Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowe klocki do zestawu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nowe klocki do zestawu

Witam Panowie... i Panie jeżeli będą, żeby nikogo nie urazić :)

Dawno temu poruszyłem podobny temat, jednak różne zdarzenia losowe, i nie tylko, sprawiły znaczne przesuniecie w czasie tej zabawy...

Słucham wszystkiego prócz metalu, bardzo bardzo rzadko jakiś rock, jazz, najczęściej jakieś elektro, dance, hip-hop i podobne.

Posiadam:
    Radio: ALPINE CDA-7894RB
    Przód: Proa Simplex 160 + Simplex 25 póki co tylko na kondzie 3,9 uF (zwrotki trzeba zrobić i mam z tym problem)
    Bagażnik: axx1010 + CP HPB 602

Niedawno zakupiłem auto (kilka miesięcy byłem bez, a sprzęt leżał w szafce).
    Radio i przód + wygłuszenie zmontowałem, sub z wzmakiem póki co leży nadal w szafce, jakoś mocno za nim nie tęsknię, chyba to nie to :)

Sprawa jest następująca.
    Należałoby ogarnąć temat zwrotek... ale..., upatrzyłem sobie zmianę radia (moje jest dość wyeksploatowane, powycierane przyciski, etc.) na inna alpinkę, konkretnie to coś z: 9833r, 9835r, 9853r, 9855r - w tych ostatnich ten pasek mi nie do koca odpowiada, ale damy radę. Wszystkie one maja na pokładzie aktywną zwrotkę, co już ułatwiłoby mi znacznie życie. Pozostaje wtedy dobór wzmaka, 4-kanałowego. Są plusy i minusy takiego rozwiązania, ale skoro w budowaniu zwrotki od podstaw nie czuje się mocny, jest to coś dla mnie.

Pozostaje wybór wzmacniacza gdzie potrzebuje Waszej pomocy, typy to:
    - jakaś alpinka V12, trzeba polować,
    - Alpine 3566: http://allegro.pl/wzmacniacz-i2284218551.html
    - sony xm4040 ?
    - Sony XM5540 ?
    na pewno znajdą się inne propozycja piecyka.

A może inna propozycja rozwiązania problemu? Choć jak wspomniałem w budowie zwrotki nie czuje się mocny, choć myślę tez nad jednym wzmakiem na głośniki i suba (jeszcze nad tym się zastanowię czy i jakim), choć tutaj chyba jednak lepszym rozwiązaniem są dwa piece.

Witamy!

Czyli biegniesz w zmianę na minus? :P

Zamieszczone przez grygi13 Zobacz posta
    Simplex 25 póki co tylko na kondzie 3,9 uF (zwrotki trzeba zrobić i mam z tym problem)
    Zamień go na nowego GMSa 1929, będzie kilka klas wyżej, jak ogarniesz zwrotkę - GMS wymaga korektora impedancji, bez niego nie ma co go nawet podłączać :P
    A skąd jesteś? bo jakbyś nie ukrył tego, to byś już pewnie miał odpowiedź kto Ci może pomóc ze zwrotkowaniem :)

Radio - zmieniasz na gorsze, 7894 to jeszcze japan, które brzmi podobnie do 7878r - nie ma tego ostrego nalotu na górze pasma. Więc jak zmieniać, to na takie samo, tylko mniej wyeksploatowane, chyba że chcesz zrobić krok w tył. Popatrz za clarkami 858 (nie mają aktywki) ale 958 już ma, tyle że kosztują. W mojej opinii dużo lepsze brzmieniowo niż Alpiny.

Bagażnik: axx1010 + CP HPB 602
    Tym się trzeba zająć - akurat ostatnio ludzie pytają się mnie o te ravelandy czy jeszcze mam, więc ze sprzedażą nie będzie problemu.

Wzmacniacz trzeba także wymienić - najlepiej na jakąś mocną 4 kanałówkę, co by też suba ogarnęła.

