Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciężki temat, Audio za 400zł +-200zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciężki temat, Audio za 400zł +-200zł

Witam,
    mam ciężkie auto do ogarnięcia w sprawie CarAudio.

Drzwi są nie szczelne, ale to już załatwione i wygłuszone zostały. Na razie na przodzie jest PowerBass +tweetery ale brakuje tego kopnięcia ładnego od dołu. I teraz zastanawiam się jak ładnie uzupełnić dolny zakres ?
    (wzmacniacz to 2x 60W RMS +120W RMS 4Ohm, robiony samodzielnie)

Auto to MR2 SW20.

A w bagażniku masz coś miejsca na skrzynię jakieś 20L?

Jeżeli tak, to jest to dość małe auto w środku, mały sub na 8' czy 10' wystarczy. Mocowo trzeba by poszukać coś w miarę słabego - jak np. MDS08, lub Mivoc XAW210Hc który jest do sprzedania na StrefieCA. Z 10' przychodzi mi do głowy Reaudio RE10.

Skomentuj

Chodzi mi o bass w aucie a nie na zewnątrz jakby co :)

Bagażnik mam spory, ale myślę że wsadzając suba do bagażnika który od kabiny odgrodzony jest silnikime nic mi nie da. Tak samo z przodu pod maską chyba odpada prawda ? (bo przeciągnięcie BassReflexa do kabiny nie da efektu porządanego ?

Niby za fotelami jest ociupina ale też nie za wesoło zresztą to miejsce jest potrzebne do Topów. Hm a zamiast schowka pasażera ? Około 12-15L ?

PS. Mivoc'a mam dwie sztuki w domu :) Niby za fotelami jest ociupina ale też nie za wesoło.

Skomentuj

Nie na temat...
        Dopiero kolega dabyl podawał http://pl.wikipedia.org/wiki/Bassowate

Skomentuj

z fajnych subików, które nie potrzebują za duzo mocy polecam też DLS W310D - u mnie w miare wesoło grał nawet z mostka pod VR203 :)

Przyjemny ciepły basik i nawet dość nisko schodził - klasę wyżej od IT08 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bullseye Zobacz posta
            Niby za fotelami jest ociupina
            miata

Hm a zamiast schowka pasażera ? Około 12-15L ?
            mamy tak zrobione w firmowym samochodzie (nie skonczony wiec nie dam fotek)
            trudne do zabudowania ale wyglada dobrze i gra dobrze

Skomentuj

A jak ta sprawa wygląda z tyłu za fotelami

Skomentuj

Dokładnie jak Miata, tylko MX-5 to klasyczny układ FR (front-rear, silnik z przodu - napęd z tyłu) więc jest dużo miejsca za fotelami bo dalej jet bagażnik a u mnie MR (middle- rear, sinik centralnie - napęd z tyłu) więc z tyłu może 8cm mam ale to przestrzeń na panele dachowe, dalej jakbym chciał za grodzie się dostać to odpada bo z lewej strony idą przewody do chłodnicy wody a z drugiej od klimy, do tego bardzo blisko byłby głośnik kolektora wydechowego a to chyba nic dobrego nie wróży prawda ?
                Zresztą cały tył to jeden wielki piekarnik, jest jeden wentylator wdmuchujący tam powietrze więc panuje tam około 60* podczas jazdy (mowa o komorze, sama kabina jest oddzielona dlatego nie chciałbym nic wycinać.

A co ze schowkiem ? Będzie może te 10L ale to chyba za mało by cokolwiek uzyskać lepszego niż z drzwi prawda ?

Skomentuj

A co ze schowkiem ? Będzie może te 10L ale to chyba za mało by cokolwiek uzyskać lepszego niż z drzwi prawda ?
                  Bawiłem się kiedyś głosnikiem Rockford Fosgate RFZ1408/1808 (model zależny od impedancji), który wg producenta miał grać w 8-9 litrowej obudowie zamkniętej, link do opisu http://www.rockfordfosgate.com/rftec...nchRFZ_MAN.pdf
                  Myślę, że by się nadał.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

wcale nie. sa 8" ktore graja basem od 6 litrow!
                    w 10 litrow juz wsadzisz wieksza iosc 8"

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Bawiłem się kiedyś głosnikiem Rockford Fosgate Punch 8 cali, który wg producenta miał grać w 7 litrowej obudowie zamkniętej.
                    u-dim element gra w ok 6
                    jl audio 8W3v3 tez od 6-7 litrow
                    re od ok 8-10 litrow

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      w 10 litrow juz wsadzisz wieksza iosc 8"
                      Wrzuć kilka przykładów, przyda się na przyszłość :)

Skomentuj

możesz potestować też nowego morela Primo 804 - wg producenta nie potrzeba mu dużego litrażu i wg tego co pisze Morel - podobno nie wymaga małej elektrowni aby go zasilić :)

Skomentuj

czytaj wyzej
                          + kilka mniej polecanych (np JBL, hertz i inne wynalazki)

---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post o 19:52 ----------

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta
                          możesz potestować też nowego morela Primo 804
                          szkoda ze nie mamy morela :(
                          ale focal tez chyba cos nowego taniego wprowadzil

Skomentuj

Nie na temat...
                            chcecie morela...?
                            Znam osobiscie przedstawiciela.
                            Moge Was polecic :)
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                              na morela i JLa wylacznosc ma konkurencja... wiec nie mozemy miec oficjalnie :(

Skomentuj

Fajnie by było tylko te ceny hahahaha
                                DLS jest za 300 na aledrogo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

szkoda ze nie mamy morela :(
                                  ale focal tez chyba cos nowego taniego wprowadzil
                                  Możliwe, że na dniach będę miał na testy użyczonego większego brata Primo 104 - postaram się coś skrobnąć odnośnie odsłuchu.

Skomentuj

Dobra my tu gadu gadu o przetwornikach a dla mnie jak na razie najważniejsze jest znalezienie dobrego miejca :)

Jak już wspominałem, schowek, około 10L, ale jak to zagra ? Wiem że zejścia do 16Hz się spodziewać nie mogę bo kabina jest malutka ale chciałbym szybki i energiczny bass. W sumie do Rocka. Ale jak już wspominałem nigdy nie widziałem by ktokolwiek miał takie coś zamiast schowka więc proszę najpierw o informację czy to dobre miejsce :)

I jak te przetworniki dalej zagrają w budzie 10L, bo jakby nie patrzeć to malutko, nigdy nie miałem suba o wymiarach mniejszych niż komora drzwi.

Skomentuj

zagra to prawidlowo
                                      bo 19L to typowa wielkosc pod prawie kazda 8"
                                      tak jak Pawel wspominal wyzej
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie dasz rady jakiegoś płaskiego przetwornika zmiescić pod fotel pasażera ?
                                        W schowku może i rozdysponujesz te 10L, natomiast słabo widze rezonanse całej deski pod wpływem basu - jednak sub to nie TW i trochę "trzęsie" - wg mnie szybko sie to rozklekocze i tylko będzie irytować potem.

Na allegro jest Morel Elate, chyba dość płaski,
                                        wydaje mi się też, że niektóre Dynaudio by podeszły :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X