Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub 2x4 omy a wzmacniacz stabilny w 4omy i Tri-mono: jak to podłączyć?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub 2x4 omy a wzmacniacz stabilny w 4omy i Tri-mono: jak to podłączyć?

Witam,

Pytanie może banalne (po googlach jednak nic nie wiem dodatkowo...)

Opcja jest taka:
    Mam ESX Vision V504. 4x 50W @4omy, 4x 80W@ 2 omy, 2x160 @4omy w mostku.
    HU: Dex-m88 - czyli przód i tył wychodzi.

Do napędzenia:
    Przód, Tył + sub Velocity VRS 10" 200W RMS 2x4omy.

I teraz co następuje:
    Bazowo plan był taki żeby zrobić bi-amping z przodu, napędzając 13cm + tweetery dwoma wzmacniaczami pioneera - GM-120 (stare dual mono po ~30pare W RMS na kanał) zaś tył i suba rzucić na ESX'a

W ten sposób byłby mniejszy problem z ciągnięciem kabli pomiędzy tyłem/przodem + do tego strasznie mi się podoba brzmienie tych pioneerów starych:)

Teraz przeglądając instrukcję ESX'a znalazłem coś takiego jak Tri-mono -> czyli podłączamy sobie 2 kanały standardowo, a do tego można sobie jeszcze podłączyć suba w mostku pod te same wyjścia.

No i teraz w sumie okazuje się że mam 4 kanały dostępne (przód na pasywnych zwrotnicach + tył) i do tego mimo wszystko pod jeden wzmacniacz mogę podpiąć suba. nie musiałbym sygnału z HU rozprowadzać po dzielnikach/zwrotnicach itp żeby uzyskać sygnał dla suba. Jedyny minus (albo i plus) to to że głośność byłaby regulowana faderem w radiu.

Pytania:
    1) Czy suba powinienem połączyć w szereg i zrobić z niego 8 omów- czy wtedy te 160w z mostka (chociaż pewnie mniej bo jeszcze pozostałe 2 głośniki standardowo są podłączone) mu starczy?

2) Czy podłączyć tylko jedną cewkę na 4?
    3) Czy wracać do pomysłu napędzania przodu np. pioneerem a tył + sub puścić z esx'a?
    4) Czy może olać już tył bo przód + sub będzie "inaf"?

Wiem - dużo pytań - ale rady bardziej doświadczonych osób będą dla mnie bardzo cenne :)

Zamieszczone przez Michor Zobacz posta
    Tri-mono
    raczej tri-mode

taki sposob podlaczenia glosnikow ma jedna wielka wade - wymaga pasywnej filtracji glosnikow od dolu i suba od gory!
    wiec jakby nie patrzec amator sobie z tym nie poradzi

Skomentuj

oj teraz pójdzie...

A dlaczego wymaga? :)
      tzn - rozumiem filtr na subie - to jest oczywiste, ale dlaczego HPF na głośnikach?[COLOR="#696969"]

EDIT:

W każdym razie - poczytałem o falach jadących na innych falach:)
      w założeniu góra będzie odcięta filtrem we wzmacniaczu (sięga nawet i do 150hz) i wtedy można by zrobić tak:
      1) górę uchlastać filtrem we wzmaku,
      2) do suba dokupić LPF na hmm.. powiedzmy 80-100 hz
      3) woofery odciąć z dołu prostym pierwszorzędowym filtrem w tym samym miejscu.

W efekcie mielibyśmy woofery na zakres 80/100 hz - 150 hz
      Suba na LPF czyli od 80/100 w dół.

W sumie to po garażu wala się też jakaś aktywna zwrotnica na której mógłbym to uciąć nawet i na 400 hz z góry...

Da radę? :)
      Tył nie ma grać całym pasmem (w założeniu) bo resztę w miarę porządnie mi ogarną 13stki w drzwiach, tylko się boję że może być luka pomiędzy 13stkami a subem...
      Last edited by Michor; 14.11.2012, 16:36.

Skomentuj

A dlaczego wymaga?
        zobacz na czym polega ten sposob podlaczenia glosnikow
        do jednej pary kanalow podlaczasz jednoczesnie glosniki pelnopasmowe i suba
        czyli zeby oba typy glosnikow zagraly to trzeba puscic sygnal pelnym pasmem
        a reszte juz powinienes wiedziec - sub nie filtrowany wprowadza wiecej zlego niz pomaga...
        a nieodfiltrowane pelnopasmowki podlaczone razem z subem za dlugo nie wytrzymaja

w założeniu góra będzie odcięta filtrem we wzmacniaczu
        w przypadku tri-mode nie mozesz uzyc filtrow aktywnych!

w twoim przypadku predzej bym zrobil inaczej
        przod z tylem na jednej parze spiete rownolegle (2r)
        a tylne kanaly na suba (szkoda ze wypadkowo 8r)

jedyny problem polega na tym ze zestawy przedni i tylny MUSZA byc takie same

Skomentuj

Trochę podniosę,

Pytanie - czy zwykła zwrotka 1 rzędu wystarczy? czy musza być 2 rzędu?