Obecnie jest mój sherwood a100x4, harman/kardon CA 260(będzie trzeba mu kondki wymienić), sony6040, ogólnie bieda :P

Chyba że planujesz wydać więcej kasy, to napisz od razu co to za wóz, i ile na tą zabawę chcesz przeznaczyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      Czyli biegniesz w zmianę na minus? :P
      Palpitacji dostałem już po tym zdaniu, dlatego piszę o wszystkim żeby głupoty nie zrobić, nie jestem w dziedzinie CA zbyt mocny, tylko na poziomie czysto amatorskim. Jednak chcę żeby wszystko grało jak należy.

Witamy!
      Zamień go na nowego GMSa 1929, będzie kilka klas wyżej, jak ogarniesz zwrotkę - GMS wymaga korektora impedancji, bez niego nie ma co go nawet podłączać :P
      Moja 25 podoba mi się, ale nie miałem porównania do niczego lepszego, więc ciężko mi cokolwiek więcej powiedzieć. Skoro byłoby to o tyle lepiej jak mówisz, warto to rozważyć.

Witamy!
      A skąd jesteś? bo jakbyś nie ukrył tego, to byś już pewnie miał odpowiedź kto Ci może pomóc ze zwrotkowaniem :)
      ehh, konto założone dawno temu, to też tak zostało, faktycznie, aktualnie jest to Wawa więc może być to dobry pomysł...

Witamy!
      Radio - zmieniasz na gorsze, 7894 to jeszcze japan, które brzmi podobnie do 7878r - nie ma tego ostrego nalotu na górze pasma. Więc jak zmieniać, to na takie samo, tylko mniej wyeksploatowane, chyba że chcesz zrobić krok w tył. Popatrz za clarkami 858 (nie mają aktywki) ale 958 już ma, tyle że kosztują. W mojej opinii dużo lepsze brzmieniowo niż Alpiny.
      Szczerze to powodem chęci wymiany jest tylko i wyłącznie to że sam nie zrobię zwrotnic a w następnym byłyby na pokładzie już oraz to że obecne jest trochę "zużyte", technicznie idealne... gdyby tak dało się zrobić gdzieś jakąś renowacje takiego panela - powycierane przyciski itp... to by zostało jeżeli ktoś pomógłby mi ze zwrotkami...

Witamy!
      Tym się trzeba zająć - akurat ostatnio ludzie pytają się mnie o te ravelandy czy jeszcze mam, więc ze sprzedażą nie będzie problemu.

Wzmacniacz trzeba także wymienić - najlepiej na jakąś mocną 4 kanałówkę, co by też suba ogarnęła.

Obecnie jest mój sherwood a100x4, harman/kardon CA 260(będzie trzeba mu kondki wymienić), sony6040, ogólnie bieda :P
      Póki co zajmijmy się samym przodem, ewentualnie wybierając wzmacniacz pomyśleć na tym aby mieć już na pokładzie możliwość podpięcia później właśnie suba.

Witamy!
      Chyba że planujesz wydać więcej kasy, to napisz od razu co to za wóz, i ile na tą zabawę chcesz przeznaczyć.
      Tutaj myślę dojdziemy do sedna. Finansowo nie chciałbym dużych pieniędzy w to wkładać. Dopiero po pół roku bez kupiłem autko, inne wydatki bieżące też się znajdą. Ale rozsądnie wydane pieniądze, to dobrze wydane pieniądze także chciałby doprowadzić to do takiego stanu aby nie grzebać później ( już to widzę :) )

Autko to poczciwa skoda fabia 2000r. Rakieta cudna to nie jest, aczkolwiek co do niej włożę to przed sprzedażą wyciągnę (jak z poprzedniego), więc nie jest źle. Planuję pojeździć nią ze dwa najbliższe latka. Taki półśrodek póki co na wymarzoną furkę w przyszłości.

