Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Radio z Lanosa... podłączenie pod komputer.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Radio z Lanosa... podłączenie pod komputer.

Witam.
    Panowie mam takie pytanie... Otóż chciałbym zrobić mały wzmacniacz z radia samochodowego... Jest to stare ale sprawne radio z Lanosa, konkretnie model AKF-8035 RDS. Chciałbym wiedzieć czy można podać na nie sygnał z komputera lub innego źródła dźwięku... Z tego co wiem jest tam z tyłu kostka, i jeśli jest taka możliwość to chciałbym wiedzieć jakie to kolory czy coś... Gdzie podpiąć zasilanie (z zasilacza komputerowego) I które kable to wyjścia na głośniki, i oczywiście jeśli jest taka możliwość to jak podłączyć je pod sygnał z komputera?

To tak:

Żeby zasilacz działał musisz połączyć na wtyczce MOLEX 24pinowej lub 22pinowej (tej szerokiej) kabelek zielony z masa (czarny)

Wtedy zasilacz ruszy i masz 12V na zaciskach do podpięcia dysków czy napędów. + do kabelek zólty a minus to czarny obok niego. Może zdarzyć się, że z zasilacza będziesz miał zakłócenia z zasilania, nie opłaca się z tym walczyć.

Co do radia - masz schemat kostki (mały ale widać) gdzie podpiąć głośniki i zasilanie.

Czerwony i zółty zepnij razem i podłącz do żóltego zasilacza.
    Czarny podepnij do czarnego zasilacza.

Żeby do radia dotarł sygnał z komputera lub innego urządzenia posiadające wyjście jack, potrzeba najprościej kupić kasetę-adapter:

Koszt 5zł na allegro z wysyłką, w elektronicznym lub rtv ok 10-15zł. Ta na zdjęciu działa stereo, bo niektóre są mono.

Skomentuj

Co do podłączenia zasilania, jeśli radio ma wtyczkę ISO (kolega pokazal na zdj) to nie ma problemu z zasilaniem. Jeśli nie to musisz poszukać plusowego przewodu (najprawdopodobniej czerwony, najgrubszy) masy (może czarna) i 2 przewód zasilania, który idzie po stacyjce(najczęściej żółty). Co do sygnału: najprościej kaseta; trochę trudniej rozebrać radio znaleźć kość przedwzmacniacza i wpiąć się w jego wejście (np założyć gniazdo Jack przełączne)
      Pozdrawiam

Skomentuj

Opcja z kasetą mi sie nie podoba. Kolega z forum zrobił kiedyś te fajne podłogówki na ARN 116 a radio samochodowe obudował i właśnie tym radiem to zasilał. Właśnie chce coś podobnego zrobić. Wpiąć się w przedwzmacniacz... kurde wątpię by był ze mnie taki elektronik by znaleźć miejsce w które się mam wpiąć bo samo zasilanie zasilaczem to nie problem... mam zasilacz ze startego kompa i nie raz mi zasila coś na 12V i 5V

Skomentuj

Co do przedwzmacniacza - ja kiedyś robiłem tak:
          1. Rozbierałem radio
          2. Spisywałem każdy układ scalony w radiu (nie licząc sekcji kasety)
          3. Wpisywałem po kolei nazwy układów w google i sprawdzałem (najczęściej w notach katalogowych) który z nich może odpowiadać za przedwzmacniacz
          4. Następnie Spisywałem wyprowadzenia danego układu i wlutowywałem się w odpowiednie nóżki.
          To nie jest jakieś skomplikowane radio więc medota powinna zadziałać
          Życzę powodzenia i pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
          X