Mam już powoli dość swojego zestawu. Przeszedłem przez kilka pieców i próbuję bawić się aktywnym podziałem, jednak od dłuższego czasu (już dobre pół roku) nie mogę znaleźć brzmienia, które by mnie zadowalało. W jednym momencie znalazłem pewien punkt równowagi, do którego nie umiałem później powrócić, bo aktywne cięcie to nie taka prosta sprawa dla mnie jak się okazało. Potrzebuję pomiarów, strojenia i ewentualnie zaprojektowania pasywnej zwrotki pod mój zestaw i moje auto. Dlatego proszę o porady jak powinno się dostrajać taki zestaw, może ktoś ma sprawdzone rozwiązania dla HSK? Bo jednak są to bardzo popularne głośniki. ewentualnie napiszcie proszę z jakim mniej więcej kosztem strojenia/pomiarów/projektowania zwrotnic powinienem się liczyć? i czy jest ktoś z okolic Świdnicy/Wrocławia, kto by się tego zadania chciał podjąć?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zwrotnica do HSK na zamówienie?
Collapse
X
-
Ja robiłem zwrotnice pod HSK ale do Vito, więc Ci się to nie przyda. Zresztą jestem zdania, że konkretna zwrotnica pasywna powstaje pod dane ucho i samochód, i oddzielnie to nie współgra potem.
Dlatego jak masz robić pasywkę, to z pomiarami pod konkretne ustawienie głośników, i konkretny samochód - w innym wypadku zostaw fabryczne (ew. zmniejsz konda na tweeterze) lub nadal baw się w aktywkę, ale z pomocą kogoś kto Ci to skonfiguruje - lklukasz napisał gdzie można szukać pomocy :)
Skomentuj
-
ok rozumiem jak to jest. Powiedzcie mi jeszcze tylko jedną rzecz. Wiadome, że różnica w brzmieniu między wzmacniaczami w CA jest słyszalna. I teraz co będzie, jak zrobi się pomiary i wykona zwrotki pod moje auto, a zachce mi się zmienić piec? Czy nie jest tak, że niektóre górki i dołki na charce są powodowane przez wzmacniacz? Krótko mówiąc - projektując zwrotkę na zamówienie powinienem się związać ze swoim wzmacniaczem na dłużej? Czy działanie zwrotki zależy to tylko od "środowiska" czyli mojego auta?
Skomentuj
-
Głównie zależy to jednak od głośników oraz wnętrza samochodu - mierzyłem zestawy pod różnymi wzmacniaczami i różnice na różnych brzmieniowo wzmacniaczach oraz radiach nie wnosiły gruntownych zmian w charce - tylko skraje pasma i czasami zawirowania na średnich. Ale ważne żeby to zgrać fazowo, i zrobić w miarę fajną równą charkę pod ucho, a resztą się aż tak nie przejmować :) BTW, jakie masz radio co Ty aktywkę nim oganiasz? 9855r? Chyba że osobny filtr?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaBTW, jakie masz radio co Ty aktywkę nim oganiasz? 9855r? Chyba że osobny filtr?
Skomentuj
-
A to dopiero teraz Cię skojarzyłem - dzięki za Cantony! :) Z osobistego doświadczenia powiem że z radiami JVC (miałem KD-SH909R) i inne modele, to jakość brzmienia tych radii jak dla mnie nie jest zbyt dobra w porównaniu do innych wiodących firm. Aktywka na radiu ma przewagę nad tą we wzmacniaczu, że jest obrabiana cyfrowo i lepiej to brzmi. Dodatkowo możesz wtedy pobawić się w korekcje czasową i wyjdzie bajka.
Więc niestety, szukał bym innego radia a piece zostawił, bo zacne, lecz zrezygnował z aktywki poprzez ich filtry.
Cóż, CDA-9815R, 9813R, 9812R to takie które mają to czego potrzebujesz, a sądzę będziesz bardziej zadowolony z dźwięku niż z tego JVC. Z innych marek podobnych do JVC - Clarion, lecz wersje z prockiem - tj, aktywka i korekcje to chyba tylko DXZ958R za blisko tysiaka obsługuje :P Choć genialne radio, ale nie mogę się przyzwyczaić do jego dźwięku. EW. Piooner 77 też dość fajnie plumka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kremien Zobacz postaWiadome, że różnica w brzmieniu między wzmacniaczami w CA jest słyszalna. I teraz co będzie, jak zrobi się pomiary i wykona zwrotki pod moje auto, a zachce mi się zmienić piec? Czy nie jest tak, że niektóre górki i dołki na charce są powodowane przez wzmacniacz?
