Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio do Daewoo Lanos Hatchback 5D 500PLN

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audio do Daewoo Lanos Hatchback 5D 500PLN

Posiadam 5-cio drzwiowego Lanosa Hatchback. Obecnie w samochodzie po poprzednim właścicielu siedzi:

Radio: KENWOOD KDC-W312
    96643644.jpg

Głośniki: BOSCHMANN XLR-5539S
    47-106-thickbox.jpg

Co z tym fantem zrobić ? Mały budżet bo 500PLN. Samochodem jeżdżą zazwyczaj 2 osoby więc tył nie musi być nagłośniony, ale czasami jest jakiś wypad za miasto na piknik to znowu coś by się przydało z tyłu. Głośniki tylko nowe wchodzą w grę.

Muzyka - dziewczyna głównie rock, metal, punk. Ja trance i disco lat 80 i dance 90 - tu lubię punktowy nie rozlazły bas.

jaki tam rozmiar wchodzi?
    w drzwi czy tylko w deske?
    tylko system przedni czy tez sub?

Skomentuj

Z tym budżetem nie ma co zmieniać radia, ma wyjście RCA, ma LPF, nie ma HPFu, więc zostaje wymiana głośników + ew wzmacniacz z filtrami, a później dokupienie subwoofera.

Tylko określ się sam co chcesz uzyskać? Tył odpuść sobie, lepiej skupić się na dobrym przodzie.

Skromnie:

Zestaw na przód: napisz do lklukasza o Ama BL160 + mission - 200zł (ew. GMS 1865 + 25T) + dystanse MDF 30zł + przesyłki
      polecam przeczytać: http://www.profet.pl/674,dystanse-daewoo-lanos

zostaje 230zł na wzmacniacz i kable ( o kable zapytaj każdego ze sprzedających czy nie posiada żeby jedną przesyłką poszło):

http://allegro.pl/wzmacniacz-magnat-...307689127.html - z kablami
      http://allegro.pl/magnat-classic-480...321280037.html
      http://allegro.pl/magnat-classic-360-i2296345920.html
      http://allegro.pl/wzmacniacz-samocho...321756761.html
      http://allegro.pl/spectron-sp-a4150-i2311917814.html
      http://allegro.pl/wzmacniacz-signat-...304467856.html
      http://allegro.pl/wzmacniacz-prestig...322246325.html

A subwoofer - jak dozbierasz, 200zł potrzeba na coś wystarczającego

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        Zestaw na przód: napisz do lklukasza o Ama BL160 + mission - 200zł
        ale ze zwrotnica to juz koszt 300zl
        i tak warto

(ew. GMS 1865 + 25T)
        to juz troche gorzej ale nadal nie jest zle

a co z diorami?

kabli poszukaj u siebie na miejscu - w hurtowniach elektrycznych (nie sklepy!) pytaj o LGY 16mm2
        wystarczy 5-11m (w zaleznosci gdzie jest aku i czy minus z aku czy z budy) cena ok 6-8zl/m

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          ale ze zwrotnica to juz koszt 300zl
          i tak warto
          A ja myślałem że to 200zł ze zwrotnicami? :???: 100zł amy, 20zł missiony, 80zł zwrotki?

a co z diorami?
          A widzisz, zapomniałem, a słucham tego obecnie w samochodzie - tzn mało co jeżdżę bo majówka się trochę rozciągnęła, ale powiem tak - w tej cenie jest bardzo dobrze.
          W porównaniu do zestawów do 250zł wcale nie wypadają źle - zasilałem je Quadralem Kryptonem, teraz Rodkiem 680a, bo jeszcze sub się przydało zasilić, - mocy co prawda, setki nie przyjmują mimo HPF na 40Hz, (powstaje dziwne zjawisko efektu dooplera) ale już na 63Hz się nie boją mocy. Bez filtru nawet pograją dołem, idzie je poczuć, ale szybko kończy się im moc.
          Wysokie na które tak ludzie narzekali - ukierunkowałem je dość dobrze, nie mam nic ostrzącego na pokładzie, i powiem że rocka da się na tym bez problemu słuchać i to nawet z lekką przyjemnością Sceny jakiejś mega nie robią, ale jest. Owszem, czasem im się zaszeleści.
          I średnica - o dziwo jest, i to wyraźna - jednak korektor fazy robi dobrą robotę choć ma i swoje minusy (doppler powstaje pewnie przez niego)

