Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kicker S15L7 pomocy w obudowie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kicker S15L7 pomocy w obudowie

Witajcie. Otóż mam pewien problem. Zrobiliśmy skrzynie pod głośnik kicker S15L7, zdjecia w załącznikach. Lecz nie gra ona jak powinna. Wcześniej mialem skrzynie ok 50 litrów z portem sczelinowym, którą kupiłem razem z głośnikiem i tamta dawala dużo niższym basem. Ta obecna odejmując port ma ok 82l. Producent zaleca 86 litrow. Gdzie popełnilem błąd? Może port źle zrobiłem? Znalazłem ostatnio wzór na port w manualu od kickera tj. szerokość portu,wysokość 3 cale, długość tj. 2xszerokość + 0,5 wysokości (1,5 cala). A mój jest zupełnie inny. Czy miejsce usadowienia portu oraz kształt jest dowolne?

skrzynia.jpgIMG_20120216_185528.jpg

Widać że szybko się chcesz sprzętu pozbyć pod marketem

Co do portu - podaj jego normalne wymiary w cm zmierzone teraz bo masz dostęp - czyli szerokość, wysokość i głębokość, pozwoli to ustalić jak masz strojoną skrzynie, choć na pierwszy rzut oka, widać że port jest za krótki w stosunku do jego objętości.

Skomentuj

wymiary portu to szerokosć 30cm wysokosć 7cm i 9cm (powinna być 3 cale na całej długosci portu ?) długość mierzona środkiem 48,5cm. Wszystkie wymiary podałem na tym rysunku zrobionym w paincie w poscie powyżej.

Skomentuj

To z tego co przesymulowałem masz strojenie w okolicach 40-45Hz z racji tego dziwnego portu. Producent w najmniejszej skrzynce zaleca strojenie w okolicach 38Hz, choc to 15' głośnik i fs ma przy 24Hz więc próbował bym niżej zestroić. (włożyć coś do portu, tak by jego przekrój byl mniejszy, przez co strojenie spadnie) Generalnie przez ten udziwniony port trzeba by zmierzyć impedancje całości, będziesz wiedział jakie masz strojenie.

Skomentuj

A JAK sie mierzy impendancje? Trzeba mieć jakieś specjalne urządzonko? Jakie wymiary powinien wedlug Ciebie mieć port pod ten głośnik? Ewentualnie mogę od nowa zbudować obudowe, bo zależy mi aby wykorzystać w pełni możliwości tego głosnika, tylko kształt musiałby zostać taki jak jest bo jest optymalny pod mój bagażnik, no i chciałbym aby był magnesem do góry.

Skomentuj

Potrzeba karte klasy SoundBlaster Live lub wyższej, ew. jakąś kompatibylna ze SpeakerWorkshop lub ArtaLIMP.

Potem dorabiasz sobie jiga w mini wersji czyli jeden rezystor referencyjny i dwa do jego kalibracji, jak to przejdziesz, to potem się w tych wyzej podanych programach robi pomiar impedancji.

Port szczelinowy pod głośnik powinien być stałego przekroju i zaokrąglony w miejscach zagięć. I tak jak mówie, raczej dłuższy z niższym strojeniem byłby bardziej miły dla ucha, zwłaszcza że to 15' pod spl a strojenie masz jak do 18cm glosnika. Póki masz ten, postaraj się wsadzać coś do portu tak by zajmować jego objętość jakieś skrawki desek itp. i słuchaj czy jest lepiej, jeżeli tak, to przeprojektuj port tak, by był dłuższy założmy cały 7x30cm długości ok 60-65cm.

Skomentuj

Próbowałem tak jak pisałes włożyłem sklejke aby tam gdzie było 9cm zredukować do 7cm, ale jakoś nie usłyszałem różnicy. Jeśli chciałbym przedłużyć ten port, na taką długość jak piszesz, to do ścianki tylnej miałbym jakies 8cm (foto w załączniku, port musialby sie kączyć na 50cm)

Druga opcja, przerobiłbym tą skrzynie,wylot portu byłby u góry (zaznaczylem na foto na czerwono) to bez problemu długość portu kączylaby sie na 40cm (patrz foto) (wysokość 22,5cm + 40cm=62,5cm) , i do scianki bocznej jest jeszcze sporo, mógłbym również poszerzyć skrzynie o jakies 8cm aby zwiększyc litraż.

Last edited by bocian1989; 18.02.2012, 15:54.

Skomentuj

Jeżeli udało by Ci się umieścić port z boku, to niech ma w środku wymiary 60mm x 300mm i długość 50cm. Wtedy będziesz miał strojenie w okolicach 32Hz co już dość dobrze wygląda.

Bo wsadzając tylko sklejkę i redukując z 7 na 9cm zmieniłeś strojenie o 1,5Hz, więc się nie dziw, że nie usłyszałeś. Trzeba coś więcej włożyć.

Skomentuj

a jakie strojenie miałby przy takim porcie: 70mm x 300mm dł. 60-65cm ? Tak własciwie jest jakiś wzór na wyliczenie takiego portu?

Skomentuj

Przy takim porcie wypada też okolice 32Hz - najprościej jest wklepać parametry portu do programu WinISD.

Im zrobisz większy przekrój portu, tym musi być on proporcjonalnie dłuższy - jednak za mały przekrój to znowu turbulencje portu - optymalnie jest 6x30cm na ok 55cm dlugosci

Skomentuj

oka dzieki wielkie na tygodniu postaram sie przerobić i napisze czy lepiej gra ;]

Skomentuj

port przerobiony, zrobiłem 30x6cm i dlugość 55cm czyli jakies 32hz... ogólnie jestem zadowolony, czuć i słychać poprawę Jeszcze raz dzieki

Skomentuj

To cieszę się że jesteś zadowolony :)

BTW. jak masz ochotę - to wrzuć fotki na forum jak Ci to wyszło i jak przerobiłeś port - fajna zabudowa :)

Skomentuj

siemka. nie chce zakładać nowego tematu, wiec piszę w tym. Chciałbym zrobić drugą skrzynie z większym litrażem na jakies zloty, i zawody. Jak uzyskać jak najlepszy wynik db? Na ile hz wystroic skrzynie? teraz mam na 32hz zestrojoną, a litraż jakies 77litrów. Ostatnio na pewnym zlocie mierzyli mi term-labem i wyszło tylko 138db.

Skomentuj

kup miernik i sprawdzaj w samochodzie co przynosi Ci najlepszy wynik. Ew jak masz jakieś popularne auto - to zapytaj na SCA, bo tam wiecej milosników ciścienia, może ktoś robił takie auto jak masz, i coś doradzi.

Skomentuj

Czaruję...
                              X