Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obliczenie obudowy. Proszę pomóc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obliczenie obudowy. Proszę pomóc.

Witam. Posiadam głośnik niskotonowy o średnicy 30cm firmy Klotz. Parametry jakie udało mi się ustalić:

fs- 25Hz
    Qts - 0,21
    Vas - 250l
    d - 27,8cm
    spl - 94db

Czy na ich podstawie da się w miarę precyzyjnie określić objętość obudowy, bo rodzaj to raczej bass reflex skoro Qts tak niski.

Proszę o pomoc.

takiego tematu od dawna nie widzialem :/

masz 3 podstawowe parametry potrzebne do obliczenia obudowy. czytaj, czytaj, czytaj i jeszcze raz licz!

Skomentuj

poczytaj o winisd
      http://diyaudio.pl/list.php/category/3-Programy-EDA
      załóż sobie wielkość skrzyni i działaj dalej

Skomentuj

Na szybko z samych parametrów:
        Buda br
        Litraz duża: wydaje mi sie, ze ok 60L
        Długi br min 20cm
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W WinISD wychodzi z automatu 29L i strojenie na 49Hz niecałe, czy to nie za wysoko? Na co zwracać uwagę żeby nie przekombinować.

Skomentuj

poczytaj czym winisd kieruje sie przy wyznaczaniu "z automatu" to zrozumiesz dlaczego tak wysoko

zrob te 50-60 litrow i bedzie doc uniwersalnie

Skomentuj

Zależy mi nie tyle na bardzo niskim graniu jak na bdb impulsie basu, jak bezpiecznie zrobić tą obudowę aby uniknąć lub zminimalizować efekt przeciągania basu. Sorry za stos pytań ale nie konstruowałem nigdy obudów a liczę na Wasze doświadczenie w temacie. Pawel S. Wyglądasz na kumatego :), poradź cuś :)

Skomentuj

Zamieszczone przez QuattroDesign Zobacz posta
                nie konstruowałem nigdy obudów a liczę na Wasze doświadczenie w temacie
                proszę
                chętnie pomogę :)

Zamieszczone przez mal999 Zobacz posta
                poczytaj o winisd
                http://diyaudio.pl/list.php/category/3-Programy-EDA
                załóż sobie wielkość skrzyni i działaj dalej
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

albo symulujesz i wybierasz cos raczej z przedzialu 45-60 litrow
                  albo zrob kilka skrzyn testowych i sam ocen w jakiej gra najlepiej
                  wykresy czy symulacja nigdy nie sa wyrocznia a jedynie podpowiedzia

Skomentuj

A jak myślisz Paweł, czy usytuowanie głośnika względem ściany frontowej ( prawo-lewo ) ma większe znaczenie czy można ten aspekt pominąć? Wrzucałeś parametry podane przeze mnie do programu czy tak na czuja te 45-60L?

Skomentuj

na głównej stronie są też tutoriale dotyczące obudowy BR i closed. Dla tego przetwornika bass reflex się bardziej nadaje.
                      A jak myślisz Paweł, czy usytuowanie głośnika względem ściany frontowej ( prawo-lewo ) ma większe znaczenie czy można ten aspekt pominąć?
                      można pominąć, nawet trzeba :)

Skomentuj

Wrzucałeś parametry podane przeze mnie do programu czy tak na czuja te 45-60L?
                        uwierz mi, po tylu latach nie musze
                        ale raczej bym poszedl w wieksza
                        tylko pamietaj, ostatecznym kryterium jest zawsze nasz sluch

Skomentuj

Sluchaj Pawla, winisd zostaw sobie tylko jako poglad na sprawe alebo do obliczenia dlugosci BR. Ja tez go posluchalem i zrobilem subwoofer w innej aplikacji niz cale forum i dobrze na tym wyszedlem:thumbup:

Skomentuj

Czaruję...
                          X