Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kopułka przeciwpyłowa - jaka i czym skleić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kopułka przeciwpyłowa - jaka i czym skleić

Witajcie!

Mam problem z głośniczkiem, otóż nie podkleiłem od razu kopułki i niestety podczas gdy wczoraj wsadziłem głośnik do skrzynki BR pękła kopułka, wystarczyło jedno porządniejsze uderzenie basu ;/

Odkleiłem ją, i wszystko się wyjaśniło:

Bardzo duża siła działa na kopułkę, o czym mogłem przekonać się dziś. Wczoraj przykleiłem na butapren kopułkę 120mm papierową tonsila, dziś podczas też potężniejszego wychylenia niestety ją rozerwało i połowa odstrzeliła, tzn odkleiła się.

W związku z czym mam dwa pytania - jaką kopułkę (oryginalna ma 116mm) dość twardą gdzieś dostane?
    Z STXa jest 130mm celulozowa, ale jest za duża.

I druga sprawa - czym to przykleić? bo kurde, butapren nie daje tutaj rady.

BTW, jak to się ma do parametrów głośnika, wiem ze mms się zmieni, ale czy w związku z taką budową reszta parametrów też? Będzie większa przestrzeń za kopułką, do której przez otwory dostaje się powietrze, coś się obawiam, że muszę poszukać w tym rozmiarze kopułki.

skoro to papier to dlaczego nie wikol?

Skomentuj

Nie będzie papieru, bo pewnie też się uszkodzi mechanicznie jak poprzednia kopułka.

Łączona będzie kopułka celulozowa z papierem prasowanym (membrana)

Używał ktoś Budacoll A?

Ew, który klej z technicolu?

Skomentuj

Niedawno mialem idetyczna sytuacje rozwiazalem to tak ;gore kopolki nasaczylem lakierem pozniej szlif i druga warstwa spod pomalowalem dwuskladnikowym klejem na bazie epoksydu ktorym rowniez ja przykleilem trzyma do disiaj a to juz pewnie z miesiac . kopolka byla duzo wieksza od orginalnej i bas sie zmienil jest teraz nizszy ale przyznam ze w orginale byl lepszy . dodam jeszcze ze wytrzymalosc mechaniczna kopolki jest dosc duza pewnie szybciej by pekla niz by miala sie wgniesc.

Skomentuj

pewnie zmieniles mase membrany:))

ja polecam zadzwonic do unifomu czy pabelu, na bank pomoga dobrac kopulke oraz maja odpowiedni klej

Skomentuj

Czaruję...
          X