Tak więc - pełnym pasmem nie bardzo, z filtrem pod wzmacniaczem jak najbardziej, pod radio wcale. GMSy grają cieplej, ale mniej szczegółowo i średnica minimalnie lepsza niż u diory, jednak diora ma lepsze wysokie i kick. Na dniach będę robił pomiary i odsyłam zestaw.

Skomentuj

A ja myślałem że to 200zł ze zwrotnicami? 100zł amy, 20zł missiony, 80zł zwrotki?
            o qr... to cos musze z nim pogadac

czyli powiedzmy wstepnie diora
            http://allegro.pl/glosniki-samochodo...299589806.html
            156zl z wysylka

wzmacniacz powiedzmy signat (pod warunkiem ze ma plynnie regulowane filtry) lub tanszy magnat - 125-136zl

kable
            zasilajace przy zakupie na miejscu ok 45-65zl (LGY kupiony w hurtowni)
            sygnalowe od 20zl (polecam sinuslive 30-60zl)
            oprawka bezpiecznika od 10zl
            konektory 5-10zl
            kable do przednich glosnikow 20-30zl

co daje nam lacznie 450zl

suba mozna odlozyc na pozniej

w tej cenie nie ma innego wyboru jak http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html
            mam jedna sztuke w obudowie zamknietej w promocyjnej cenie 150zl!
            lub polecam wykonac samemu obudowe b-r http://pawel.lutuje.se/skrzynka%20st...trow%20b-r.PDF

i mamy za smieszne pieniadze zestaw ktorym zawstydzisz kolegow

Skomentuj

wzmacniacz powiedzmy signat (pod warunkiem ze ma plynnie regulowane filtry) lub tanszy magnat - 125-136zl
              Ja bym właśnie tego signata odpuścił, nie ma teraz ROC3 na alle, a ta seria jest już china i gra to jak voicekraft - nie jest źle, ale można lepiej.

Skupił bym się w kolejności na: spectron, renegade i magnat 480 - wszystkie mają filtry regulowane, spectron najfajniej pogrywa, renegade też źle nie gra i moc ma, magnat podobnie.

sygnalowe od 20zl (polecam sinuslive 30-60zl)
              W lanosie są płytkie progi i ciężko tam będzie sinusa upchać, chociaż BDB kabel. Macrom ma dobre sygnałówki po 25-30zł, ew kicx.

Trzeba pamiętać też o rozgałęźnikach "Y" do suba później bo z radia 1 rca idzie. ew. konwerter RCA na suba.

i mamy za smieszne pieniadze zestaw ktorym zawstydzisz kolegow
              Potwierdzam, nie tylko kolegów, ale i samego siebie :)

Skomentuj

gra to jak voicekraft - nie jest źle, ale można lepiej.
                akurat v18 jest calkiem przyzwoity
                szkoda ze ciezko trafic uzywke za ok 100zl :/

Skomentuj

Nie na temat...
                  Chińczyki wzięły się do roboty, nie ma co :) każdy chiński producent ma dobrą serię - rx od magnata, alien od peinga i vk też wypuścił kilka fajnych wynalazków.
                  Kruger ma fajne głośniki - piece odradzam.

Skomentuj

Panowie zapomnieli o wzmacniaczach marki Kenwood np. kac 846 i o kablach rca marki Hollywood energetic.A zwrotki do ama 160bl+mission to za 29pln para tonsil vx 690.

