Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do HSK na zamówienie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli rozumiem że Eton nie dał rady skoro został sprzedany? Co teraz planujesz jeżeli można wiedzieć? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      Czyli rozumiem że Eton nie dał rady skoro został sprzedany? Co teraz planujesz jeżeli można wiedzieć?
      Kupiłem to rado, które mi poleciliście alpinkę 7984 i się lekko zawiodłem, ponieważ tak naprawdę liczyłem na zwrotkę aktywną, a po podłączeniu okazuje się, że mam tylko filtr hpf 80-100-120-160hz i lpf 80-100-120 :( Trochę lipa, bo patrzałem na necie w opisach wszędzie jest napisane zwrotnica aktywna i spodziewałem się, że będę mógł ciąć do woli. Chciałem móc kupować sobie piecyki bez filtrów (takie jak soniacze XM) i że ten brak filtrów mnie nie będzie ograniczał. Wiem, że radyjko jest świetne, ma fajną jakość dźwięku, jest porządne, ale wkurza mnie strasznie ten brak zwrotki, oraz prędkość przewijania x2, czyli jak chcę przewinąć do drugiej minuty kawałka to muszę 1min trzymać!. Poza tym nie korzystam z "dobrodziejstw" tego radia typu mediaxpandery, czy podbicia basów czy sopranów czy innych zniekształcaczy. W każdym razie pzy nim na jakąś chwilę jeszcze zostanę.

Ponieważ radio nie rozwiązało mojego problemu postanowiłem sprzedać moje piecyki (yamaha ypa 1020 wyląduje dzisiaj na allegroszu) i w zależności jak sytuacja się potoczy zainwestować pieniądze w zestrojenie mojego audio, albo procesor dźwięku (nie wiem właśnie czy warto), albo jakiś konkretniejszy piec (np audio art A120). Za etona dostałem propozycję audisona VR 203. W weekend majowy się umówiłem z gościem i będę miał możliwość odsłuchu. Zdecyduję sobie, może audisonek się sprawdzi w moim systemie pomimo małej mocy? a może wy mi jeszcze coś doradzicie?

Skomentuj

Hmm to czemu sprzedałeś etona, skoro miał filtry, a także był bdb jakości? o moc chodzi? :P

Cóż, sprawdź jeszcze czy nie on przełącznik na obudowie 2way >3way i wtedy się zwrotnica uaktywnia, jak w 7878r. Chociaż wątpię żeby miało jednak wyższe filtry...

Ale teraz można dokupić zwrotke aktywna, przynajmniej jak Ci napięcie za bardzo spadnie, radio się zresetuje i można upalić tweetery, a potencjometry na zwrotnicy zostaną jak były :)

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
        Za etona dostałem propozycję audisona VR 203.
        Jak to ten o którym mówiliśmy, to słaba okazja :P chyba że z dopłatą 100zł :)
        Procek Ci aż tak nie potrzebny - korekcje czasową masz w radiu, wystarczy zwrotnica aktywna, na szczęście nie są drogie. Jak nie ma nic na alle, i po forach, to daj znać, coś tam mam na strychu, tylko muszę poszukać.

Co do piecy, trzeba polować :) Może Phenixy Goldy? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          Jak to ten o którym mówiliśmy, to słaba okazja :P chyba że z dopłatą 100zł
          Procek Ci aż tak nie potrzebny - korekcje czasową masz w radiu, wystarczy zwrotnica aktywna, na szczęście nie są drogie. Jak nie ma nic na alle, i po forach, to daj znać, coś tam mam na strychu, tylko muszę poszukać.
          No i eton sprzedany. W związku z tym mam budżet około 400zł (noooo coś tam jeszcze można wynegocjować ) na mody w CA. Zastanawiam się co by tu zrobić za te pieniądze. Myślałem nad sprzedażą radyjka i zakup jakiegoś lepszego z aktywną zwrotką na pokładzie. To co mam jest naprawdę fajne. Brakuje mi tylko zwrotki... Od strony pieców - cóż na tą chwilę jest YAMAHA YPA 1020 i zastanawiam się, żeby go sobie zostawić. Wydaje mi się, że piecyk ma potencjał. Po próbach doszedłem do wniosku, że woofery HSK trzeba koniecznie odciąć od góry tak na około 2500hz, bo wyżej robi się tak nieprzyjemnie zwłaszcza przy wyższych poziomach głośności. No i syczki myślę, czy nie warto byłoby wymienić przy okazji (od razu w planach zrobienie słupków bo nie mam, a wiem że to ciężki grzech).

Lightsound mówisz, że masz coś z aktywki u siebie? na allegro widzę tylko proca ALPINE PRA-H400, zastanawiałem się nad nim szczerze mówiąc. Przeszła mi kiedyś przez ręce zwrotka firmy BOSS to wyleciała na kopniakach po jednym dniu - tak psułą dźwięk. Nie chcę, żeby to było wąskie gardło systemu.

Podsumowując:
          radio ALPINE 7894RB
          przody HERTZ HSK
          piece YAMAHA YPA 1020, SIGNAT RAM 3 MK2 na subie
          sub RE AUDIO SR 12

brakuje mi przede wszystkim czystości, czasami robi się hałas na średnicy - punkty cięcia. Potem powietrze i detaliczność.

Po głowie mi chodzi plan w takiej kolejności: zwrotka aktywna -> wymiana syków -> zrobienie słupków -> zmiana pieca na coś "bogatego" jak VR 209. z tego wszystkiego to raczej tylko wooferki zostają prawie na pewno

A wy mi coś doradzicie?

Skomentuj

Zastanawiam się co by tu zrobić za te pieniądze.
            Zatankować auto i umówić się z kimś kto Ci to ogarnie

A tak serio - proc by Ci się przydał, ja bym przód próbował zasilić z Signata na próbę - mocy wooferą nie braknie, a roc 3 grała dla mnie bdb deklasując wiele "forumowych" hitów
            Myślę że z RAMem będzie podobnie - no ale typowo niemieckie brzmienie.

hmm owszem, taka zwrotnica aktywna będzie i tak najsłabszym ogniwem - tam siedzą tanie opampy, natomiast nadal pełni swoją funkcję. Ja mam gelharda i weconica - ale jak mowilem leza w pudle.

brakuje mi przede wszystkim czystości, czasami robi się hałas na średnicy - punkty cięcia. Potem powietrze i detaliczność.
            To się da zwrotnica załatwić.

Słupki dobra rzecz,ale da się bez tego przeżyć - ja dopiero teraz będę robił, pod 3way, tak to tweetery byly przykręcane do słupków na stelażyku - za często zmieniam sprzęt żeby było coś na stałe.

Skomentuj

Czaruję...
            X