Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pojemność minimalna subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pojemność minimalna subwoofera

witam
    posiadam glosnik mds08. Gral juz w obudowie zamknietej 12-13L - nawet dawal rade, bas byl szybki, punktowy niezbyt niski. Testowalem go w BR, bylo jeszcze lepiej. Jednak musze sie pozbyc skrzynki z bagaznika na rzecz uzytecznosci. \Wiec mam pytanie.
    Producent zaleca pojemnosc dla obudowy zamknietej 15L. Wrzucilem MDSa w Winisd i program sam zaproponowal dla zamknietej 8,2L. Pobawilem sie troche i szczerze mowiac miedzy tymi 8,2; 12 i 15L praktycznie nie ma roznicy na wykresach. Wiem ze Winisd to nie wyrocznia ale daje jakis poglad na charakterystyki glosnika.
    Wiec pytanie: czy ten glosnik zagra w tych 8-9L proponowanych przez program?

pozdrawiam

Znajomy miał go w 15 i 17litrach OZ. W 17(netto) radził sobie najlepiej.

Skomentuj

zagrac zagra, ale nie nisko
      jak ma byc mala skrzynka to moze zmiana glosnika?
      sa niedrogie glosniki 8" ktore graja od 6 litrow!

Skomentuj

Pawel, a oststecznie do MDS08 w domowych warunkach jaka skrzynka wyszla najlepsza? w aucie mam chyba 17l@35/40Hz

Skomentuj

Ja je mam w 23 litrach. O dziwo w samochodzie ta skrzynka zamula! Pobawie sie jeszcze z ok 25 litrow. Jak czas pozwoli to robie 3 drogi

Skomentuj

Proponowany litraż a dopuszczalny to całkiem co innego 12"ke z duzym wychyleniem wsadzisz do 140L i bedzie kotłowało niska czestotliwość.
            Zamknienta ma wiele wad szczególnie zejscie i efektywnosc w niskim basie,to juz kwestia upodobania.
            Co kto lubi:)

Skomentuj

pawel jakie glosniki masz na mysli? (8 w miare tanie ktore graja od 6L)

Skomentuj

w 6 litrach zagra u-dimension el-s804

montujemy je w skrzynie 10 litrow, a to za duzo dla tego glosnika. UKA robil testy i twierdzil ze najlepiej gra wlasnie w ok 6 litrach!

osobiscie wiele razy uzywalem JL audio 8W3v3 i w obudowie 6-8 litrow gra bardzo dobrze. ale niestety kosztuje juz znacznie wiecej

alternatywa to RE audio, JBL lub kilka innych jeszcze glosnikow. ale one wymagaja wlasnie ok 10 litrow

Skomentuj

Czy to ten u-dim? http://www.caraudio-store.de/EL-8S4,...:19366bf6.html
                  Podny przez ciebie to EL-S804 a ja znalazłem EL-8S4 czy to jest to samo?
                  Jeszcze znalazłem coś takiego http://www.caraudio-store.de/6w3v3,1...:e97f4167.html

Jest droższy, gra już w 4 litrach closed. Zapomniałem dodać że sub będzie za siedzeniem kierowcy lub pasażera.
                  Last edited by kaka22; 22.12.2012, 09:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                    Czy to ten u-dim?
                    zobacz na zdjeciu na magnes - widac wyraznie ze prowadzacy strone sie pomylil!

6" jeszcze nie mialem wiec nie wiem co to potrafi
                    jak ma byc male i nie potrzebujesz duzego cisnienia to wystarczy STX GDN 17 SW. skrzynia 5 litrow z MB i spokojnie pod fotel wejdzie

a co do JLa to bym bral 8" - zadna roznica w cenie a jednak na basie spora

Skomentuj

rzeczywiscie na magnesie jest el-s804. Myslalem moze ze to ten sam glosnik tylko pod innym oznaczeniem. Po wstukaniu w google w kazdym sklepie na zdjeciu maja el-s804 a w nazwie el-8s4. Juz sam nie wiem czy moze po prostu inne nazewnictwo? strach kupowac w ciemno...
                      A co do JL'a
                      porownywalem w zamknietej proponowanej przez producenta 6w i 8w i roznice sa minimalne wiec sam nie wiem...
                      I jeszcze pytanie czy te JL'e zagraja troche jakosciowo czy tylko narobia halasu?
                      Last edited by kaka22; 22.12.2012, 11:50.