Drzwi jak pisałem wygłuszyłem, choć coś jeszcze tam trzeszczy, na 99% tapicerka, w weekend to sprawdzę dokładnie. Tutaj jednak i tak miałem mały duży problem... w fabrycznych miejscach na głośnik głębokość montażowa jest nie za duża (prowadnica szyby zaraz za głośnikiem) ale udało mi się jakoś upchnąć tam mojego simplexa. Z tm że wszystko na "styk" tzn. tapicerkę delikatnie od spodu pod szlifowałem żeby zmieścić ten głośnik, ale się udało.Zastanawiam się czy całkiem nie wyposażyć boczków w otworzy głośnikowe z maskownicą, oryginalnie boczek nazwijmy to ma "maskownicę" w postaci kilkunastu wycięć/frezów w okolicy głośnika
      Last edited by grygi13; 01.05.2012, 12:55.

Skomentuj

Moja 25 podoba mi się, ale nie miałem porównania do niczego lepszego, więc ciężko mi cokolwiek więcej powiedzieć. Skoro byłoby to o tyle lepiej jak mówisz, warto to rozważyć.
        Dopłata nie była by druzgocąca - tutaj jakiś desperat sprzedaje je praktycznie po cenie zakupu: http://allegro.pl/gms1929-nowosc-2011-i2313137822.html
        a simplexy na pewno zejdą. Do GMSów w przypadku pasywki wychodzi ok 100-120zł za elementy na zwrotnice, jak aktywka - i tak musisz dodać korektor impedancji (jakieś 30zł)

Radio lepiej żeby zostało, może uda Ci się ustrzelić sam panel, lub po prostu zakupić całe radio z ładnym panelem, a to co masz sprzedaż.

Auto zbytnio akustycznie nie jest - zwłaszcza tapicerka - sprawdzałeś czy głośnik nie uderza o tapicerkę skoro głośnik wszedł na styk? Na tapicerkę warto dać gąbkę np. z gmsa - 022. Dużo lepiej jest wyciągnąć głośnik przed tapicerkę - zwłaszcza tą w fabii. Nawet można wyciąć w tapicerce idealnie dziurę żeby była taka sama jak dystansu i przykręcić głośnik przez tapicerkę do dystansu, podkładając tam gąbkę (np do uszczelniania okien) - usztywni to dodatkowo tapicerkę.

Podaj konkretny przedział budżetowy, bo nadal nie wiem w czym szukać.

Skomentuj

W sumie wyszedłbym prawie na zero przy tej zamianie,
          Skoro zastaje radio, trzeba zdecydować się na podział pasywny (moja alpinka nie ma zwrotki) -> muszę znaleźć kogoś do pomocy, jakoś to będzie.

Co do tej tapicerki, tak właśnie myślę że pewnie głośnik uderza o nią. Wyciągnę go na wierzch i założę maskownice, będzie po problemie. Jak pisałem zajmę się tym w weekend.

Co do wzmaka, jeżeli będą to cztery kanały, mogę pozbyć się CarPowera i jakiś grosz dodatkowo wpadnie. Nie orientuję się też w cenach. Jako cenę startową dajmy 400zł. Jeśli będzie konieczność , pewnie dołożę i świadomy jestem że będzie to jakaś używka...

Skomentuj

Skoro zastaje radio, trzeba zdecydować się na podział pasywny (moja alpinka nie ma zwrotki) -> muszę znaleźć kogoś do pomocy, jakoś to będzie.
            W zwrotce pasywnej na pewno pomoże Ci lklukasz, lub PawelS. Są z tamtych okolic, o ile pamięć mnie nie myli

Co do wzmaka - 4 kanały które obsłużą przód i suba - do 300W rms. (na przyszłość)
            http://allegro.pl/sony-xm-1000-stan-...314810580.html
            http://allegro.pl/rodek-r680i-gwaran...299619605.html
            http://allegro.pl/signat-ram-2-mark-2-i2311922467.html
            http://allegro.pl/xetec-4g-300-mk2-g...298873999.html
            http://allegro.pl/wzmacniacz-infinit...316327925.html
            http://allegro.pl/sherwood-a100x4-2x...306593613.html

Masz w czym wybierać :)

Skomentuj

Rzeczywiście, jest w czym wybrać...
              Jakiś faworyt spośród nich?
              Stosunek mocy do ceny mocno na korzyść INFINITY REF 7541A, nie wiem tylko jak jakościowo.
              Czy jednak może lepiej wziąć Signat Ram 2 albo RODEK R680i, jakoś wydaje mi się że to jest trochę lepsza opcja...

