zł za wzmacniacz + 300 na skrzynie basową.
    Oczywiście tańsze propozycje są mile widziane :)
    Magnat RX44 ma dość dużą moc i boje się że może się coś popalić... za to wersje magnata the rock może okazac się za słaba i sam nie wiem.
    Moje pytania do was odnośnie tematu:
    1) Czy wytłumienie drzwi jest naprawdę opłacalne ? nigdy tego nie robiłem a tylko widziałem foty tutaj jak to ma wyglądać, audio filem również nie jestem ale nie cierpie jak mi coś trzeszczy,stuka itd. No i jak coś „padnie” w systemie opuszczania szyb lub zamka to będzie kiepsko się tam dostać – jedyne wyjście to rwać maty…
    2) Gdzie dać te wysokie tony od zestawu ? Podobno najlepiej grają na słupkach ale nie chce robić tam dziur, czy mógłbym wrzucić je w fabryczne miejsca dla syczków? Lub myślałem o wstawieniu ich w boczki drzwi. Podłącza się je przez zwrotnice równolegle z przetwornikami basowymi tak ?
    3) Czy dystanse MDF lub plastik które chcę kupić muszą być jakieś „mojo” ^^ aby weszła większa wielkość głośnika niż oryginał ? oryginał to 130mm podobno używając dystansu możemy śmiało wstawić tam 165mm.
    Pozdrawiam czytających!

Zamieszczone przez AnakinSkyWalker Zobacz posta
    Magnat RX44 ma dość dużą moc i boje się że może się coś popalić
    to ostrożnie z gainem :)
    Czy wytłumienie drzwi jest naprawdę opłacalne ? nigdy tego nie robiłem a tylko widziałem foty tutaj jak to ma wyglądać, audio filem również nie jestem ale nie cierpie jak mi coś trzeszczy,stuka itd. No i jak coś „padnie” w systemie opuszczania szyb lub zamka to będzie kiepsko się tam dostać – jedyne wyjście to rwać maty…
    warto wygłuszyc drzwi
    bez tego nie ma sensu bawic sie w car-audio

co do rwania mat to inaczej sie nie da
    ale przeciez na naprawe nie wydasz duzo pieniedzy
    najwyzej 1 mate kupisz
    Gdzie dać te wysokie tony od zestawu ? Podobno najlepiej grają na słupkach ale nie chce robić tam dziur, czy mógłbym wrzucić je w fabryczne miejsca dla syczków? Lub myślałem o wstawieniu ich w boczki drzwi. Podłącza się je przez zwrotnice równolegle z przetwornikami basowymi tak ?
    najlepiej w słupek na wysokości uszu odpowiednio ukierunkowane
    ale ostatecznie w oryginalnych miejscach tez moga byc
    ale proponuje ci odsluchac normalnie grane i w odwrotnej polaryzacji

co do podlaczenia to na zwrotce masz wszystko narysowane
    Czy dystanse MDF lub plastik które chcę kupić muszą być jakieś „mojo” ^^
    że co?
    nie rozumiem
    oryginał to 130mm podobno używając dystansu możemy śmiało wstawić tam 165mm.
    jak wchodzi 16cm to taka wstaw
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A czy ten wzmak the rock by wystarczył ? różnica cenowa jest 150zł jeżeli warto to kupie tego RX44.
      te syczki to albo w miejsca fabryczne albo tak jak mam zaznaczone na fotce bo w słupki to troche roboty jest z tym z tego co widziałem.

wybór głośników jest ok ?

Skomentuj

a gdzie sa miejsca fabryczne?
        w podszybiu? dobrze pamietam

a co do wzmaków to wybór bardzo nędzny
        poszukaj wzmaka firmy NEXT
        był jeden na allegro za ok 200zl
        ostatnio testowaliśmy taki i wypadł zaskakująco dobrze
        aż byliśmy w szoku
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

fabryczne są w podszybiu - podałem drugą opcje która mnie interesuje.
          Co do nexta to znalazłem tego wzmaka od 2 miesięcy nikt go nie chce kupić za 200 zł .....

Skomentuj

To że go nikt nie kupił nie oznacza że jest zły.:)

Skomentuj

domyślam się bo jest nie znany po prostu. Martwie się że nie da rady pociągnąć zestawu przedniego + suba na xpress 12

Skomentuj

ten next do suba sie nie nadaje bo nie ma filtra na suba
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://audiomanufaktura.pl/mercedes-w202/

http://audiomanufaktura.pl/mercedes-w202-evo-ii/
                  low-END

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    ten next do suba sie nie nadaje bo nie ma filtra na suba
                    Wersja 4 kanałowa która jest dostępna na allegro w ilości 2szt ma filtry dolnoprzepustowe, regulowane 50-250Hz. Dwukanałowe Q22 nie ma filtra DP.