Skomentuj

pasywka 1 rzedu tego nie zestroisz

Skomentuj

A np. LPF na suba 2 rzędu i HPF na resztę 1 rzędu? :)

Bo LPF 2 rzędu na 120hz mogę relatywnie tanio dostać z STX'a (na 8 ohmów) a HPF 1 rzędu na resztę to w zasadzie odpowiedni kondensator który o wiele łatwiej dostać niż odpowiednią cewkę:)

EDIT:

Znalazłem gotowce gdzieś za granicą na tri-mode i jest
              LPF na 12db/okt. i HPF na 6db/okt. (czyli 2 i 1 rząd)
              Czyli by dało w taki sposób?
              Last edited by Michor; 22.11.2012, 12:14.

Skomentuj

tu nie chodzi o stromosc filtrow, tylko o to ze pasywka nie masz mozliwosci regulacji i nie zgrasz tego na sluch.
                zabezpieczysz glosniki i grac bedzie, ale na 99% nie uda ci sie uzyskac tego co byc powinno

Znalazłem gotowce gdzieś za granicą na tri-mode i jest
                LPF na 12db/okt. i HPF na 6db/okt. (czyli 2 i 1 rząd)
                Czyli by dało w taki sposób?
                a przelicz ile to wyniesie?
                bo mi sie wydaje ze taniej i lepiej bedzie dokupic kolejny wzmacniacz za 100zl

Skomentuj

1) Zwrotnica z STX'a na 8 omów, cięta na 150hz, z wytrzymałością 300VA - 53 PLN
                  2) kondensatory? z 10 PLN? (może)

fakt, że mam w sumie jedną zwrotnicę Soundcośtam aktywną która by mi wydzieliła suba,
                  + do tego ostatnio za grosze jakieś nabyłem korektor kenwooda (który tak samo pozwala na oddzielną korekcję wszystkich 3 zakresów - przód, tył, nonfading sub)

więc teoretycznie mogę wszystko zrobić aktywnie.

Wzmaka nowego nie trzeba bo w takim razie, to ja raczej oleję ten tył i te 16 w półce i sobie zrobię tylko przód + sub.
                  (a w sumie w szafie się kurzą te dwa stare gm120 pioneera (dual mono z tam jakimiś 37 RMS'ami?) i w założeniu jeden z nich miał napędzać przód.)

Myślałem że da się to prościej (czytaj z jednym wzmacniaczem) wszystko napędzić:)

A widzę że wróci stary plan pt.
                  bi-amping przodu na 2xGM-120 Pioneera (pocięty tą zwrotnicą soundwave)
                  +tył i sub na ESX'ie

Skomentuj

więc teoretycznie mogę wszystko zrobić aktywnie.
                    ale praktycznie w taki sposob sie nie da!
                    przeciez pisalem juz o tym

Skomentuj

Ehh albo ja czegoś nie rozumiem, albo ja nie widzę problemu...

Masz dwa GM120 czyli 4 kanały plus 4 kanały z ESXa?
                      To robisz dzięki swojej aktywnej zwrotnicy soundcośtam sygnał z frontu rozdzielasz na 3 drogi - tweetery, midbasy z przodu i na "suba" czyli głośniki w półce z tyłu.
                      I sygnał na tweetery podajesz na jednego GM120, na 13 z przodu drugiego GM120, a dwa kanały z ESXa na 16 w półce, a mostek z ESXa puszczony przez filtr na suba.

I gdzie jaki problem? Pasywkę na pewno sobie odpuść...

W dex-m88 ustawisz sobie HPF na front, dzięki czemu zarówno midbasy z przodu i z tyłu sobie odfiltrujesz.

Ale najlepiej pokaż zdjęcie tej zwrotnicy...

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                        I gdzie jaki problem?
                        problem w tym ze chcial to wszystko zasilic jednym ESXem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          problem w tym ze chcial to wszystko zasilic jednym ESXem
                          O to to.

Zamiast montować 3 wzmaki + zwrotnicę itp itd miałbym jednego tylko i jak najmniej elementów pomiędzy dex-em a wzmakiem.
                          (dex-m88 btw nie ma chyba żadnych filtrów wbudowanych - to kex-m900 miał dsp)

Takie coś:

Skomentuj

Nie na temat...
                            patrzcie, nasz kolega produkuje wlasny sprzet!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              Nie na temat...
                              patrzcie, nasz kolega produkuje wlasny sprzet!

nie kumam? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                Sound Wave to nasz forumowy kolega - obecnie glowny konstruktor w STXie

Skomentuj

Ok:)

W każdym razie, boję się że ta zwrotnica mi gdzieś namiesza w brzmieniu -dlatego "boję" się jej użyć....

Mam jeszcze Kenwooda KGC-6042 - equalizer który pozwala oddzielnie sterować przodem/tyłem i subem:

Ale chyba (jeżeli się nie mylę) to pasywne elementy mają większy wpływ na brzmienie niż aktywne?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X