Skomentuj

sony, xetec, infinity
                z tych bym wybieral

radia tez bym nie zmienial bo to bylby krok w tyl
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Skoro twierdzicie że jest dobry, to musi tak być.
                  Wezmę w takim wypadku INFINITY REF 7541A 4X111W.
                  Kabelki RCA mam nawet 2 sztuki.
                  Będę tylko musiał dobry kabel zasilający wzmaka dokupić ten który mam jest dość stary i chyba daje gdzieś przebicie...
                  Do tego od razu kabelki od wzmaka do głośnika.
                  Powinienem zwrócić szczególną uwagę na coś przy ich zakupie?
                  Oczywiście przekrój zasilającego jakieś 20-25mm^2.
                  Głośnikowe coś lepszego dedykowanego co CA, nie noname z elektryka

Skomentuj

Będę tylko musiał dobry kabel zasilający wzmaka dokupić ten który mam jest dość stary i chyba daje gdzieś przebicie...
                    Do tego od razu kabelki od wzmaka do głośnika.
                    Powinienem zwrócić szczególną uwagę na coś przy ich zakupie?
                    Oczywiście przekrój zasilającego jakieś 20-25mm^2.
                    Np. taki zestaw: http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/HW...O-24-21mm2/229
                    ew. taki: http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/HW...A-24-21mm2/223

Pierwszy to miedź, drugi to CCA (miedziowane aluminium), lepiej pierwszy, ale drugi zły nie jest. Oba się świetnie kładzie, bardzo giętkie przewody. RCA Ci nawet zostanie ew. możesz wziąć Pro44 lub CCA44 z 4x RCA i któreś potem sprzedać.

Skomentuj

INFINITY REF 7541A 4X111W, GMS 1929 i kabelki w drodze...

Teraz zajmijmy się tematem montażu głośników, te z drzwi wyciągnę nad tapicerkę, jak pisałem.
                      natomiast co do wysokotonowych, w tej chwili zamontowane są w fabryczne miejsca w zaślepkach lusterek. lekko spróbowałem je ukierunkować aby przecinały się na wysokości uszu miedzy fotelami.
                      Tak zastanawiam się czy taki montaż na pewno jest poprawny, zastanawiam się nad wyciągnięciem ich, tak jak miałem w poprzednim aucie, na słupki które oczywiście trzeba byłoby zarobić od zera.
                      Według mojej wiedzy powinienem to tak zrobić, natomiast czy w przypadku tych konkretnych wielotonówek (GMS 1929) powinienem się w to zabawić. Poprzednie zrobiłem sam więc i tutaj dałbym radę...

Skomentuj

To świetnie, daj znać jak dojdą

Co do tweeterów - w którym miejscu teraz masz najlepszą scenę? stawiam że jak przechylisz głowę na środek pod lusterko - wtedy najlepiej gra? :P

Trzeba je ukierunkować - chociaż GMSy nie są już tak kierunkowe jak simplexy. Masz też czasówki - może warto je ogarnąć? :)

Skomentuj

Tak wlasnie jakby nie do końca były dobrze ustawione, simplexy zostawię tak jak są. Jak będą już docelowe GMSy zobaczymy czy będzie to gra warta świeczki.
                          Co do korekcji czasowych. Jeżeli jest podpięty subek mam ustawione 2,8 na prawy kanał i 4,2 na lewy kanał. Bez suba w sumie zostało tak samo. Nie zmieniałem. Zapewne są to parametry w ms?

