Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Domowe" głośniki do samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• LightSound
    replied
    Ale im niżej schodzimy z podziałem, tym bardziej tweeter generuje zniekształcenia w zakresie wokali które wtedy stają sie nosowe, lub pojawiają się symbilanty - więc z dużą rozwaga - nie mniej jak 2,2kHz na pewno w tym podziale - ale szkoda średnicy z auruma, warto podział zrobić ok 2,5-3kHz.

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    zgraj najnizej jak sie podzial
    wyciagniesz cala srednice do góry
    podnienie sie scena i zrobi sie przestrzen
    tylko oczywiscie z rozwaga

Zostaw komentarz:

• Karol82
    replied
    Stanęło na aurum cantus ac-165 w drzwi oraz wysokotonowe seasy w trójkąty lusterek. Narazie dopracowuję zwrotnicę.

W tej chwili głośniki pracują pod standarwdowym radiem bez dodatkowego wzmacniacza, mogę powiedzieć że z dźwięku jestem bardzo zadowolony. Zwłaszcza średnica z auruma bardzo przypadła mi do gustu, jest dobrze wypełniona i dosyć naturalna. Niskich tonów nie brakuje.

Zostaw komentarz:

• dan124
    replied
    " Drzwi są fabrycznie dosyć dobrze wytłumione "

Ta jasne normalnie są profi przygotowane

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
    Narazie najbardziej martwi mnie przeróbka drzwi. Fabrycznie są tam owalne głośniki 5x7'
    to nie problem - troche MDFu i gotowe
    ale wygluszenie trzeba i tak zrobic

Zostaw komentarz:

• Karol82
    replied
    Dlatego że głośniki z kondensatorem można kupić w zestawie na allegro.
    Pomiary i zwrotnice zrobie w Akkusie. Drzwi są fabrycznie dosyć dobrze wytłumione, więc narazie nie będę się tym zajomował. Może w przyszlości jak finanse pozwolą. Narazie najbardziej martwi mnie przeróbka drzwi. Fabrycznie są tam owalne głośniki 5x7' :(

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    Mój wybór padł na głośniki firmy PROA Simplex. Będę musiał pomierzyć je w aucie i zrobić do nich zwrotnice.
    bardzo dobre podejscie
    widzialem wiele opini ludzi o glosnikach proa... a tam nigdy nie ma dobrej zwrotnicy! zawsze tylko kond 4,7uF :???:

Zostaw komentarz:

• Karol82
    replied
    Dziękuje za odpowiedzi. Mój wybór padł na głośniki firmy PROA Simplex. Będę musiał pomierzyć je w aucie i zrobić do nich zwrotnice. No i nie obejdzie się bez przeróbki drzwi. Radio tymczasowo zostaje standardowe, dobrze grające radio 2din ciężko znaleźć.

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
    Pawel S. montował gdzieś w aucie STX SCX. Można prosić o krótkie sprawozdanie jak zagrały..?
    w T3
    graly najmocniejszym basem jaki slyszalem z 13cm glosnika w samochodzie... ale niestety kiedy w kolumnie jeszcze ladnie graja, to w samochodzie wpadaja w przester mechaniczny :/
    tak wiec trzeba by jakies sztywniejsze glosniki

Zostaw komentarz:

• smerfetek13
    replied
    Tego się domyślałem..:) To jak pochwali się któryś oceną..?

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    nie tylko Pawel takie rzeczy robil

Zostaw komentarz:

• smerfetek13
    replied
    Sory że wbijam się w temat ale myśle że jest odpowiedni.. Pawel S. montował gdzieś w aucie STX SCX. Można prosić o krótkie sprawozdanie jak zagrały..?

Zostaw komentarz:

• Karol82
    replied
    Że dodatkowo trzeba wytłumić to wiem. Samochód to Ford Windstar z 2000 r. Nie mam jeszcze konkretnych głośników upatrzonych. Budżet do 600 zl na głośniki.