Te wzmacniacze były produkowane przez Audisona, charakteryzują się włoskim brzmieniem, czyli słaby kick, ale za to bdb średnie i wysokie.

Jak ma to grać jakościowo to jednak bym się skusił na nexta (sam nad nim myślę) a jak na łubudubu to magnata który nawet źle nie gra, a mocy troche ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                      Te wzmacniacze były produkowane przez Audisona, charakteryzują się włoskim brzmieniem, czyli słaby kick, ale za to bdb średnie i wysokie.
                      no własnie dlatego je poleciłem
                      słuchalem na nich r6a i dawał radę
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie kupiłem magnata RX-44 za 250 zł ( według mnie dobra cena ).
                        Teraz chce zakupić odseperowany przód i wacham się między helixem a powerbassem. te helixy mają tylko 50 rms a magnacik 125.... boje sie że coś może się popalić :/
                        powerbass za to ma 70 w rmsie a 50 zł tylko drożej. hertza jednak nie chce chyba że coś innego macie do zaoferowania ?

---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post o 18:30 ----------

ps uległ zmianie mój wybór co do skrzyni basowej.
                        myślałem o magnacie xpresie 12 , teraz myślę nad rockford fosgate R1 12' 150rms lub infinity 1260 300rms.

Skomentuj

Właśnie kupiłem magnata RX-44 za 250 zł ( według mnie dobra cena ).
                          To Ty mi go sprzątnąłeś :P hehe miałem go wziąć na handel i sprawdzić. Cena dobra.

Co do przodu myślę że warto dołożyć do mniej kompromisowego zestawu: http://allegro.pl/sinuslive-sl165w-n...094163691.html

Tweeter 28mm, niski podział pasma, woofery mają odpowiednią moc. Zestaw sobie miękko i przyjemnie gra, basu nie jest mało przy wytłumionych drzwiach. W tych pieniądzach ciężko o coś lepszego. Przy tym PB i helix mogą się schować, grają przynajmniej klase niżej.

A co do suba - tak czy siak widzę że celujesz w łomot ma basie, więc z tych weź infinity - najlepiej sobie poradzi przy nie najgorszej jakości.

Skomentuj

no ja ci go zawinąłem :P a co do tych głośników ja miałem nadzieje na coś tańszego. max powerbassy jeżeli było by warto. czytałem o tych głośnikach że szału nie ma - moce zawyżone , syczki porażka. Jest też dla mnie pewne że tylu ilu jest forumowiczów tyle będzie opini :) a czemu celuje według ciebie na łomot ? jakbym chciał łomot to bym chciał suba na lanzarze 12 :P a wybrałem rockforda lub infinity szybkie głośniki z tego co czytałem.

Skomentuj

czytałem o tych głośnikach że szału nie ma - moce zawyżone , syczki porażka.
                              A mógłbyś podać linki do tego? bo chętnie poczytam kto takie brednie wypisuje. Szczerze fizycznie to te podane przez Ciebie zestawy nie mają prawa zagrać, a ten w miarę możliwosci dobrze. Wytłumaczę dlaczego:

Midbasy 16cm grają do Ciebie pod kątem bliskim 90' będąc w drzwiach. Niestety ale fizyka ma to do siebie że membrana ma swój kąt załamania czy jak to się zwie, i jest w stanie przenieść pod kątem tylko do pewnych częstotliwości. Na osi może ciągnąć do 4-6Khz ale pod kątem będzie to max 2-2,5kHz potem ostry spadek.
                              Tweetery także działają w taki sam sposób, czyli ich wielkość membrany decyduje o paśmie przenoszenia. Im większa membrana wysokotonowca, tym relatywnie niższe ma pasmo przenoszenia. Taki z 28mm membraną może pracować z podziałami powyżej 2kHz, natomiast te z 25mm przeważnie maksymalnie na 3-3,5kHz. W związku z czym w przypadku większej membrany wysokotnowca jest możliwe odtworzenie całego pasma gdy głośniki są w samochodzie - bo midbas gra do 2,5kHz a tweeter od tej częstotliwosci gra resztę pasma i jest pełne pasmo. Więc już się chyba domyślasz jak to jest w przypadku głośników które chcesz zakupić, oszczędzając trochę grosza - woofer gra do 2,5kHz a tweeter od 3,5kHz i całe pasmo od 2-4kHz ma przez to dołek w częstotliwości i uwierz że to słychać bo wypada to w najczulszym dla ucha paśmie. Potem dziwisz się że nie słychać głosu ludzkiego tylko sam bas i syczki - no ale niektórym może to pasować.

