Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak uzyskać bass z głośników w drzwiach, bez ich wygłuszania ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak uzyskać bass z głośników w drzwiach, bez ich wygłuszania ?

Witam.

Chcę w aucie, w drzwiach wymienić obecne głośniki marki "Pionier" (uwaga, pisownia prawidłowa). Głośniki mają rozmiar 165 mm. Teoria mówi o wygłuszeniu drzwi celem stworzenia odpowiedniego pudła. Niestety w obecnym stanie, wygłuszenie nie jest możliwe, mniejsza o to dlaczego itd.

Wpadłem na pomysł zastosowania głośników freeair, jednak czy one nadają się do takiej konstrukcji, tj do niewygłuszonych drzwi ? Według wiedzy jaką wybebeszyłem na google, powinno być ok. Głównie co znalazłem to to, że głośniki free air powinny mieć QTS przynajmniej 0,8. Obecnie znalazłem głośniki basowe z QTS na poziomie 1,26. Czy waszym zdaniem to ma jakikolwiek sens ?

Jest pewien sposob, ktory jest rzadko spotkany... Nalezy zastosowac glosniki z dosc wysoka dobrocia lecz trzeba zbudowac cos w rodzaju bardzo malej obudowy za glosnikiem z membrana bierna.

Dla obudow z subwooferami lepiej stosowac glosniki o jak najmniejszej dobroci.

Skomentuj

co to za głośnik

Skomentuj

Witam.

Obecnie zastosowany głośnik to chińska podróba, bez parametrów, bez danych, o nieznanej mocy, rozklejająca się i nie grająca. Chcę ją wymienić na coś innego, bo teraz tak naprawdę grają jedynie 13 cm głośniki w podszybiu. Zwracam się zatem do was z prośbą co i jak.

Pomysł z membraną bierną niestety odpada - konstrukcja drzwi, kieszeni oraz właściciel auta (nim nie jestem) nie poddaje auta żadnym głębszym przeróbką. Do tego wymaga koniecznie mieć dostępny cały bagażnik jak i również ściąganą półkę bagażnika co dyskwalifikuje subwoofer z prawdziwego zdarzenia oraz głośniki w tylną półkę itp.

Za waszymi sugestiami, za sugestiami internetu, innych postów, for itd, podane zostało takie rozwiązanie - aby skrzynią były drzwi, ale zamiast wygłuszenia, dobrze uszczelnić otwory pomiędzy tapicerką oraz drzwiami, tym samym tworząc coś w rodzaju wspomnianej skrzyni. Do tego zastosować głośniki z dość wysokim QTS. Niestety nie wiem jak to z tym jest w praktyce, dlatego pytam was czy to ma sens ? Przy okazji przedstawiam głośniki, jakie znalazłem, niskobudżetowe, parametrami. Wiem że nie są to cuda, wiem też że super jakości z nich nie uzyskam, jednak sądzę że będzie dużo lepiej niż na tym co jest obecnie i co rozpadło się. Proszę was o ocenę, na podstawie parametrów, nie firmy/ceny które z nich najlepiej by się nadawały do drzwi. Wspominam również że całość będzie "napędzana" radiem, które osiąga około 15 - 17 W.

Oto zestawy do waszej oceny (czytałem regulamin i nie znalazłem do niego info, aby nie umieszczać linków do allegro,jeśli się mylę, proszę o info to usunę linki):

1. Kruger & Matz KM620T1
        http://allegro.pl/zestaw-2-glosniki-...414029571.html

2.PEIYING PY620CA
        http://allegro.pl/2-glosniki-165mm-m...467161623.html

3.CARPOWER SP-167C (niestety nie mogę znaleźć strony z pełnymi danymi, dlatego dodaję je jedynie orientacyjnie, może ktoś z was ma na ich temat większą wiedzę)
        http://allegro.pl/glosnik-nisko-sred...473162104.html

4.Fusion EN-CM525
        http://allegro.pl/nowy-zestaw-fusion...472311937.html

Proszę o ocenę wymienionych zestawów pod względem parametrów. Co do firm proszę powstrzymać się od komentarzy itp, bo było to już wielokrotnie poruszane.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc !

Skomentuj

ale ,o co tak kombinowac
          bez zbudowania odpowiednio sztywnej komory glosnik prawidlowo nie zagra
          zamiast siedziec i szukac po allegro dziwnych glosnikow juz dawno wygluszyl bys drzwi nawet tak nie lubiana przez wszystkich mata dekarska
          a efekt bedzie mocno zauwazalny
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Napisałem dlaczego wygłuszenie nie wchodzi w grę, dlatego szukany jest środek pośredni.

Skomentuj

Poszukaj głośników z koncernu Vag - Audi, VW lub Skoda po 2002R - tam głośniki pracują przeważnie bez wytłumienia, generując przyzwoity bas (z punktu widzenia początkującego). Kłopotem mogą być niestandardowe dystanse, ale z tym myślę że można sobie łatwo poradzić. Więcej kasy na jakieś głośniki bez wytłumienia nie ma sensu dawać.

Skomentuj

Właśnie tak gra u mnie fabryka w toyocie jest przyzwoicie dla początkującego

Skomentuj

Początkujący w tym temacie nie jestem, wiem co i jak, ale nigdy nie bawiłem się w bas bez wygłuszenia drzwi...Zawsze leciałem matami wygłuszającymi, odpowiednie dystanse i było ok, a tutaj nagle taka skucha.

Dzięki za pomysł.

Skomentuj

Czaruję...
                  X