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaAktywka na radiu ma przewagę nad tą we wzmacniaczu, że jest obrabiana cyfrowo i lepiej to brzmi
to jeszcze zalezy w jakim radiu
ja wole zwrotnice na wzmaniaczu
wprowadzaja mniej "od siebie" do dzwieku
najlepsze sa (i tego sie bede trzymal) filtry pasywne
na wysokiej jakosci sprzecie słychac odrazu ta rozniceZamieszczone przez LightSound Zobacz postaPiooner 77 też dość fajnie plumkaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postawzmacniacz jest urzadzeniem liniowym wiec nie powinien miec wplywu na zwrotnice
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaa na wzmacniaczu jak jest?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaNie słyszysz różnicy pomiędzy LPF na radiu, a na LPF na wzmacniaczu?
i wole te ze wzmacniacza
na aktywce z radia jakos to dziwnie brzmi
i pomiary nie pokrywaja sie z tym co pokazuje radioZamieszczone przez LightSound Zobacz postana A6 nie dziwie się że filtry lepszeJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postano wlasnie slysze
i wole te ze wzmacniacza
No ale jak kto woli :) Ja mam ten plus że steruję bezpośrednio z radia odcięcie i jego pochylenie oraz dobroć nie zaglądając do sprzętu. No ale jak się raz ustawi, to tak ma zostać.
Skomentuj
-
Dzisiaj byłem na spocie CA i widziałem jak działa aktywka w radiu. Teraz plan jest taki - Yamaha YPA 1020 na woofery w mostki, ETON PA 504 na tweetery aktywnie odcięte i dzięki wam będę teraz biedniejszy o jakieś 5 stów, bo trzeba będzie kupić nowe radio... Wtedy eton na sprzedaż i kupię coś wielkości paczki fajek pod tweetery, lub tweetery będą zasilane bezpośrednio z radia. Dobry plan? a czy jest realne, żeby kupić jakieś radio ze zwrotnicą i korekcją czasową do 400zł?
Skomentuj
-
Ja bym wzmacniacza mostkowanego na przód nigdy nie użył :P Zobacz jak degraduje to dźwięk - posłuchaj napierw jako osobne kanały, potem zepnij w mostek, to zobaczysz o czym mówię. Co do radia - najtaniej z tymi funkcjami jest 9812r które ostrzy niestety góręTroszkę drożej jest 7894R które jest jeszcze z Japońskich czasów i bardzo mi podpasywało, miało w sobie coś z 7878r :) w tym stanie warto tyle dać.
http://allegro.pl/alpine-cda-7894-i2253058572.htmlLast edited by LightSound; 15.04.2012, 20:04.
Skomentuj
-
To świetnie, ale to dopiero początek :P jak Cię wciągnie to amen - spójrz na moją małą wyprzedaż w ogłoszeniach :)
Jak nie wymagasz mega głośności - warto całość choćby na próbę zasilić z radia, wzmacniacz wbudowany w radio jest świetnej jakości jednak stanowczo małej mocy jak to w radiu.
Jak robić aktywnie, to najlepiej na jednym 4/6 kanałowym wzmacniaczu i odpowiednio to gainami wyregulować - wtedy masz jedno brzmienie a nie wymieszane, z innych piecy.
Do tego świetnie może posłużyć eton, to dobry jakościowo piec i myślę bardzo dynamicznie zagra z nowym radyjkiem. Wstępnie podział proponuję 3,2kHz. po 12db/okt. Im niżej schodzisz tym będzie tweeter bardziej sypał zniekształceniami...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaJak nie wymagasz mega głośności - warto całość choćby na próbę zasilić z radia, wzmacniacz wbudowany w radio jest świetnej jakości jednak stanowczo małej mocy jak to w radiu.
A tak BTW kiedyś coś tam handlowałem z jakimś gościem, co mówił mi że pędził tweeterki w mostkach chyba braunem P5 jak dobrze pamiętam ii chwalił się że to nawet ciekawie gra
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaJak robić aktywnie, to najlepiej na jednym 4/6 kanałowym wzmacniaczu i odpowiednio to gainami wyregulować
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postawtedy masz jedno brzmienie a nie wymieszane, z innych piecy.
a jeszcze lepiej jak bedzie wszystko z jednego wzmaka (2 kanałów)
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaWstępnie podział proponuję 3,2kHz. po 12db/okt. Im niżej schodzisz tym będzie tweeter bardziej sypał zniekształceniami...
Zamieszczone przez kremien Zobacz postaTo ile mocy trzeba, aby porządnie zasilić tweeterki? myślałem, że wystarczy ułamek tego co na woofery, a wolę oszczędzać miejsce w bagażniku. Eton ma ten plus, że jest łagodny, co jest dobre dla wysokich, ale mam wrażenie że brakuje mocy dla wooferów. Stąd był pomysł, żeby tweetery dać pod radio,
a pomysl bez sensu
dzwiek bedzie nie spójny
Zamieszczone przez kremien Zobacz postaA tak BTW kiedyś coś tam handlowałem z jakimś gościem, co mówił mi że pędził tweeterki w mostkach chyba braunem P5 jak dobrze pamiętam ii chwalił się że to nawet ciekawie graJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
To zależy od podziału zwrotnicy ile mocy dostają tweetery - to co w radiu wystarczy do HSK, ale tak jak mówiłem, będzie problem z brzmieniem różnych końcówek mocy, a także żeby to się fazowo zgrało w całym paśmie. To może zamienić Etona i yamaszki na coś konkretnego jakaś mocna 4 kanałówka?
do HSK pasują spokojne i łagodne piece Audisona VR209 i na tweetery można dać np. VR203. - są do sprzedania na SCA - użytkownik szafa, myślę że za 900zł miałbyś je u siebie a to piece na przyszłość. Przemyśl to
Skomentuj
Skomentuj