Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spóźniający sie subbwofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spóźniający sie subbwofer

Witam, jestem tu nowy i potrzebuje pomocy.
    Mam Subbwofer marki Rockford Fosgate typ HE2 RFP4215. Skrzynia bass reflex zrobiona zgodnie z wymiarami ktore podaje producent glosnika. Wzmacniacz to ADS p910.5 . Subb podlanczony jest na 2 ohmy i dostaje niby 200W rms z wzmacniacza.
    Radio to kenwood KDC.
    Problem jest w tym ze subwoffer strasznie sie spoznia. Mierzylem napiecie na wzmacniaczu i skacze ono miedzy 14,5v a 14,2 v. Nie wiem czy kupic jakis monoblok albo kondensator zeby uniknac spozniania sie subba.
    Prosze o porady co zrobic
    Czytalem faq, rozne porady i nic nie znalazlem.
    Car audio to nie moja najsilniejsza strona wiec prosze o wyrozumialosc
    Przepraszam rowniez za brak polskich znakow.
    Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi

Musisz poeksperymentowac czasami trzeba zmienic faze czasami poobracac subwoofer o ile jest taka mozliwosc , podejrzewam ze najlepsze efekty osiagnalbys wsadzajac ten glosnik do obudowy zamknietej ale wtedy trzeba mocy bo mamy mniejsza efektywnosc. jednym slowem musisisz probowac. ja kiedys chcialem pomalowac swoj subwoofer na zielono i wyrzucic w pokrzywy bo duzo bardziej podobalo mi sie jak graly same glosniki ale pewnego razu gdzies wyczytalem ze moze faza sie niezgadzac i to bylo to teraz uwielbiam bas z subika.

Skomentuj

Przez jakis czas mialem ta skrzynie zamknieta . Ale wyczytalem ze bass reflex dodaje dynamiki wiec kupilem rure o grubosci i dlugosci takiej jakies producent zaleca. I zdaje mi sie ze BR lepszy.
      A te fazy jak zmienic. poprostu zamienic kable + i - ?

Skomentuj

na poczatek zmien + z -
        jak to nie pomoze to polataj z subem po bagazniku
        postaw na plecach, glosnikiem z kazda strone

masz radio z czasami?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pozamienialem fazy. Postawilem subba (bo lezal) I gra jakby troche lepiej. troche szybciej i glosniej. Ale nadal ten bass jest taki dziwny. Jak slucham cicho to gra normalnie ale glosniej to gra jakby Wroooom Wrooom. a nie BoooM Booom. Probowalem to nagrac ale kamera tak znieksztalca bass ze tylko krzeszczenie na filmie slychac. Co to sa te czasy w radiu? Mam bardzo duzo ustwien w radiu np czestotliwosc subba, glosnosc, wielkosc itd itd .

Skomentuj

to inaczej: co to za radio?

---------- Post dodany o 16:45 ---------- Poprzedni post o 16:43 ----------

i czy bas jest poprostu zle odtwarzany czy poprostu ucieka do tylu i nie mozesz go odnalezc z przodu?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Radio to kenwood kdc w7544u
              Przedewszystkim to bass z subwoofera gra co innego niz reszta glosnikow. Subwoofer wyranie sie spoznia. I przez to robi sie taki balagan w dzwieku.
              A oprocz tego nie wiem czy to ma tak byc ale jak dam glosniej to sub tak jak by gral jednym ciagiem. Nie ma bum bum tylko buuUUuUUm.

Skomentuj

Dobre radio, na Wolfsonie, ale ma mase "ulepszaczy" dźwieku które go znacznie degradują. Sam obecnie korzystam z Kenia, i jego ulepszacze powodują właśnie takie objawy jak piszesz, czyli bas nie przypominający basu.
                Mam gdzieś instrukcje do Twojego, muszę poszukać, to napiszę w wolnej chwili co powyłączać.

Skomentuj

Bylbym bardzo wdzieczny LightSound. Zauwazylem ze te ulepszacze niszcza dzwiek ale nie wiedzialem ze na subba tez to moze wplywac. Tata ma w audie troche juz starszego Sony Xploda i po podlanczeniu u mnie, same glosniki graja o niebo lepiej ,ale niestety nie ma wyjscia na subb bo tak to bym podmienil i zobaczyl.

Skomentuj

loudness wylacz...
                    i inne podbicia basu itd
                    ustaw wszystko na flat

LS sprawdz kenio ma czasy to damy rade
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://images.kenwood.eu/files/prod/...9_%28EN%29.pdf

To od 28 zaczynając:
                      Cabin Selection > OFF
                      Speaker settings > front 17cm, door, tweeter use.
                      rear> none
                      subwoofer > im większy ustawisz, tym większe buczydło się robi. Ja mam 8'.

Pobaw się DTA - tutaj działa w drugą stronę niż czasówki, dodaj do subwoofera odległość, jak nie pomoże to spróbuj jednak frontowi dodać.