Więc jak dalej upierasz się przy takim zestawie, to życzę powodzenia w dalszej przygodzie z CA.

Co do subów, ale to dalej są tylko tłuczki bez żadnej barwy i zróżnicowania basu - tylko pompują powietrze. Jak chcesz coś szybkiego i zróżnicowanego to weź tanie Tonsile SW które są na allegro, one są zróżnicowane, szybkie i mają ładny wykop i w odróżnieniu od tych przez Ciebie wyżej wymienionych GRAJĄ.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                Na osi może ciągnąć do 4-6Khz ale pod kątem będzie to max 2-2,5kHz potem ostry spadek.
                                mylisz się
                                mam gdzieś pomiar wooferów firmy AMA (protoplaska braxa) i głośnik ciągnie liniowo (na ile to można nazwać w samochodzie) proawie do 10kHz

co do twojej teorii z tweeterem to się zgadzam ale nie do końca
                                kolega ma głośnik AMA BL29 (nie którzy twierdzą, że to to samo co dls rc1)
                                głośnik ma fs=1000Hz i membrane 29mm
                                a ponieważ gra pod kątem do słuchacza jego charakterystyka mocno spada poniżej 3kHz
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no więc moja przygoda z car audio według mnie nabrała barw bo to mój drugi zestaw. Pierwszy to był wzmak power akustik zakupiony za 100zł + skrzynia jbl cs10. na tylnej półce były jakieś trzy drożne pionki + syczki fabryczne w mercedesie 190-tce. więc szału nie było napewno i jestem przekonany że ten zestaw który chce teraz skompletować zagra o niebo lepiej więc to i tak dla mnie duzy krok a każdy z nas przechodził przez amatorke. co do tych głośników to tutaj to wyczytałem: http://cokupic.pl/produkt/Sinus-Live-SL-165W , http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic683451.html
                                  nie mam kasy na wypasione głośniki , licze się z tym że zawsze ktoś doradzi coś w stylu"troche dopłać i będzie lepiej" ale ja sie musze sugerować budżetem i mam na niego 250zł i za tyle właśnie kupiłem właśnie zestaw używke ale w dobrym stanie Powerbass L-6C. z tego co czytałem są niby bardziej chwalone no zobaczymy dałem 220zł więc się zmieściłem w podanej kwocie

Skomentuj

No ale pisałem ogólnikowo o zestawach w małej kwocie, która nie pozwala jeszcze na modyfikacje związane z "oszukaniem" praw fizyki czyli leciutka membrana itp.
                                    a ponieważ gra pod kątem do słuchacza jego charakterystyka mocno spada poniżej 3kHz
                                    No ale to normalne zjawisko - pod kątem wysokotonówki przecież też opadają na początku i końcu swojego pasma - ten pewnie bardziej opada na początku, ale za to na końcu pasma sobie lepiej radzi.

AnakinSkyWalker w takim wypadku po co ten wątek? Pytasz NIBY o zdanie lepiej doświadczonych od siebie, a i tak kupujesz po kolejii gówno za gównem za przeproszeniem.
                                    Nie powiem, bo podoba mi się jak gra midwoofer z PB, ale zwrotnica i tweeter to tutaj dopiero jest porażka.

Ja tam raczej wyczytałem 95% pochlebnych opinii, reszta napisana przez jakiś dresów. No ale życzę tak jak mówiłem powodzenia w dalszej przygodzie z marnowaniem swojego, czyjegos czasu oraz pieniędzy które można było dużo lepiej wydać.

Skomentuj

ten dres swietnie nadaje si ena 3 drogi
                                      woofer grajacy niskim basem w drzwi
                                      sredniak w fabryczne miejsca (tani monacor lub tang band)
                                      mission na gore
                                      i jest swietnie grajacy zestaw w cenia ok 200zl + customowa zwrotka (oczywiscie jesli ma sie jakies pojecie)

i taki dobrze zgrany system przybije wiekszosc zestawow za duzo wieksza kase
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ten dres swietnie nadaje si ena 3 drogi
                                        Tzn o którym mówisz, bo jest ich teoretycznie w tej dyskusji 3 :P Chodzi o woofer z PB?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X