Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

skrzynia basowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

skrzynia basowa

witajcie.od jakiegoś czasu mam zamiar się zabrać za zbudowanie odpowiedniej skrzyni do mojego alpine swr 1042d.
    obecnie mam skrzynkę 15L zamkniętą.wydaje mi się zbyt mała do możliwości głośnika.
    wzmacniacz do tego głośnika mam dedykowany przez producenta.
    za pomoc będę wdzięczny.

A jakie jest pytanie? :P

Skomentuj

fakt pytania nie zadałem.jaki litraż byłby odpowiedni do tego głośnika?
      oczywiście skrzynia zamknięta.

Skomentuj

Zamieszczone przez cezar504 Zobacz posta
        obecnie mam skrzynkę 15L zamkniętą.wydaje mi się zbyt mała do możliwości głośnika.
        Po czym to stwierdzasz? Co Ci nie odpowiada? Czego słuchasz, czego wymagasz, jaki masz samochód?

Obudowa dedykowana to od 15-22L CL. Więc pasuje taka, o ile faktycznie głośnik pracuje w 15L.

wzmacniacz do tego głośnika mam dedykowany przez producenta.
        Tzn? Który?

Skomentuj

wzmacniacz mam mrp-m500.głośnik jest podpięty jako 2ohm.
          myślę że ten głośnik potrafi lepiej zagrać gdy będzie miał większą paczkę.
          muzyki słucham każdej.czego wymagam,bardziej kontrolowanego basu(bo nie mogę powiedzieć że jest go mało).
          samochód to audi a3.

Skomentuj

a co masz z przodu w dzwiach i czy zasilane prosto z radia ?

Skomentuj

muzyki słucham każdej.czego wymagam,bardziej kontrolowanego basu(bo nie mogę powiedzieć że jest go mało).
              Wielkość paczki wpływa na zejście i impuls - większa, niższe zejście, ale przeważnie impuls się wydłuża, mniejsza, odwrotnie. Więc jak teraz jest mało kontrolowany, to zostaje zmienić albo głośnik, albo wzmacniacz (alpina to klasa D - szybkie wzmacniacze, więc raczej skłaniał bym się zmienić głośnik) bo patrząc na to że ma Xmax 18mm, BL na poziomie 12T to niestety stwierdzam że to muł, taki sam jak mój XETEC G10.
              Ew. wyłączyć wszystkie ulepszacze dźwięku w radiu - nie wspomniałeś jak to jest podpięte, masz dalej Chorusa i zrobiłeś wyprowadzenia czy zmieniłeś na jakieś normalne 1din? Chyba że masz już nowsze audi.

Skomentuj

może od początku radio to IDA-X100 podpięte do mrp-f300 i mrp-m500 głośniki przód SPR-13S tylne boczki SPR-17c , kondensator 1F

Skomentuj

A jak wygląda okablowanie?
                  Czyli zostało zmienić głośnik, jak zmieniasz - to podaj budżet i ile możesz na to przeznaczyć miejsca. Rozumiem, że bas ma być krótki, twardy, punktowy?

Skomentuj

okablowanie sam robiłem .
                    przewody sygnałowe 4 komplety są zrobione z przewodu koaxialnego i wtyków pozłacanych,przewody głośnikowe nie są może wysokich lotów ot takie przeciętne przewody oprócz przewodu do suba jest dość dobry.
                    tak zastanawiałem się czy zestaw imprint pxa-h100 poprawił by trochę dźwięk w moim aucie?

Skomentuj

Ehh chodziło mi o zasilanie, czy czasem 16mm lub mniejszych nie dałeś :P

Imprintem chcesz przyspieszyć subwoofer? Tego trzeba wiedzieć jak używać.

Zrozum, głośnik który ma duży wychył i słaby motor - będzie mułem co byś nie zrobił. Skąd jesteś? Pojedź na jakiegoś spota, zawody czy coś w tym stylu i posłuchaj a nawet przełóż sobie inny głośnik - zobaczysz o czym mówię.