Xover - to już Ty napisz jak masz ustawione obecnie, bo tutaj też może być problem.

w EQ wyłącz opcję Bass effect przy band 1.

Potem manual position selection i tam dajesz initial i dajesz na suba 0, na prawy i lewy głośnik dajesz do póki czasowo nie zgra się z subem. Potem do lewego kanału dorzucasz tyle żeby sobie scenę ustawić tam gdzie chcesz czyli np. pod lusterkiem.

Więc sub 0, prawy ok 20-30 a lewy ok 40-50 pi razy drzwi.

Jeszcze bass boost na off, highway sound także lepiej wyłączyć.

Noi nie zapomnij wyłączyć filtru przy wzmacniaczu - ma być na flat.

Skomentuj

Poustawialem tak jak mowisz. ale nie wszystko
                        Cabin selection : OFF
                        Speakers Setting : Front 17 door, tweeter in use
                        Rear 16 ( bo stylu w drzwiach mam 16cm )
                        DTA dodalem odleglosc na Subba
                        X over mam ustawiony na 80 Hz 150 db
                        W EQ wylanczylem ten bass effect
                        W Tym manual position sie poglubilem. Bo mam ustawienie na Przod prawy/lewy tyl prawy/lewy i subb prawy /lewy
                        Bass bosta zostawilem na 1 zeby cos bassu dawalo z przednich glosnikow
                        Highway OFF
                        A na wzmacniaczu mam tylko pokretlo Gain, FTP i bass bost.

Sadze ze jest lepiej. Ale to nadal nie to samo co u kolegi tak ze bass jest dynamiczny skacze itd. Tyle zo on ma 2X12" a ja 15". Spotkalem sie tez na forum ze moze subbwofer za duzy i nie nadanza :(

Skomentuj

Zamieszczone przez kogucik_94 Zobacz posta
                          X over mam ustawiony na 80 Hz 150 db
                          Skoro to 15' to myślę że 50Hz to jest max, i w dodatku dużo łagodniej - 12db/okt.

Przód nie napisałeś jaki masz, ale odetnij go w okolicach 50-60Hz tez 12db/okt.

To na wzmacniaczu FTP to jest odcięcie - skoro nie ma opcji wyłączenia, to daj je na max.
                          Bass boost wyłącz.

Cóż, głośnik duzy, to dobrego impulsu nie ma się co spodziewać. Lepiej mniejszy, buda zamknięta i go ładnie dowatować.

Skomentuj

Zle napisalem poprzednio. X over byl na 12db nie na 150
                            Ale musze powiedziec ze jest duzo lepiej ;D
                            Przod mam odseparowany Hollywood Excursion CX-26. Podobno lepsze niz Hertz Dsk.
                            Rozwaze kupno jakies 12". Tylko polecacie 2x12 czy jeden glosnik z porzadnym monoblockiem?
                            Wielki dzieki za pomoc w ustawieniu radia

Skomentuj

Poczekaj na nowego 12 STXa aluminiowego, zasil go porządnie monoblockiem w klasie D, a nic więcej nie będzie Ci potrzebne :)

Czy Hollywoody lepsze - inaczej brzmia, mniej srednicy, wiecej basu, i wysokie mniej klujace.

Skomentuj

Popatrzylem na STXy ktore sa obecnie na allegro i cos one tanie sa. Naprawde beda dobrze graly te nowe?
                                Zastanawialem sie nad GROUND ZERO GZRW 30SPL
                                A ile musial bym dac za takiego monoblocka klasy D ?

A jak najlepiej ustawic " gain" na wzmacniaczu?
                                Last edited by kogucik_94; 27.06.2012, 18:01.

Skomentuj

Nowy STX będzie droższy, bo bardziej zaawansowany technologicznie. Od kiedy cena jest wyznacznikiem jakości?

ten GZ nie jest ciekawy. Przed chwilka wylicytował kolega GZUW10X który jest bardzo wdzięcznym głośnikiem.

Na monoblok licz ok 350-500zł. Kable 200-300zł.

A jak chcesz się tak zabierać, to powiedz jaki masz alternator i akumulator.

Skomentuj

Najpierw musze kase uzbierac, ale jak nazbieram to kupie jakis dobry monoblock i subba. Alternator mam orginalny ( golf 3 ) A akumulator to nie mam pojecia.

Skomentuj

To nie szalej w takim wypadku - zakup sobie ten głośnik:

http://www.audiosklep.pl/ground-zero...al-p-2652.html

Zasil go np. Impulse sd600 i będziesz miał dobre granie, a zarazem instalacja w samochodzie powinna to obsłużyć.

Skomentuj

Wezme to pod uwage.
                                        Dzieki wszystkim za pomoc. Chyba juz nic nie wymyslimy. A jak uzbieram kase to zglosze sie po porady.
                                        Najpierw wyglusze drzwi i moze podepne przod pod wzmacniacz

Skomentuj

Czaruję...
                                        X