Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio dla Matey'a Passat B4 Kombi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audio dla Matey'a Passat B4 Kombi

Witam ,zastanawiam się nad stworzeniem w swoim aucie lepszego grania niż te seryjne.
    O ile w nowych autach nagłośnienie potrafi być bardzo zadowalające u mnie seria syczy i nie ma nic wspólnego z przyjemnością.
    I tutaj pojawiają sie pytania do kolegów bardziej w temacie.
    1. Ile muszę odłożyć $$ na zestaw grający? (Zestaw dobrze grający ale i nie z najwyższej półki)
    2. Co proponujecie? Jakie marki/modele głośników, wzmacniaczy..itp.
    Miejsca do zagospodarowania to 2 głośniki w desce rozdzielczej, po jednym na drzwi przednie ,bagażnik + jeśli będzie trzeba drzwi tylne.
    Auto to
    VW Passat B4 Kombi

nie pamietam jak tam wyglada miejsce montazowe...
    ale kompletny zestaw to od ok 1500zl

Skomentuj

Przede wszystkim to trzeba samodzielnie dorobić dystanse, bo gotowych w sieci kupić nie można. Podszybie bym zlikwidował i wstawił w trójkąty przy lusterkach wysokotonówki. Sam robię w tym pasku powoli CA..

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        ale kompletny zestaw to od ok 1500zl
        Wykonany samemu. Licząc maty na wygłuszanie drzwi, około 500PLN, do tego kablownie za 300zł mamy już 800 mniej. Chyba że mówisz Pawle o samych głośnikach, piecu i radiu :)
        Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        wstawił w trójkąty przy lusterkach wysokotonówki.
        Lepiej już na słupek dać TW, lepsza scena.

Skomentuj

Po cholerę w słupek jak tu aż się prosi o wykorzystanie trójkątów a różnica w odległości to może jakieś 5cm... Scene sobie zgrasz na zwrocie jak masz możliwość pomierzenia..

Skomentuj

dawidzie, liczylem sam sprzet i tanie maty + tanie kable

zestaw od lklukasza 350zl
            radio od 300zl
            wzmacniacz od 150zl
            okablowanie od ok 150zl
            maty - za 200zl da sie juz wygluszyc tanszymi matami
            subek od 250zl

Po cholerę w słupek jak tu aż się prosi o wykorzystanie trójkątów
            mozna jeszcze w maskownice na podszybiu :p

Skomentuj

No cóż, policzyłeś mega tanio, ok :)

Po cholerę w słupek
              Wg mnie lepiej grają TW na słupku jak w trójkątach, ale gusta są różne :) Chociaż wielu się już przekonało że słupek to najlepsze miejsce dla TW i nie na darmo się tam go aplikuje. Nie mój cyrk nie moje małpy :)

Tanie maty masz na myśli app/dekarka? Dla mnie to nie maty są tylko imitacja mat wygłuszających.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                No cóż, policzyłeś mega tanio, ok
                przeciez napisalem ze OD ok 1500zl

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                Tanie maty masz na myśli app/dekarka? Dla mnie to nie maty są tylko imitacja mat wygłuszających.
                NIEEE!
                da sie kupic tanio dekarke, ale trzeba tego polozyc 2-3 warstwy wiec cena koncowa wychodzi podobna jak np GMS04 i podobnych

tanie maty to te za ok 100-130zl/m2

APP nie polecam nikomu :/

Skomentuj

Dziękuję za zainteresowanie tematem i zobrazowanie jak to wygląda cenowo..

Można gdzieś zobaczyć ten zestaw od lklukasza ?

Skomentuj

jezeli kierujesz sie wygladem to poszukaj najladniejszego na allegro
                    jezeli chcesz najlepsze brzmienie w cenie do ok 800-1000zl to kupuj w ciemno

Skomentuj

Nie słyszałem zestawu od lklukasza ale jesli trafisz to moge z czystym sumieniem polecic ci Morel Tempo6. Mozna czasem kupic nowe po 400 pare zl. Przy dobrym montazu i odpowiednim piecu gra o wiele wiele lepiej niz systemy fabryczne w nowszych autach. U mnie chodza pod Hifonicsem Triton II i naprawde jest dobrze. Srednie i wysokie tony naprawde ok (ale pod warunkiem ukierunkowania tweetwrow), pozatym bas schodzi dosc nisko i potrafi tez walnac (u mnie graja bez HPFa).
                      Zaczynam teraz rozwazac sprawe malego JLa 8" w bagazniku ale to tylko ze wzgledu na to, ze w domu przesiadlem sie na podlogowe Dynaudio i czuje lekki niedosyt(chociaz lusterkiem wstecznym potrafia lekko potrzasnac) :) Wiec Tobie sub moze nie bedzie potrzebny

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                        Po cholerę w słupek jak tu aż się prosi o wykorzystanie trójkątów a różnica w odległości to może jakieś 5cm... Scene sobie zgrasz na zwrocie jak masz możliwość pomierzenia..
                        Nawet nie wiesz jak bardzo sie mylisz :)
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Daj przykład i pomiar jakiś :)

Skomentuj

Czego pomiar? Wysokości i rozłożenia sceny?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jakby to miało jakieś znaczenie przy tej klasie głośników czy w słupkach, czy w lusterkach...

Oczywiście, lepiej w słupkach, bo wyżej, bo dalej, bo szyba.

Ale warto się tym zainteresować jak jest na czym, wtedy jest sens.

Skomentuj

Zawsze jest sens.
                                Jak robisz kolumnę z pj to wsadzasz byle jaka zwrotnice czy dedykowana?

Z takim podejściem to daleko nie zajdziecie.

---------- Post dodany o 17:53 ---------- Poprzedni post o 17:52 ----------

Zajedziecie w tym przypadku
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niby zawsze jest, ale działa to w drugą stronę - nie ma co przesadzać. Do pjtki nie dasz lepsiejszych kondów, czy nie skompensujesz BS całej kolumny, czy też nie zrobisz jej ultra obudowy - bo to przerost formy nad treścią.
                                  Jak wsadzać w słupek to coś co jest tego warte - jak słupków nie zrobisz samemu to wydasz na nie 300-400zł, nie lepiej to dołożyć do lepsiejszych tweetków? :)

Każdy ma inne podejście, ja osobiście wolę grzebać w czymś, czym jest sens grzebać a nie dokładać sobie roboty, bo wiem że i tak nie uzyskam zamierzonego efektu z byle czego.

Skomentuj

Przy odpowiedniej aplikacji "byle czego" można sie ostro zdziwić :)
                                    Więc nie bagatelizował bym sprawy.
                                    Ale wybór należy do ciebie.

Mi pozwól iść własna ścieżka.

---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 21:54 ----------

Ja staram sie wyciągnąć 110% z tego co mam/ powierzono mi, żebym mógł potem powiedzieć czy sie udało czy nie.
                                    A wszystko to co robisz z systemem składa sie w jedna całość.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie jeden to udowadniał i miał rację. Ja wolę iść jednak na "łatwiznę" jeżeli chodzi o te sprawy, bo chodzi o czas.

Niczego Ci przecież nie zabraniam, każdy ma swoje podejście do tego co robi. Każdy inaczej goni króliczka :)

Skomentuj

Najważniejsze żeby dorwac siersciucha :)
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...