Skomentuj

porownywalem w zamknietej proponowanej przez producenta 6w i 8w i roznice sa minimalne wiec sam nie wiem...
                        wykres wykresem, ale wiekszy glosnik zawsze zagra lepiej na basie

I jeszcze pytanie czy te JL'e zagraja troche jakosciowo czy tylko narobia halasu?
                        glosne one nie sa. mega jakosciowe tez nie (ze wzgledu na budowe) ale slucha sie ich przyjemnie. tylko ze mimo 150w niestety potrzebuja czegos mocniejszego/lepszego zeby pokazaly co potrafia

Skomentuj

tak wiec bede wybieral miedzy jl 8'' a u-dimension... Ma to grac za fotelem bo pod fotel to byt wiele nie wcisne (5L netto na styk a nad glosnikiem zostaje ok 1-2cm wiec nie wiem czy zdaloby to egzamin; chyba że się mylę). Ma to tylko uzupelniac tempo 6, lubie jak bas ma dobre uderzenie i kontrole, wielkich zejsc nie oczekuje. Jesli twierdzisz ze ten JL zagra rowniez w 6L netto to bede wybieral miedzy tymi dwoma. Tak wiec czy oplaca sie dokladac ponad drugie tyle do JLa wzgledem Udim? czy ten glosnik jest zdecydowanie lepszy? Naped to 150W z mostka balupunkta gta 250

Skomentuj

nie pamietam czy montowalismy go w 6 litrow. ale w 7-8 napewno i gralo to ciekawie

Tak wiec czy oplaca sie dokladac ponad drugie tyle do JLa wzgledem Udim?
                            nie slyszalem jeszcze tego u-dim
                            ale realna wartosc JLa to polowa ich ceny

Skomentuj

heh to niezle sobie cenia JLa. Czyli w sprawie Udim'a najlepiej pisac do UKA? A jesli nawet kupilbym tego JL to dalby rade (jesli mialbym czas i chec w przyszlosci) w jakies dyskretnej zabudowie w bagazniku uzupelnic przod? (auto avensis chatchback).
                              I jesli moglbys porownac do MDS08 tego JL? Sory ze tak duzo pytam ale szczerze mowiac forum jest jedynym sposobem zeby sie dowiedziec takie rzeczy, bo w wiekszosci sklepow najlepsze jest to co akurat maja na półce :(

A przy okazji gdzie mozna kupic tego STXa 17sw bo na stronie stx nie widze
                              Last edited by kaka22; 22.12.2012, 15:12.

Skomentuj

Czyli w sprawie Udim'a najlepiej pisac do UKA?
                                wyjechal na swieta, ale oczywiscie ze lepiej wspierac swoich
                                on bawil sie dokladnie i jednym i drugim (oba moze ci sprzedac) wiec mozesz do niego pisac/dzwonic (jak wroci po swietach)

A jesli nawet kupilbym tego JL to dalby rade (jesli mialbym czas i chec w przyszlosci) w jakies dyskretnej zabudowie w bagazniku uzupelnic przod? (auto avensis chatchback).
                                pewnie

moze akurat basser bedzie mial gotowa obudowe dedykowana
                                I jesli moglbys porownac do MDS08 tego JL?
                                MDS szybszy, ale niestety nie zagra w tak malej obudowie

A przy okazji gdzie mozna kupic tego STXa 17sw bo na stronie stx nie widze
                                tylko uzywany - wycofane z produkcji. ale podobno ma sie pojawic nowa wersja typowo do samochodu. stary byl 8r a nowy 4r

Skomentuj

Dzieki za wyczerpujace odpowiedzi Decyzje bede podejmowal dopiero po nowym roku wiec spokojnie po swietach mysle ze zgadam sie z UKA. A moze zanim kupie wyjdzie juz nowy STX... Pozyjemy, zobaczymy
                                  pozdrawiam

Skomentuj

A propo STXa. Przyszedł mi do głowy jeszcze 1 pomysł. Pomierzyłem dokładnie zabudowę która będzie i wyszło mi pojemności wewnetrznej rowne 10L. Tak więc nie chodzi mi o trzęsienie autem, to może użyłbym jako głośnika STXa wm.5.1 4 omowego? Jest zalecany w obudowie BR10L, u mnie po odjęciu portu zostanie ok 9L więc ''dostroiłby sie". Ma coś takiego sens?

Skomentuj

nie ma sensu. zdecydowanie lepiej kupic cos 8" do zamknietej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        w 6 litrach zagra u-dimension el-s804
                                        Jak jego wytrzymałość mocowa w stosunku do 17SW? Potrzebuję do małej fury, mały sub..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X