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    drzwi samochodowe to obudowa zamknieta/odbroda jesli dobrze zrobione
    obudowa stratna jesli zle ale napewno nie br!

Co do tlumienia drzwi to zawsze trzeba to zrobic. Wzmacnia sie w ten sposob komore i odgradza szczelnie od siebie obie strony membrany.

Co do glosnikow z ha do ca to czesto jest to dobry pomysl. Lepsze glosniki samochodowe zawsze mialy swoj poczytek w ca. Dobre przyklady to scan speak, tec, alpine, vifa i ostatnio heztze przeniesione do kolumny domowej.

Zawsze mozesz tez zrobic komore w drzwiach jak mowisz, ze duze.
    Napisz jakie to auto i jakie glosniki chcesz wlozyc. Mam kilka patentow na takie zagadnienia.

Zostaw komentarz:

• Karol82
    replied
    Dzięki za odpowiedzi. Czyli albo pomiary, albo loteria. Drzwi są dosyć duże, bo to duży samochód. Myślę że fabrycznie są dosyć dobrze wytłumione, ale musze to sprawdzić. W tej chwili są tam fabryczne głośniki owalne. Musze je przerobić. Narazie się tylko przymierzam do zakupu, najpierw radio.

Może coś możecie polecić dobrego z głośników? Lubie ciepły dźwięk z dobrym szybkim basem i nie narzucającą się oraz nie ostrą górą.

W razie konieczności pomiary mogę wykonać, ale wolał bym tego uniknąć z powodu dosyć ograniczonego dostępu do urządzenia pomiarowego.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Zostaw komentarz:

• LightSound
    replied
    Po czym poznać że dany głośnik będzie sie nadawal do auta?

Mam złe doświadczenia z gotowymi zestawami głośników z allegro, dlatego szukam alternatywy.
    A jaki zestaw miałeś że Ci się nie spodobał?

Chyba najtaniej z tych najlepszych które się sprawdzają w aucie to właśnie AWXy - ale wzmacniacz obowiązkowo jak chce się wycisnąć coś z nich.
    Noi dobrać do tego tweeter do gustu oraz zwrotnice zaprojektować najlepiej z pomiarami i cieszyć się, że masz za 1/10 ceny braxa zestaw podobnie grający do niego hehe

---------- Post dodany o 23:39 ---------- Poprzedni post o 23:32 ----------

W samochodzie można podejść podobnie do tematu co w Ha - zakładając że zrobisz z drzwi porządną obudowę - czyt. wytłumisz je odpowiednio i zrobisz to dokładnie, to można przyjąć że takie drzwi samochodu to obudowa coś na pograniczu zamkniętej/br (bo koło szyb i otwory technologiczne) ucieka powietrze. Litraż drzwi możesz obliczyć noi do niego dopasować głośnik. Ale to i tak nie jest gwarantem - jedne nie grają inne grają. Mi np. founteki fw168 w ogóle nie chciały grać w drzwiach a ze zwrotnicą męczyłem się sporo. Przydatny jest tutaj pomiar impedancji głośnika w drzwiach aby wyłapać co i jak - ale to dla bardziej zaawansowanych.

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
    lklukasz pisal mi kiedyś że jego znajomy ma w aucie AWX-y
    ma
    i już nie tylko on

a ten temat napewno Cie zainteresuje
    http://www.caraudioclassifieds.org/f...-sq-setup.html

Zostaw komentarz:

• Karol82
    replied

Mam złe doświadczenia z gotowymi zestawami głośników z allegro, dlatego szukam alternatywy.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Zostaw komentarz:

• malutkiz
    replied
    lklukasz pisal mi kiedyś że jego znajomy ma w aucie AWX-y, na strefie też jest temat o budżetowym audio z wykorzystaniem domowych przetworników

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    nie kazdy domowy woofer zagra w drzwiach
    to sa bardzo specyficzne warunki - cos bardziej jak odgroda niz jakakolwiek obudowa

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X