Skomentuj

oba wzmacniacze mają osobne zasilanie a przewody standardowe 8mm plusowe i 10mm minusowe(długości 50cm)

Skomentuj

Rozwiń, przecież AKU w A3 jest z przodu. Jakiego przekroju przewody dałeś na zasilanie wzmacniaczy od akumulatora do kondensatora > wzmacniaczy?

Skomentuj

napiszę prościej wzmacniacz od głośników nw samochodzie ma przewód zasilający o przekroju 8mm i bezpiecznik 40A,przewód minusowy ma grubość 10mm i jest przymocowany do nadwozia .
                            wzmacniacz od suba też ma przewód zasilający 8mm i kondensator 1F,też ma przewód minusowy 10mm i przymocowany w to samo miejsce co wzmacniacz wyżej.

Skomentuj

:ohmy:

Po pierwsze, przez oba przewody - plusowy i masowy płynie ten sam prąd, więc dlaczego dałeś różne przekroje? Dwa, zakładając że kabel plusowy ma ok 4,5m długości, możesz nim przepuścić jeżeli to CCA ok 25A jeżeli OFC ok 30-35A. O ile na przód teoretycznie starczy, to na suba puszczonego w 2ohm nie bardzo - 500W przy 2 ohm to ok 45-55A.

Jakie Ty masz teraz spadki napięć na kondensatorze, na wzmacniaczach? I chyba już wiadomo skąd wziął się on w Twojej instalacji :)

Zainwestuj na początek w okablowanie, jak chcesz na poważnie podejść do tematu. Polecam dla Ciebie ten zestaw:
                              http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/HW...O-44-21mm2/232

ew. od biedy tańszy, http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/HW...A-44-21mm2/226

Skomentuj

A jeśli chcesz zmienić głośnik na coś szybszego to w 15L obudowie zamkniętej widziałbym Intertechnika MDS08. Może głośnik nienajnowszy; wiele jest o nim na forum, ale polecam go bo sam go mam w takiej obudowie. Bas jest Szybki i punktowy. Naprawdę zero zamulania.
                                Pozdrawiam

Skomentuj

Eh nie potrzebuję nowych przewodów zasilających ani sygnałowych a także głośnikowych.
                                  kable zasilające mają 8mm samej miedzi mierząc suwmiarką,a razem z koszulką mają 12mm przewody są do 70A.
                                  spadki na kondensatorze są w granicach 0.15V więc wszystko jest ok.
                                  kaka22 mój głośnik nie zamula po podkręceniu potencjometru tak do -20dB można sobie świetnie wymasować plecy.

Skomentuj

Po co w ogóle więc piszesz, skoro wszystko wiesz lepiej?

Z tego co piszesz, potrzebny Ci głośnik, który skopie Ci tyłek, a nie wymasuje plecy.

Skomentuj

nie rozumiemy się,pomyślałem że jak wymienię paczkę od głośnika to bas zejdzie trochę niżej,nie musi grać głośniej.więc stąd było moje.nie chciałem od razu wymieniać,lecz zapytać mądrzejszych.
                                      głośnika też nie mam zamiaru wymieniać.
                                      a może otwarta paczka będzie lepsza do tego głośnika?

Skomentuj

Hmm to chcesz niższego czy bardziej kontrolowanego basu? bo już niewiem.

Ty masz ten głośnik, więc to Ty się dowiesz jaka jest lepsza - My możemy tylko podpowiedzieć.

Zwiększ CL do 25L (potem jak coś wsadzisz do środka żeby zmniejszyć litraż) a jak będzie dalej klapa - to wtedy spróbuj pomyśleć o BR - nawet od biedy w tych 25L powinien zagrać. Masz jakieś wytłumienie w CL? Bo ja musiałem wsadzić go praktycznie tyle ile udało się zmieścić.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X