Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"Domowe" głośniki do samochodu
Collapse
X
-
Ale im niżej schodzimy z podziałem, tym bardziej tweeter generuje zniekształcenia w zakresie wokali które wtedy stają sie nosowe, lub pojawiają się symbilanty - więc z dużą rozwaga - nie mniej jak 2,2kHz na pewno w tym podziale - ale szkoda średnicy z auruma, warto podział zrobić ok 2,5-3kHz.
-
zgraj najnizej jak sie podzial
wyciagniesz cala srednice do góry
podnienie sie scena i zrobi sie przestrzen
tylko oczywiscie z rozwaga
Zostaw komentarz:
-
Stanęło na aurum cantus ac-165 w drzwi oraz wysokotonowe seasy w trójkąty lusterek. Narazie dopracowuję zwrotnicę.
W tej chwili głośniki pracują pod standarwdowym radiem bez dodatkowego wzmacniacza, mogę powiedzieć że z dźwięku jestem bardzo zadowolony. Zwłaszcza średnica z auruma bardzo przypadła mi do gustu, jest dobrze wypełniona i dosyć naturalna. Niskich tonów nie brakuje.
Zostaw komentarz:
-
" Drzwi są fabrycznie dosyć dobrze wytłumione "
Ta jasne normalnie są profi przygotowane
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Karol82 Zobacz postaNarazie najbardziej martwi mnie przeróbka drzwi. Fabrycznie są tam owalne głośniki 5x7'
ale wygluszenie trzeba i tak zrobic
Zostaw komentarz:
-
Dlatego że głośniki z kondensatorem można kupić w zestawie na allegro.
Pomiary i zwrotnice zrobie w Akkusie. Drzwi są fabrycznie dosyć dobrze wytłumione, więc narazie nie będę się tym zajomował. Może w przyszlości jak finanse pozwolą. Narazie najbardziej martwi mnie przeróbka drzwi. Fabrycznie są tam owalne głośniki 5x7' :(
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Karol82 Zobacz postaMój wybór padł na głośniki firmy PROA Simplex. Będę musiał pomierzyć je w aucie i zrobić do nich zwrotnice.
widzialem wiele opini ludzi o glosnikach proa... a tam nigdy nie ma dobrej zwrotnicy! zawsze tylko kond 4,7uF :???:
Zostaw komentarz:
-
Dziękuje za odpowiedzi. Mój wybór padł na głośniki firmy PROA Simplex. Będę musiał pomierzyć je w aucie i zrobić do nich zwrotnice. No i nie obejdzie się bez przeróbki drzwi. Radio tymczasowo zostaje standardowe, dobrze grające radio 2din ciężko znaleźć.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz postaPawel S. montował gdzieś w aucie STX SCX. Można prosić o krótkie sprawozdanie jak zagrały..?
graly najmocniejszym basem jaki slyszalem z 13cm glosnika w samochodzie... ale niestety kiedy w kolumnie jeszcze ladnie graja, to w samochodzie wpadaja w przester mechaniczny :/
tak wiec trzeba by jakies sztywniejsze glosniki
Zostaw komentarz:
-
Sory że wbijam się w temat ale myśle że jest odpowiedni.. Pawel S. montował gdzieś w aucie STX SCX. Można prosić o krótkie sprawozdanie jak zagrały..?
Zostaw komentarz:
-
Że dodatkowo trzeba wytłumić to wiem. Samochód to Ford Windstar z 2000 r. Nie mam jeszcze konkretnych głośników upatrzonych. Budżet do 600 zl na głośniki.
Zostaw komentarz:
-
drzwi samochodowe to obudowa zamknieta/odbroda jesli dobrze zrobione
obudowa stratna jesli zle ale napewno nie br!
Co do tlumienia drzwi to zawsze trzeba to zrobic. Wzmacnia sie w ten sposob komore i odgradza szczelnie od siebie obie strony membrany.
Co do glosnikow z ha do ca to czesto jest to dobry pomysl. Lepsze glosniki samochodowe zawsze mialy swoj poczytek w ca. Dobre przyklady to scan speak, tec, alpine, vifa i ostatnio heztze przeniesione do kolumny domowej.
Zawsze mozesz tez zrobic komore w drzwiach jak mowisz, ze duze.
Napisz jakie to auto i jakie glosniki chcesz wlozyc. Mam kilka patentow na takie zagadnienia.
Zostaw komentarz:
-
Dzięki za odpowiedzi. Czyli albo pomiary, albo loteria. Drzwi są dosyć duże, bo to duży samochód. Myślę że fabrycznie są dosyć dobrze wytłumione, ale musze to sprawdzić. W tej chwili są tam fabryczne głośniki owalne. Musze je przerobić. Narazie się tylko przymierzam do zakupu, najpierw radio.
Może coś możecie polecić dobrego z głośników? Lubie ciepły dźwięk z dobrym szybkim basem i nie narzucającą się oraz nie ostrą górą.
W razie konieczności pomiary mogę wykonać, ale wolał bym tego uniknąć z powodu dosyć ograniczonego dostępu do urządzenia pomiarowego.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Karol82 Zobacz postaPo czym poznać że dany głośnik będzie sie nadawal do auta?
Mam złe doświadczenia z gotowymi zestawami głośników z allegro, dlatego szukam alternatywy.
Chyba najtaniej z tych najlepszych które się sprawdzają w aucie to właśnie AWXy - ale wzmacniacz obowiązkowo jak chce się wycisnąć coś z nich.
Noi dobrać do tego tweeter do gustu oraz zwrotnice zaprojektować najlepiej z pomiarami i cieszyć się, że masz za 1/10 ceny braxa zestaw podobnie grający do niegohehe
---------- Post dodany o 23:39 ---------- Poprzedni post o 23:32 ----------
Zamieszczone przez Karol82 Zobacz postaPo czym poznać że dany głośnik będzie sie nadawal do auta?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez malutkiz Zobacz postalklukasz pisal mi kiedyś że jego znajomy ma w aucie AWX-y
i już nie tylko on
a ten temat napewno Cie zainteresuje
http://www.caraudioclassifieds.org/f...-sq-setup.html
Zostaw komentarz:
-
Po czym poznać że dany głośnik będzie sie nadawal do auta?
Mam złe doświadczenia z gotowymi zestawami głośników z allegro, dlatego szukam alternatywy.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Zostaw komentarz:
-
lklukasz pisal mi kiedyś że jego znajomy ma w aucie AWX-y, na strefie też jest temat o budżetowym audio z wykorzystaniem domowych przetworników
Zostaw komentarz:
-
nie kazdy domowy woofer zagra w drzwiach
to sa bardzo specyficzne warunki - cos bardziej jak odgroda niz jakakolwiek obudowa
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: