Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Westra SW-200 - wymiary skrzyni do auta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Westra SW-200 - wymiary skrzyni do auta

Witam
    Już jakiś czas leżą nie używane u mnie takie głośniczki

Westra SW-200-1304
    Dane techniczne:
    Moc: 80 W RMS / 160 W max
    Impedancja: 4 omy
    Czułość: 88 dB
    Pasmo przenoszenia: 35-2000 Hz
    Częstotliwość rezonansowa fs 35 Hz
    Całkowity P Qts: 0,52
    Równoważną ilość Vas: 40 litrów
    Średnica cewki: 38 mm
    Wymiary:
    Zewnętrzna średnica: 205 mm
    Średnica: 175 mm
    Średnica magnesu: 89 mm
    Głębokość (z obręczy): 93,5 mm
    Wysokość obręczy: 10,5 mm
    Waga: 1.25 kg

Mam cztery sztuki i chciałbym je sobie powiesić w aucie póki co tylko nie wiem jakie im zrobić skrzynki.
    W tej specyfikacji piszą coś o 40l ale to bardzo dużo jak na moje małe auto
    Ale zgaduję, że to je st przy zamkniętej skrzyni - może by tak zrobić BR, napchać wygłuszenia i w ten sposób zmniejszyć skrzynki?
    No i pytanie czy mogą wszystkie cztery być w jednej czy koniecznie trzeba je oddzielić?

Generalnie nie chodzi mi o bardzo dokładne wymiary i obliczenia - może ktoś kiedyś robił coś podobnego i pamięta wymiary tak na oko
    Pozdr

Po symulacji z podanych przez ciebie parametrów obudowa bas reflex wyjdzie jeszcze większa niż zamknięta . Zamknięta ok 50l BR dla Hoge QB=7 to 92 l. Ten głośnik to na suba się nadaje , więc wystarczy jeden .

Skomentuj

Ale to nie ma być sub :P On ma sobie latać w całym swoim zakresie do tego gdzieś tam z przodu sobie założę jakieś wysokotonowce jeśli będzie mi brakować czegoś :)
      I mają być cztery w jednej półce na tyle.

Skomentuj

jeśli można , w czym to będzie ??

---------- Post dodany o 13:29 ---------- Poprzedni post o 12:30 ----------

Zamieszczone przez michallodz Zobacz posta
        No i pytanie czy mogą wszystkie cztery być w jednej czy koniecznie trzeba je oddzielić?
        należało by oddzielić je w parach lewy - prawy kanał . Tylko pamiętaj o wpływie podłączenia głośników na ilość omów widzianych przez wzmacniacz . http://diyaudio.pl/content.php/17

Skomentuj

Ale moje radio ma wyjście na 4 kanały po 4omy więc spoko luz

w czym, w sensie w jakim aucie? vw scirocco

po prostu na głośniki w drzwiach jest mało miejsca a nie chcę ciąć boczków dlatego też chcę wszystkie dać z tyłu - półka i tak jest nieoryginalna więc zrobię sobie dzieloną
          i na jednym nieruchomym kawałku mają być cztery 20cm głośniki - docelowo kupię jakieś typowo samochodowe ale póki co chcę włożyć to co mam na magazynie :)

Skomentuj

"On ma sobie latać w całym swoim zakresie do tego gdzieś tam z przodu sobie założę jakieś wysokotonowce jeśli będzie mi brakować czegoś"
            Przecież nawet w nocie którą wkleiłeś pisze ,że głośnik ma pasmo przenoszenia 35-2000 Hz ,pewnie że go słychać
            do 5000Hz ale to będzie marny dźwięk.Miałem takie Westry tylko 8ohm w ok.20l closed i basik jest z nich przyjemny,
            ale żeby to poprawnie grało to na przód daj średniaka i wysokie ,a na tył max 2szt. Westry i ciąć je nisko.

Skomentuj

Z przodu mam w drzwiach miejsce na 4x6 ale musi być bez tego dodatkowego gwizdka bo inaczej maskownica się nie zapnie jak trzeba a jak mówiłem ciąć tego nie będę.
              Generalnie nie jestem wyczulony na wysokie tony za bardzo :P ale coś kiedyś zamontuje.
              A jak bardzo źle by te westry latały bez obudowy? :)

PS możecie mi polecić jakieś samochodowe 20cm powiedzmy w cenie 50-75zł/szt coś dobrego w miarę się dostanie?

Skomentuj

Radzę Ci się wzorować na półkach Axton CAX65 którą mam na stanie. Jest tam 4x20cm + 1' tweeter.
                Głośniki przeznaczone do grania freeair czyli bez obudowy - nawet daje to rade

Tak to wygląda, a nawet jest na allegro:

http://s1271.photobucket.com/albums/...0Civic%206gen/

Skomentuj

no za 250zł cały zestaw - może się skuszę :P
                  bo ja rozumiem za 250zł polecasz? :)

Skomentuj

no za 250zł cały zestaw - może się skuszę :P
                    Kable, tweetery, zwrotnice i pólka tyle kosztują, więc basowe dostaje się w prezencie.

bo ja rozumiem za 250zł polecasz?
                    Wolałbym nie wyrażać opinii na ten temat - bo przecież sprzedaje ten przedmiot, jednak że wyżej już napisałem że daje to radę :)

Skomentuj

a skąd ja mogłem wiedzieć że to Ty wystawiasz :P

Skomentuj

Czaruję...
                      X