Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakiego STXa wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakiego STXa wybrać?

Witam panowie. Kolega prosił mnie abym się dowiedział czegoś o głośnikach samochodowych z STXa, który z nich wybrać by było najlepiej.
    http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html

http://www.stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html

Obecnie kolega ma suba w samochodzie na głośniku Alphard cw-1202cx, i chciałby by grało to znacznie lepiej, nisko i miekko.

Z tych głośników które podałem o ostatnim czyli o 8-2-300 słyszałem dobre opinie ale może warto dołożyć do AWXa np. Wzmacniacz to jakiś peiying który po zmostkowaniu ma 120 czy 150W.

Czekam panowie na porady i propozycje.

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
    Wzmacniacz to jakiś peiying który po zmostkowaniu ma 120 czy 150W
    tak wiec tylko 8"!

AWX to cos dla koneserow
    ma bardziej "audiofilskie" brzmienie i raczej poczatkujacym sie nie spodoba

na poczatek proponuje zmiane wzmacniacza
    chociazby mocniejsze priyingi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      chociazby mocniejsze priyingi
      z serii alien, albo magnaty z serii RX.

Skomentuj

>Pavel S. Mógłbyś napisać coś więcej o brzmieniu tego AWXa? Interesuje mnie jakościowe granie, nie zależy mi na jakimś szczególnym zejściu; jak się ma brzmienie tego głośnika np. do MDS08?

Skomentuj

bezposredniego porownania jeszcze nie robilem

ale jedno jest pewne
          MDS08 super kopie, ale nie schodzi za nisko
          AWX schodzi bardzo nisko, ale z kopem gorzej

efektywnosc nie jest porazajaca, ale brzmienie bardzo zroznicowane i przyjemne

wiecej napisze jak w koncu skoncze kolumny do kina

Skomentuj

Dzieki za opinie. Narazie mam MDS08 odsłuchanego tylko w closecie i kopie ostro ale nie za nisko. Niedlugo bede testowal go w BR tylko musze bude wystrugac i mysle ze bedzie to dokladnie to o co mi chodzilo:) Marzy mi się dzwiek w samochodzie jak z kolumn Audiowave 171 na tandemie seasów. Bas jest mieki ale potrafi tez kopnac jak trzeba, wysokie niemeczace ale dosc szczególowe.. Oj rozmarzyłem się...:rolleyes:

Skomentuj

tak wiec tylko 8"!
              Oke ja jestem troche nie w temacie, głośników stx i generalnie głośników, kolega schwalba bardzo zachwala dlatego sie zaczołem zastanawiać.
              Tak więc mam kilka pytań.
              1. "Tak wiec tylko 8" napisał Paweł S. - który to z powyższych linków?? rozumiem, że 8 chodziło Ci o 8 cali? (sorki za głupie pytania, ale zielony jestem total.)
              2. Wzmacniacz, który mam to PY-2C02R (nie jest powiedziane, że bd go miał cały czas najprawdopodobniej z czasem zmienie na coś lepszego), dlatego wolałbym zainwestwać raz w głośnik być zadowolonym nawet jeśli będzie to kosztem wzmacniacza i tutaj pytanie czy taki stx jest gorszy, lepszy czy może porównywalny do np jakiegoś JBL, który moge w mediamarkcie ściągnąć z połki np: JBL GTO 1014 jak wielka jest różnica.
              3. Zakładamy, że kupie stx widziałem, że ma dwie cewki 2x2 lub 2x4, który wybrać (wzmak, który mam teraz nie daje sie mostkować na 2 0hm). Jak kupić, żeby nie zajechać wzmaka, który już mam?
              4. Jak to podłączyć w ogóle nigdy sie nie spotkałem z tego typu głosnikiem najlepiej jakby ktoś wrzucił schemat prawidłowego połączenia. 2 kable wychodzą ze wzmaka 4 wchodzą do głosnika nie rozumiem..

Jeszcze tytułem wyjaśnienia co chciałbym uzyskać. Generalnie dźwięk jaki chciałbym uzyskać musi być czysty i aksamitny nie chciałbym trzaskaniny jak np: na alphardzie którego miałem wcześniej. Nie musi mnie też słyszeć pół osiedla jak jadę bas ma być przyjemny dla mnie. W domu w chwili obecnej mam sub z kina JBL SCS146 (stąd też podałem przykład JBL z połki w media markcie), który ma zbliżony dźwięk do tego co bym chciał w aucie chociaż to jeszcze nie to bo głośnik nie wyrabia jak się go ustawi na więcej niż połowe. Muzyka jakiej słucham to naprawde wszystkie rodzaje od techno, przez klasyczna przez rapy na ramstainie kończąc.