Pytanie: w ramach testu i podłączenia GMSów jeszcze bez zwrotek, nie skrzywdzę ich przy podpięciu pod poprzednią instalację z kondem 3,9uF, w sumie to nawet na 4,7uF by mu chyba nic nie groziło ?

Skomentuj

Do GMSów nie zapomnij przed odsłuchem o korektorze impedancji (2,2uF, 3,3R) bo powiesz że Cię wpuściłem w maliny. Ale dla porównania możesz zobaczyć jak gra bez i z korektorem

To jest nie czas w ms, tylko dystans w centymetrach/metrach bodajże - pomyśl co chcesz usłyszeć najpierw. Sub ma być na 0, bo ma nie być opóźniony, potem opóźniasz lewy głośnik a na końcu prawy Włącz sobie jakąś płytę w wokalem najlepiej żeńskim - polecam adele 21 - wokal jest centralnie pod lusterkiem na środku a scena wybiega głęboko poza słupki. Życzę tego samego :P

Co do testów - zastosuj większy, 6,8 lub 8,2uF żeby tweeter pokazał się z dobrej strony i zagrał też coś wysoką średnica, ale nie przesadzaj z mocą. Podział wstępnie do proa celowałbym ok 2800-3500Hz. Jest problem, bo zarówno fajnie ciągnie simplex do góry, jak i GMS do dołu. To kto Ci zwrotnicę ogarnie? :P

Skomentuj

czasy to sie na szumie rozowym ustawia!
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                czasy to sie na szumie rozowym ustawia!
                                Generalnie wszystko się na szumie ustawia, choć nie jestem tego zwolennikiem.

Skomentuj

Co do tego korektora.
                                  Musze zakupić kondensator 2,2uF (MKP, MKT etc) oraz rezystor... chodzi o coś takiego? http://elektronika-sklep.pl/sklep/in...-10w-3-3r-rohs

Łącze je szeregowo jak w pobliży wysokotonówki. Następnie to gdzie wrzucę konda 6,8uF już nie ma chyba znaczenia? Oczywiście to wszystko w ramach potestowania przed budową zwrotki do budowy której szukam jeszcze pomocy.

Co do opóźnień. mając jeszcze subwoofer właśnie czułem że gra mi trochę "z opóźnieniem" to tez zacząłem pobawiłem się korekcją czasową w radiu, i nastąpiła poprawa, może jeszcze nie do końca dograłem przednie głośniki, natomiast przód w stosunku do subwoofera był dużo lepszy niż wcześniej. Kolejne zabawy z czasówkami zacznę po dotarciu nowych klocków do mojej układanki :)

Skomentuj

http://www.sklep.monster.pl/

tutaj sobie zamów - kondy mant, rezy metalizowane. ew jak chcesz mogę Ci podesłać wstępny filtr 12db/okt + korektor jako to pod czego warto zaczac zabawe.

Skomentuj

Dzięki za informację, 2 dni nie miałem dostępu do neta ze względu na wyjazd.

Musze więc kupić to co poniżej (dla rezystora: 3,3R to to samo co 3R3?) ?
                                      http://www.sklep.monster.pl/3R3-3W-M...,36552%29.aspx
                                      2x http://www.sklep.monster.pl/2-2uF-25...,11537%29.aspx
                                      2x http://www.sklep.monster.pl/6-8uF-16...,11703%29.aspx

Wstępnie mając to wszystko mogę podłączyć GMS'a na testy.

Czy podłączenie konda 6,8uF za (bliżej twetera) lub przed (dalej od tweetera) korektorem impedancji robi jakąkolwiek różnicę. Podpinając zrobił bym to bliżej, ale wolę zapytać niż zrobić coś źle).

Skomentuj

zamiast tamtego rezystora, możesz żyć 5W: http://www.sklep.monster.pl/3k3-5W-R...,14049%29.aspx

Konda daj przed, lepiej za korektorem nic lepiej nie dawać. Tyle że ja to do zwrotnicy 12db/okt dostosowałem, więc lepiej zamów także od razu 8,2uF.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X