Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki kondensator ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki kondensator ?

Witam. Chyba potrzebny jest mi kondensator poniewaz przy cichym sluchaniu muzyki na wlaczonym silniku napiecie na wzmacniaczu wynosi okolo 14,6v przy glosnym puszczeniu muzyki z mocnym bassem napiecie spada nawet do 13.2v (zalezy jaki bass ).
    Subwoofer to Rockford Fosgate typ HE2 RFP4215 a wazmacniacz ADS p910.5 .
    Subb podlanczony jest na 2 ohmy czyli dostaje tylko 200 W rms. Wiec troche duze te spadki napiecia. I glosniki sprzodu chyba 60 W rms. tez z wzmacniacza.
    Pytanie jest ile faradow kondensator potrzebuje zeby nie miec takich spadkow napiecia :)
    Z gory dzieki za odpowiedzi

powiem Ci że 20 000 F powinno zrobić robote w bagażniku ( mówię serio) . Najpierw zadbaj o okablowanie i instalacje !!!

Skomentuj

Jakimi kabelkami masz to podłączone(bo chyba dosłownie są to kabelki)? Dobre okablowanie to podstawa, ja mam 21mmkw i spada o 0,1-0,3v max miałem podobne spadki jak Ty(na tym okablowaniu) jak miałem źle podłączoną masę.

Skomentuj

20 000 faradow? Ja sie zastanawialem czy mi 1 F wystarczy. Kabel zasilajacy jest 21mm2 bo wchodzi akurat w dziure z drugie strony takich zlaczek http://biltema.no/ProductImages/31/medium/31-413_m.jpg . I potem bardzo krotki odcinek 8mm2 zeby moc go podlanczyc do wzmacniacza. A kabel minusowy z akumulatora jest o wiele cienszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez kogucik_94 Zobacz posta
          20 000 faradow? Ja sie zastanawialem czy mi 1 F wystarczy. Kabel zasilajacy jest 21mm2 bo wchodzi akurat w dziure z drugie strony takich zlaczek http://biltema.no/ProductImages/31/medium/31-413_m.jpg . I potem bardzo krotki odcinek 8mm2 zeby moc go podlanczyc do wzmacniacza. A kabel minusowy z akumulatora jest o wiele cienszy.
          czemu 8mm2 a nie odrazu 21mm2 do pieca ? masz rozdzielone na dwa wzmaki?
          masa powinna byc takiej samej grobosci jak + i zamontowany do oczyszczonej masy samochodu (oczyscic do gołej blachy)

Skomentuj

Zamieszczone przez Kuman Zobacz posta
            czemu 8mm2 a nie odrazu 21mm2 do pieca ? masz rozdzielone na dwa wzmaki?
            masa powinna byc takiej samej grobosci jak + i zamontowany do oczyszczonej masy samochodu (oczyscic do gołej blachy)
            Bo nie mam mozliwosci podpiecia 21mm2 pod wzmaka . Max te 8 mm2 wchodzi.
            Masa jest obecnie pociagnieta prosto z akumulatora.

Skomentuj

Zamieszczone przez bury22 Zobacz posta
              powiem Ci że 20 000 F powinno zrobić robote w bagażniku ( mówię serio)
              no to kolega sie niezle nabija!

20 000 F starczyloby na ladnych pare godzin grania... bez zasilania! :P

A kabel minusowy z akumulatora jest o wiele cienszy.
              dlaczego wszyscy zaniedbuja mase?
              jakby nie zapominali o masie to by problemow nie mieli ;]

do 200w wzmacniacza zaden kond nie jest potrzebny!

Skomentuj

Elektroda zamknęli czy jak?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pewnie zbanowali za brak kropek!

Skomentuj

Hehe
                    Mnie tam ostatnio objechali bo napisałem, ze brzmienie wzmacniacza nie zależy od rodzaju kabli zasilających :)
                    Przez chwile na elce poczułem sie jak na AS :)

---------- Post dodany o 23:41 ---------- Poprzedni post o 23:39 ----------

Oczywiście chodzi o rodzaj a nie o grubość no do tego są sztywne zasady.