Jeżeli, któreś z pytań są głupie to przepraszam, ale jestem całkowicie zielony, a mam ogromną chęć zmiany na lepsze grania w aucie. Stary sub jak i wzmak są bardzo budżetowe jak widać. Licze na waszą pomoc i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Jestem absolutnie zielony

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                Narazie mam MDS08 odsłuchanego tylko w closecie i kopie ostro ale nie za nisko. Niedlugo bede testowal go w BR
                wrzucaj go w b-r bo w zamknietej sie marnuje
                20-23 litry

Zamieszczone przez palque Zobacz posta
                1. "Tak wiec tylko 8" napisał Paweł S. - który to z powyższych linków??
                raczej ten http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html

Wzmacniacz, który mam to PY-2C02R
                i dlatego tylko 8" - mocowo za slaby wzmacniacz do wiekszych glosnikow

czy taki stx jest gorszy, lepszy czy może porównywalny do np jakiegoś JBL, który moge w mediamarkcie ściągnąć z połki np: JBL GTO 1014 jak wielka jest różnica.
                JBLe potrafia byc glosniejsze
                ale cala reszta STX bije JBLe na glowe :p

3. Zakładamy, że kupie stx widziałem, że ma dwie cewki 2x2 lub 2x4, który wybrać
                juz podalem - 2x2r

4. Jak to podłączyć w ogóle
                albo kazda cewka do kazdego kanalu
                albo glosnik spiety szeregowo i podlaczony pod mostek wzmacniacza
                w obu przypadkach jest dokladnie to samo

chociaż to jeszcze nie to bo głośnik nie wyrabia jak się go ustawi na więcej niż połowe.
                to nie glosnik a wzmacniacz nie daje rady

suba wsadz w ta skrzynie http://pawel.lutuje.se/skrzynka%20st...trow%20b-r.PDF

Skomentuj

Pawle a tak swoją drogą... powiedzmy że będzie lepszy, mocniejszy wzmacniacz... Wtedy poleciłbyś innego STXa? Jeśli tak to którego?
                  Bo Kolega Palque chętnie zmieni wzmacniacz jeśli będzie warto....

Skomentuj

10"
                    wiecej basu i wiecej "mięcha"
                    czyli cos bardziej dla poczatkujacych w brzmieniu

no ale on wymaga juz ok 300w :/

Skomentuj

Chciałbym widzieć jak on dostaje 300W i jak się zachowuje przy takiej mocy... :)

Skomentuj

podobnie jak wiekszy brat - daje rade

oczywiscie pod 150-200w zagra i zadyme narobi... ale jakosciowo to nie bedzie jeszcze to co powinno byc :/

Skomentuj

JBLe potrafia byc glosniejsze
                          ale cala reszta STX bije JBLe na glowe
                          Hehe takiej odpowiedzi oczekiwałem

sub najprawdopodobniej pójdzie do małej zabudowy coś takiego jak robiłeś a Audi A3.

Jaki wzmak polecasz do hmm 400zł? i czy jakbym miał już ten wzmak poleciłbyś inny głośnik czy zostawać przy tym samym??

Skomentuj

Szukałbym jakiegoś axtona na twoim miejscu.. tanio i dobrze..

Skomentuj

Weź od razu 4 kanałówkę - jakby Ci się uwidziało drugiego suba, albo przód podłączyć.

z nowych to tylko jest warte uwagi w tej cenie:

http://allegro.pl/wzmacniacz-samoch-...293164018.html

z używek:

http://allegro.pl/xetec-4g-300-mk2-g...298873999.html
                              http://allegro.pl/sherwood-a100x4-2x...306593613.html

innych mocnych 4 kanałówek brak, widać że się sezon zaczął :)

Skomentuj

sub najprawdopodobniej pójdzie do małej zabudowy coś takiego jak robiłeś a Audi A3.
                                w zamknietej gra OK
                                ale poczatkujacym moze brakowac tego basu :/
                                mi glosnik w zamknietej pasuje
                                ale brat go mocno krytykuje - jemu bardziej alphard SW pasowal :P
                                Jaki wzmak polecasz do hmm 400zł?
                                poszukaj okazji - za te pieniadze mozna juz ciekawy wzmacniacz kupic
                                np ostatnio widzialem ESXa taniej

i czy jakbym miał już ten wzmak poleciłbyś inny głośnik czy zostawać przy tym samym??
                                niestety na lepsze glosniki trzeba wydac duzo wiecej

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                z nowych to tylko jest warte uwagi w tej cenie:

http://allegro.pl/wzmacniacz-samoch-...293164018.html
                                sluchales go?
                                jak wypada w systemie przednim?
                                bo alieny testowalem tylko na subach

Skomentuj

sluchales go?
                                  jak wypada w systemie przednim?
                                  bo alieny testowalem tylko na subach
                                  tak, całą serie alienów i krugerów miałem u siebie na testach z Lechpolu. Powiem szczerze - za tą cenę nie ma co wybrzydzać, moc ma faktycznie jaką pisza, brzmienie na przodzie znośne - ale górne pasmo trochę przytłumione - choć i tak jest lepsze niż np. w crunchach.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    brzmienie na przodzie znośne - ale górne pasmo trochę przytłumione - choć i tak jest lepsze niż np. w crunchach.
                                    dzieki - pora go zamontowac klientowi

Skomentuj

dzieki - pora go zamontowac klientowi
                                      Ogólnie powiem, że seria Alien mnie bardzo przekonała do siebie - ich mono robi niezłą robotę, miałem w tym samym czasie 4 mono - krugera, aliena, rodka 1900n i kenwooda 401m, został ostatni bo jednak fundusze pozwoliły, ale długo się zastanawiałem - czy rodek czy alien. Alien lepiej kontrolował głośnik, było więcej mięsa niż z rodka na 4 ohmach - dopiero rodek pokazał pazur przy 1ohm. Ale oba poszły, kruger się zdeklasował 5min po podłączeniu.

Skomentuj

A co powiecie na http://allegro.pl/wzmacniacz-kenwood...316323539.html nie wiem jak gra, ale design ma obłędny?? Wiem, że on ma grać, a nie wyglądać ale zwróciłem na niego uwagę.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X