Skomentuj

Zamieszczone przez teodor Zobacz posta
                      Panowie zapomnieli o wzmacniaczach marki Kenwood np. kac 846
                      Ok, dobry klocek - jest za 200zł z przesyłką.

kablach rca marki Hollywood
                      nie mają remote, trzeba ciągnąć osobny kabel.

A zwrotki do ama 160bl+mission to za 29pln para tonsil vx 690.
                      A z takimi tekstami się lepiej wstrzymaj

Skomentuj

A zwrotki do ama 160bl+mission to za 29pln para tonsil vx 690.

A z takimi tekstami się lepiej wstrzymaj
                        Gdyż,ponieważ?Rozwiń swą myśl

Skomentuj

Gdyż,ponieważ?Rozwiń swą myśl
                          podobny efekt da wsadzenie pierwszej lepszej zwrotnicy jaka w rece wpadnie
                          a w koncu nie bez powodu lklukasz siedzial pare dni nad pomiarami i odsluchami...

Skomentuj

podobny efekt da wsadzenie pierwszej lepszej zwrotnicy jaka w rece wpadnie
                            a w koncu nie bez powodu lklukasz siedzial pare dni nad pomiarami i odsluchami...
                            ...i jaki jest koszt takiej robionej specjalnie pod tą parę zwrotnicy?Mogę się tylko domyślać że taki sam jak tych 4 głośników.
                            Ja poszedłem łatwiejszą drogą i podłączałem do tego zestawu kilka (ok.8-10 ) zwrotnic,aż w końcu znalazłem a później kupiłem na alledrogo te właśnie zwrotki tonsila,pod którymi w/g mnie ten zestaw gra dobrze.Poza tym nie rozpuszczam się nad zwrotkami do zestawu za 100pln.

Skomentuj

...i jaki jest koszt takiej robionej specjalnie pod tą parę zwrotnicy?Mogę się tylko domyślać że taki sam jak tych 4 głośników.
                              Ja poszedłem łatwiejszą drogą i podłączałem do tego zestawu kilka (ok.8-10 ) zwrotnic,aż w końcu znalazłem a później kupiłem na alledrogo te właśnie zwrotki tonsila,pod którymi w/g mnie ten zestaw gra dobrze.Poza tym nie rozpuszczam się nad zwrotkami do zestawu za 100pln.
                              To jesteś ewidentnie głuchy, przecież AMA160 nie dociąga do 4,5kHz a tam jest podział, poza tym, mission jest 6 ohmowy więc podział się rozwala i kaszanę w paśmie średnim jak talala. No ale jak Ci się podoba to słuchaj, ale nie radź innym źle A widziałeś co siedzi w tej zwrotnicy? Bennici bipolarne i cewki rdzeniowe. Szkoda marnować potencjał głośników taką zwrotnicą.

Skomentuj

To jesteś ewidentnie głuchy.
                                Czy ja ciebie obrażam ?Podpinałes tę zwrotnice do głosników?Jak nie to się nie wypowiadaj.

Skomentuj

czyli wybrales najmniejsze zlo a nie zrobiles poprawnie
                                  dopiero porownanie twoich i lukasza zwrotnic pokaze kto mial racje

Skomentuj

Czy ja ciebie obrażam ?Podpinałes tę zwrotnice do głosników?Jak nie to się nie wypowiadaj.
                                    Ok, racja, przepraszam za najazd z mojej strony.
                                    Ba, nawet tego zestawu nie słuchałem, tzn wooferków, ale patrząc na to co mi podesłał lklukasz, to masz dziurę w paśmie na średnicy.

Skomentuj

Co powiecie na Helix E52C ? Da radę przez miesiąc pograć pod samym radiem, a za miesiąc jakiś wzmacniacz do tego ?

Skomentuj

a pytalem na poczatku jaki tam rozmiar wchodzi...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X