Do autora tematu: zadbaj poprawnie o zasilanie wzmacniaczy!
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

popraw mase i bedzie OK

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        pewnie zbanowali za brak kropek!
                        Ja ostatnio wszedłem na ta elektrodę a jakiś gość na mnie z ryjem że coś tam źle napisałem.
                        Ależ dno..dobrze że nie mam z tym do nic wspólnego.

Skomentuj

To jak gruba mase pociagnac? 8mm2 wystarczy?
                          O te kropki to sie mnie czepiacie? Nie mam polskich znakow na klawiaturze

Skomentuj

To jak gruba mase pociagnac? 8mm2 wystarczy?
                            masa jest najwazniejsza!
                            wiec masa powinna byc conajmniej tej samej grubosci co plusowy!

O te kropki to sie mnie czepiacie?
                            nie, elektrody. ja tam ostrzezenia dostawalem za brak polskich liter i wielkiej litery na poczatku zdania... kiedy sie poprawilem to dostalem bana za brak kropki na koncu zdania!

Skomentuj

kabel od masy cieniutki?
                              A czy wie się, co się dzieje z prądem "napływającym" grubym kablem "+"? Czy przypadkiem nie płynie jego część z powrotem do "-" ?

Skomentuj

w praktyce to przeciez prad plynie z minusa do plusa...

Skomentuj

masa jest najwazniejsza!
                                  wiec masa powinna byc conajmniej tej samej grubosci co plusowy!

nie, elektrody. ja tam ostrzezenia dostawalem za brak polskich liter i wielkiej litery na poczatku zdania... kiedy sie poprawilem to dostalem bana za brak kropki na koncu zdania!
                                  W najblizszym czasie zaopatrze sie w grubszy kabel i powiem czy cos pomoglo :)
                                  Na elektrodzie nigdy nie pisalem to nie wiem . Ale czytajac rozne tematy z elektrody to mialem odczucie ze oni wszyscy zbyt zaawansowanie tlumacza i maja wszystkich za amatorow xD

Edit: zapomnialem wspomniec ze obroty silnika tez spadaja razem z napieciem na wzmacniaczu. wiec moze jednak to nie wina uziemienia?

Skomentuj

no to kolega sie niezle nabija!

20 000 F starczyloby na ladnych pare godzin grania... bez zasilania! :P

dlaczego wszyscy zaniedbuja mase?
                                    jakby nie zapominali o masie to by problemow nie mieli ;]

do 200w wzmacniacza zaden kond nie jest potrzebny!
                                    Wcale się nie nabijam :) 20 000 F to dokładnie ( z tego co pamiętam ) odpowiednik 20Ah akumulatora agm :)
                                    Szczerze powiem że u mnie jest ponad kilkowat i nawet 5 kondensatorów nie przynosi żadnego ! ale to absolutnie żadnego efektu !
                                    Moim zdaniem , teorertycznie jak i praktycznie stosowanie kondensatorów jest kompletnie bezcelowe !

Skomentuj

Nie na temat...
                                      w praktyce to przeciez prad plynie z minusa do plusa...
                                      ruch elektronów to teoretycznie, a praktycznie i stosowane to gdy prąd płynie od plusa do minusa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bury22 Zobacz posta
                                        Szczerze powiem że u mnie jest ponad kilkowat i nawet 5 kondensatorów nie przynosi żadnego ! ale to absolutnie żadnego efektu !
                                        a w przypadku "naszego" passata przydal sie. tylko tam jest troche wiecej mocy i kond 12F

Edit: zapomnialem wspomniec ze obroty silnika tez spadaja razem z napieciem na wzmacniaczu. wiec moze jednak to nie wina uziemienia?
                                        w takim razie sprawdz jednoczesnie napiecia na aku i na wzmacniaczu. jezeli beda takie same to wina bedzie na polaczeniu altek-aku/silnik-karoseria

Skomentuj

Czaruję...
                                        X