Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowe granie - pomoc w doborze i zrobieniu zwrotki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budżetowe granie - pomoc w doborze i zrobieniu zwrotki

Witam,
    Ponieważ moje aktualne radyjko straciło połowę końcówek mocy (GMS-208) - niejako przy okazji awarii zamierzam zmodernizować audio w moim dupowozie (Saab (900 NG). Głośniki odziedziczyłem po poprzednim właścicielu - to jakiś Pionner z niebieską membraną, wysokotonowce ktoś wsadził w podszybie, około 30cm od lusterek. Grało toto tak sobie, a ergonomia raia pozostawiała sporo do życzenia (ukryte wśród innych, niewielkie przyciski następny/poprzedni). Głośniki wysokotonowe są zasilane z kanałów tylnych radia a nisko-średniotonowce z przednich, które spaliły się, bo poprzedni właściciel podłączał równolegle głośniki z tyłu (teraz ich brak) i pozostawiony kabel się zwarł i końcówka powiedziała papa... Po przejrzeniu forum wyklarował się jakiś obraz.

Planowany system jest dość ograniczony przez budżet:
    -Radio JVC KD-X50BT (ew. KD-X40) - głównie ze względu na dobrą ergonomię, podobno dobry dźwięk i możliwość dostosowania podświetleń i wyświetlacza do auta. Oczywiście mp3 będę sobie robił sam (320kbs) z Flaców i płyt CD. Odtwarzacza CD nie chcę - miałem już kiedyś Alpinke i Blaupunkta ze zmieniarką i szczególnie w okresie zimowym zawsze coś parowało i nie można było grać od razu a dopiero po rozgrzaniu wnętrza.
    - głośniki - tutaj mam pewien problem - albo chwalona Diora GDS1607, albo coś oczko wyżej. Zastanawiam się nad GMS 1865 + jakiś przyzwoity wysokotonowy (GMS-25CT czy warto szarpnąc się na GMS 1929 - są do wzięcia za 199PLN). Podobno GMS 1929 gra świetnie ale wymaga zwrotnicy z korektą impedancji - ktoś pomoże w jej zaprojektowaniu? Podział chciałbym zrobić nie za wysoko (około 3,5 KHz), a głośniki wysokotonowe usytuować w okolicach lusterek (na słupkach raczej nie - za dużo dłubania i kosztów). Oczywiście drzwi będą wytłumione - już wertuję temat o wygłuszeniach.
    -wzmacniacz - chciałbym głośniki zasilić przez jakiś niedrogi a przyzwoicie grający używany wzmacniacz (no chyba że taki piecyk nie zagra na poziomie radia). Myślałem nad czymś pokroju Sony XM-450G. Wolałbym 4-kanalowy wzmacniacz, bo myślę nad dołożeniem dwóch wooferków (16,5 może 20cm) ciętych na około 80Hz, zamontowanych w drzwiach (są dłuuugachne) lub w boczkach z tyłu. Najlepiej żeby wzmacniacz był niewielki - ale to nie priorytet. Ma grać o klasę wyżej od wzmacniacza z radyjka.
    -woofer - kickbas - może GMS 1865 (pasowałby charakterem brzmienia a basu zawsze troche więcej) albo coś innego - tu nie bardzo wiem co...

slyszalem te wysokotonowe GMSy - mi bardzo podpasowaly
    ale slyszalem tez pewna rzecz na ich niekozysc...

Zamieszczone przez Yotomeczek Zobacz posta
    Podobno GMS 1929 gra świetnie ale wymaga zwrotnicy z korektą impedancji - ktoś pomoże w jej zaprojektowaniu?
    zwrotnice projektuje sie pod ZESTAW glosnikow a nie pod jeden glosnik
    i kto pisal o korektorze impedancji do wysokotonowki?

na słupkach raczej nie - za dużo dłubania i kosztów
    roboty nie malo. ale to wcale nie jest drogie. za 50zl samemu da sie zrobic

jezeli jakis kolega po znajomosci nie ogarnie ci zwrotnicy, to proponuje zapytac lklukasza czy ma jeszcze "ama + mission"
    drozsze niz diora, ale taniej wyjdzie niz kombinowanie z GMSami

Skomentuj

A co tam w GMS 1929 jest niedobrego?
      Nie upieram się na ten zestaw głośników - ale wydawało mi się (po przewertowaniu kilku forów), że to może być niezły zestaw jak na wydane pieniądze. Ponieważ nie mam doświadczenia to chętnie przyjmuję inne typy i wskazówki :)
      Spróbuję zagadać do lklukasza - jakie to głośniki?

Skomentuj

Dobre i sprawdzone

Ale pojawiła się nowa jeszcze ciekawsza wysokotonówka

Skomentuj

Jaka jaka??
          A te tajemnicze ama + mission to jakie głośniki?
          Mówcie konkretnie - bo ja prosty chłopak jestem :)

Skomentuj

A co tam w GMS 1929 jest niedobrego?
            slyszalem pogloski ze kontrola jakosci w tych glosnikach jest kiepska. czyli jedne moga byc dobre, drugie fatalne. ale to nie jest potwierdzone

jakie to głośniki?
            no napisalem - ama i mission!
            konkretne modele nic ci nie dadza. najwazniejsze jest to ze to dobre glosniki i nic lepszego za te pieniadze nie kupisz

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
            Ale pojawiła się nowa jeszcze ciekawsza wysokotonówka
            coz takiego? :>

Skomentuj

Nowe gwizdki , nowa zwrotka stara i sprawdzona ama

Skomentuj

ciekawe co teraz wymyslicie.. :)
                Last edited by dolphin123; 29.10.2012, 21:12.

Skomentuj

pewnie myślą o nowym stx po wykupieniu przez monopoliste misionów hahahaha

Skomentuj

Czaruję...
                  X