Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki pod radio - 165mm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki pod radio - 165mm

Witajcie!

Kolega rzucił mi tematem który przemyślałem już na wiele sposobów, został tylko dobór głośników.
    Potrzebuje tylko 165mm głośników które będą grały pod radiem - Kenwood kdc-w4537u czyli 4x30W rms, lub Sonym GT450U - także 4x30W (ta sama kostka TDA co w keniu). Auto to Corsa B 5drzwi.

Przednie drzwi ma wytłumione dekarką dwoma warstwami - tak że tragedii nie ma. Koledze zależy na tym aby możliwie z zestawu uzyskać jak najwięcej basu , bo nie ma miejsca na suba w bagażniku. Chciałby się zbliżyć a najlepiej przewyższyć ilość basu w samochodach takich jak Golf IV czy Mazda 6 - tam basik jest dość przyjemny.

Niestety budżet na głośniki to tylko 150zł (z przesyłką) Głośniki które przychodzą mi na myśl to właśnie te wymienione w temacie:
    AMA BL160,
    GMS 960XT,
    GMS 660,
    GMS 1765
    CARPOWER CRB-165PS

Z tych wooferków - ew. takich których tutaj nie wymieniłem co byście polecili?

Wiem że ostatnie trzy midbasy dają dość dobrze kickbasem - AMY - głośniki które grają zarówno kickiem jak i już bardziej dołem. Nie słuchałem GMS 660 - na papierze wyglądają ciekawie, w sensie podobnie do nowego modelu który mi się podobał, choć brakowało mi niskiego basu. Taki 1865 byłby ok - ale wykracza poza budżet.

Miło by było jakby głos zabrał dolphin123 - bo z tego co się orientuje, będzie miał taki set u siebie:
    Ama bl160 + Mission napędzane przez Sonego gt450u.

Używki wchodzą w grę, domowe wchodzą w grę, licytacje także. Mnie już głowa boli od tego - chciałbym abyście coś mi pomogli przy wyborze, bo jeżeli chodzi o duże wymagania małym kosztem to mam uczulenie :P

---------- Post dodany o 16:20 ---------- Poprzedni post o 15:38 ----------

A testował ktoś http://stx.pl/gdn-16-50-4-sc.html pod radiem? Parametry całkiem całkiem - Qts 1,01 więc w miare do drzwi. 4 ohm, 30W AES.
    Last edited by LightSound; 20.12.2012, 14:46.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Miło by było jakby głos zabrał dolphin123 - bo z tego co się orientuje, będzie miał taki set u siebie:
    Ama bl160 + Mission napędzane przez Sonego gt450u.
    Na radio niestety cały czas czekam i strasznie mnie to irytuje, bo wysłała je jakaś nieogarnięta babka... Także musisz kilka dni poczekać.
    Nie mniej lklukasz sam pisał, że AMY pod radiem potrafią zagrać, ale z drugiej strony twierdzi że to Sony to słabe radio, więc sam jestem ciekawy czy to wyjdzie tak jak bym chciał...

Skomentuj

Rozumiem, zdarzają się i tacy ludzie - niestety. Miejmy nadzieję że sprawa się za niedługo wyjaśni pozytywnie.
      Cóż, nie ma się spodziewać rewelacji po radiu z nowej chińskiej dekady bo w sumie wiem że w kilku radiach siedzą te same kości - TDA7851 i radia różnią się tylko procesorami i opampami jeżeli chodzi o to - więc moc będzie bardzo podobna. Ja tylko powiem ze swojego doświadczenia że po zmianie z Kenia BT8044u właśnie miał 4x30W na właśnie na tego sony - powiem że kontrola jest na korzyść sony, pojawiło się więcej basu, oczywiście mówię na ustawianiach flat. Jest najlepsze z tych najgorszych ze tak powiem
      Stare nie chińskie radia coś tam grały - teraz nie ma co oczekiwać od nich grania skoro chce się mieć za 300zł port USB czy to żeby było nowe.

Wracając do tematu - Ty przesiadłeś się z głośników z golfa IV na amy - jak ocenisz zmianę? Konkretnie ilość, jakość i niskość basu? Jakiej muzyki słuchasz?

Skomentuj

LS wybór głośnika z tak dużym Qts wierze sie z pewnym problemem akustycznym.
        Zgadzasz sie na takie ograniczenie?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Możesz rozwinąć? Chodzi Ci o podbicie jakie wystąpi po montażu w drzwiach?

Skomentuj

Dokładnie tak
            Bas z takiego głośnika jest pozbawiony, po dłuższym słuchaniu staje sie nie przyjemny
            Mogę podać przykład takiego głośnika ale chyba wiesz co mam na myśli
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może zainteresuj się Hertzem HSK. Słuchałem pod radiem u kolegi, miałem u siebie pod PPi w dostawczym. Potrafią kopnąć pod końcówką radia bez problemu. Używkę pewnie kupisz w tej cenie.

Skomentuj

No właśnie ale o to mu chodzi w sumie - żeby basu było "dużo" i fajnie by było jakby go dało się poczuć na nogawkach... Jednak drzwi raczej podbiją zakres wyższy 100-300hz... czyli jak je stosować to w większej objętości - typu bagażnik/półka bo coś tam wspominał o nim w późniejszym czasie jak przód go nie zadowoli... więc pewnie padnie na soniacza bo można przełączyć tylne kanały żeby grały jako woofery.

lklukasz, jak się mają AMy do Maximo na basie?

Wolly24 - miałem też HSK165.2 - miały być w roli woofera niskociętego w 3drogach i owszem, kick mają potężny pod wzmacniaczem, pod radiem są dla mnie przeciętne, też testowalem je pod keniem. Na pewno brakowało mi niskiego basu. Dużo lepiej radził sobie pod radiem GMS1765 - kick porównywalny, głośniejsze a i schodziły niżej i były przyjemniejsze w odsłuchu. Myślę że woofer z HSK165.3 bardziej by się sprawdził w tej roli - ale nie pod radiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                  Wracając do tematu - Ty przesiadłeś się z głośników z golfa IV na amy - jak ocenisz zmianę? Konkretnie ilość, jakość i niskość basu? Jakiej muzyki słuchasz?
                  Z oryginalnych w passacie B4 na Amy. Na moim radiu poprawiła się średnica, ale na basie przez słabe radio nic się nie zmieniło.
                  Wczoraj wieczorem przyszło do mnie radio i w weekend zainstaluje, a jak dojdzie od lklukasz zwrota (właśnie...kiedy? :) ) to opiszę jak to gra.
                  Przód będzie pasywnie w 2drogach a z tyłu głośniki potraktuję filtrem DP.

Skomentuj

u kolegi caly czas amy graja pod starym radiem i jemu nic wiecej nie potrzeba
                    tak wiec nie zastanawiaj sie tylko kupuj woofery

Skomentuj

Dolphin123 wyglusz drzwi najpierw to sie poprawi
                      A teraz twoja opinia jest raczej mało pomocna
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wyluzuj... Wiem jaki element ile może poprawić, a brak basu na dzień dzisiejszy opisałem jasno. Nawet jakbym miał docelowo drzwi wykonane to nawet Ty nie dałbyś rady basu wyciągnąć na tym radiu Panie... :)

Skomentuj

Hehe... :)
                          To ty mnie jeszcze nie znasz
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                          X