Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Phase Linear 300watt średnicy 10 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Phase Linear 300watt średnicy 10 cali

Witam mam okazje kupić głośnik Phase Linear 300watt średnicy 10 cali za 50 zł .
    Czy opłaca się kupić ten głośnik za to cenę ? Chciałbym zrobić z niego suba najlepiej BR , najlepiej do użytku domowego czy ten głośnik się nadaje ?

A masz chociaż jakieś szczątkowe info, zdjęcia itd? Niby 5 dych to grosze ale warto chociaż wiedzieć w co się pchasz, a i żeby określić do czego się nadaje potrzebne są jakiekolwiek parametry TS.

Skomentuj

Na zdjęciu nie widać żeby był uszkodzony , głośnik jest chyba identyczny jak ten co sprzedaje kolega z forum .

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...0b-made-in-USA
      Załączone pliki

Skomentuj

Twój ma inną membranę i zawieszenie-inny głośniki. Mimo wszystko raczej warto, tylko z doborem obudowy jeżeli nie znajdziesz parametrów albo datasheetu będzie kłopot :)

Skomentuj

Wieczorem będę miał dokładny model .

---------- Post dodany o 18:21 ---------- Poprzedni post o 11:56 ----------

Phase Linear diamond 300 watt

Skomentuj

Hmm z tego co udało mi się przewałkować internet na temat tych subów, to to że najwyższą serią w tamtych czasach był HeavyCast, potem Andromeda i na końcu Diamond. Więc ten jest niewiem jaki, ale chyba 50zł to nie majątek żeby to sprawdzić?

Skomentuj

Wiem że nie majątek tym bardziej że mam blisko i zawsze można się potargować.Co do obudowy będę mógł wziąść wymiary bo ten głośnik został wyjęty podobno z orginalnej obudowy . Tylko zastanawia mnie w jaki sposób dobiorę zwrotkie / filtr do tego głośnika ? Pytałem się właściciela to nic w środku budy nie było . . .

Skomentuj

Jak będzie obudowa miała jakieś oznaczenia ze faktycznie jest fabryczna, i gra to ok, to spisz sobie wymiary, i wymiary portu br i ją skopiuj. Co do filtrów - użyj tych aktywnych w w radiu/wzmacniaczu.

Skomentuj

Już kupiłem za 40 zł . Obudowa nie miała żadnych oznaczen wyglądała jak zwykła obudowa "obita kocem" mam wymiary oczywiście to buda typu trapez z br 7 cm długość 12 cm . Przed chwila podłączyłem go tak na krótko pod wzmaka i się zdziwiłem nie miałem doczynienia z dobrymi Wooferami wiec nie mam co oceniać ale albo ten głośnik ma mało efektywność albo nie przenosi wszystkich tonów jak moje stare niby woofery (poprzednie gdn grały bardziej jak głośniki szerokopasmowe ) Jestem też w trakcie budowy fx-200 ale to nie ten dział . Postanowiłem podłączyć ten głośnik po zwrotnice od przyszłych fx-200 i ten głośnik prawie wcale nie przenosi innych tonów niż niskie (gra tylko bassem ) .

Skomentuj

Bo to jest przecież głośnik niskotonowy a wręcz subwooferowy, więc tak ma grać - niektóre grają jeszcze wyższym basem, ale przeważnie świadczy to w tanich konstrukcjach o kiepskim głośniku. Do konstrukcji 3 drożnych są przeważnie inne głośniki.

Skomentuj

Wiec może uda mi się coś zrobić przyzwoitego z tego głośnika ? Chciał bym dokupi jakiś niedrogi panel do tego ? może ktoś coś poleci ? Sub grałby w domu .
                      Last edited by dareks1990; 22.02.2012, 07:30.

Skomentuj

Można a w zasadzie trzeba z niego zrobic subwoofer. Niedrogi tzn ile? Mivoc am80 - 150zł, Mivoc Am120 - 200-250zł. Głośnik jest na szczęście 4 ohmowy i mało mocny

Skomentuj

Niedrogi to taki który nie będzie kosztował więcej niż wartość całego zestawu , czyli jak udało by się coś kupić do 200 zł to było by dobrze .A może coś z projektów Jarka ?
                          Jeśli zastosował bym jakiś panel to musiałbym zrobić jakiś filtr dodatkowo ?
                          I gdzie kupie taki panel ?
                          Last edited by dareks1990; 22.02.2012, 10:08.

Skomentuj

Jarka? Chodziło Ci chyba o Irka? ale ciężko dostać w tej cenie - chyba że Ci się trafi. W panelu są już potrzebne filtry - regulacja częstotliwości odcięcia, odwrócenie fazy, wzmocnienie. Masz też wejścia wysoko i nisko poziomowe. Dodatkowo panel AM120 i AM80 ma wbudowany subsonic na 25Hz o raz EQ +3db AM80 - 38Hz, AM120 - 33Hz.

Skomentuj

sorki oczywiście chodziło mi o Irka :biggrin:

---------- Post dodany o 09:26 ---------- Poprzedni post o 12:24 ----------

Może ktoś poleci jakoś obudowę do tego głośnika , wiem że to trochę loteria ale może tako obudowę jak do HeavyCast

Skomentuj

Zrobiłem obudowę to tego diamonta 45 l strojąna ma być BR 10/30 cm co ma dać strojenie ok 35 Hz , napędzam go mivoc am 120 . Wczoraj podłączyłem na próbę bez żadnego wytłumienia i na razie z BR 10/10 ten drugi dopiero zamówiłem .
                                Zauważyłem że z głośnika wydobywa się nie przyjemny dźwięk a dokładnie z zawieszenia , tak jak by powietrze które wytwarza głośnik odbijała się i poruszała zawieszenie co może być przyczyną ? może wadliwe zawieszanie głośnika ?

Skomentuj

Czaruję...
                                X