Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Car Audio-Alfa Gtv-pomoc-początek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Car Audio-Alfa Gtv-pomoc-początek

Hej
    Przymierzam się do poprawienia dźwięku w moim autku Alfa Gtv, jako że autko to v6 o "cudownym" brzmieniu silnika i wydechu :), nie chcę na pewno jakiegoś hi endu .
    posiadam głośnik raptor-6 oraz wzmacniacz HPB604 (dostałem w gratisie ) więc chciał bym to wykorzystać .
    Zaczynając od bagażnika, a że jest on mały to raptor będzie dobry tylko pytanie jaka obudowę 15l zamknięto czy coś większego ? np TL widziałem cos podobnego w u-dimension
    wyklejenie bagażnika matami i tutaj już pytałem więc się zastanawiam nad STP silver lub gms06xl
    W alfie jest pólka z głośnikami 16 i chcę je zlikwidować i podkleić półkę czymś takim http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-...064909430.html
    chyba że ktoś doradzi coś lepszego.
    do przodu w drzwi pójdą 16 jak się da przerobić boczek tak, żeby ładnie wyglądało jak nie to 13 -myślałem o u-dimension coś do kwoty 400 zł .
    Z góry dzięki za doradzenie, w miarę postępów będę zamieszczał fotki

Pokaz fotki boczkow
    Pewnie da sie cos ulepic :)

Maty juz wiesz jakie polecam :)
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tak na szybko z innego autka , głośniki to 5x7 i otwór też nie wiele większy ,najgorsze że pod głośnikiem który jest mocowany do boczku są też dwa uchwyty które mocują boczek do drzwi.
      Najpierw ogarnę bagażnik a potem zajmę się drzwiami
      Załączone pliki

Skomentuj

Ten boczek jest bardzo łatwy do przerobienia
        Gorzej moze być z tymi zaczepami
        Musiałbym zobaczyć jak to wyglada
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jeszcze zapytam zanim kupie ,do bagażnika lepiej dać gms 01a czy 02 ? i czy usztywnaić blachy jakąś matą dodatkowo ?

Skomentuj

bagażnik rozebrany , zostało posprzątać i kleić, na razie zrobiłem półkę z której zlikwidowałem stare głośniki , okazało się że pod tylna kanapa i na boczkach jest mata bitumiczna z filcem :) oryginalnie położona
            Załączone pliki

Skomentuj

Kupiłem Stp i dla porównania na próbę apama z włóknina , i tak na pierwszy rzut oka to apama nie jest tak elastyczna , może podczas przyklejania i podgrzewania opalarka będzie się ładnie kładła , minus łamie się jak chcemy ja mocno zgiąć , powinna być dobra do zatkania otworów technicznych ,bo jest dość sztywna .Stp do bagażnika to rewelacja .
              Jeszcze jedno czy są zestawy głośników 5x7 w miarę dobre ale tak do 300-400 zł ?
              wtedy nie musiał bym bardzo ingerować w boczek zakładając 16, tylko dorobić ładne dystanse do oryginalnego rozmiaru .

Skomentuj

Zamieszczone przez kac_zor Zobacz posta
                wtedy nie musiał bym bardzo ingerować w boczek zakładając 16, tylko dorobić ładne dystanse do oryginalnego rozmiaru .
                To jak masz dorabiać dystans to zrób dystans w kształcie jajka 5x7 a otwór zrób owalny i poszukaj głośników do pracy we freaair z dużym Qts - owszem, 5x7ma większą powierzchnie membrany, tyle że chcesz pewnie współosiowe żeby także grało coś z tyłu, czy odetniesz je LPFem i będą pracować jako suby?

Skomentuj

w bagażniku będzie sub 8" ( obudowa już prawie skończona) jak sprawdzę jak gra to się pochwale bo troszkę za eksperymentowałem .
                  właśnie nie chcę w spół osiowych , i tu jest problem bo znalazłem tylko hertze za prawie 500 ,

Skomentuj

No to właśnie, z 6x9 idzie dorwać nie współosiowe tylko basowe, np. infinity kappa, a z 5x7 tylko współosiowe raczej w normalnych pieniądzach. Najlepiej chyba wejść w morela, ew inne 5x7 które montowałem to infinity, lub kicker - najlepiej na basie radził sobie kicker, potem morel i na końcu infinity. Mozna odpiąć TW od coaxów, ew potraktować je filtrem dolnoprzepustowym i po problemie. Ale skoro sub 8' to po co 2x 5x7?

Skomentuj

przepraszam za pomyłkę raptor 6 nie ma 20 cm tylko 18 :) nie wiem czemu napisałem 8' ,ale wracając do tematu , alfa gtv nie jest dużym autkiem , sugerując się twoim pytaniem ,skoro sub to po co 5x7 , jeśli sub da sobie radę to może rzeczy wiście 13 odseparowane w przód wystarczA ? i wtedy nie musiał bym przerabiać boczków ( 13 myślałem o udimension )

Skomentuj

Od razu zaznaczam obudowa to tylko eksperyment :)
                        Podłączyłem tylko wszytko żeby sprawdzić czy gra . Jak na pierwszy test jest ok , trzeba było tylko trochę wełny napchać żeby grał ładniej, oraz trochę tunel przytkać wełną , jeszcze się troszkę pobawię w wygłuszanie i zobaczę jak będzie grać .
                        I tak bagażnik nie jest jeszcze wykończony więc pewnie się wszytko zmieni jak dojdzie mata stp i gąbka gms

Nie liczyłem jaka ma być do niego odbudowa bo nie mam programu, więc jeśli był by ktoś życzliwy to poproszę o wyliczenie.Jeśli ta się nie sprawdzi to zrobię nowa.
                        Parametry głośnika
                        Impedancja (Z): 4Ω
                        Częstotliwość rezonansowa (fs): 53Hz
                        Max pasmo przenoszenia: f3-800Hz
                        Moc muzyczna: 300WMAX
                        Moc znamionowa (P): 100WRMS
                        SPL (1W/1m): 88dB
                        Waga magnesu: 850g
                        Podatność mech. zawieszeń (Cms): 0.38mm/N
                        Masa ruchoma (Mms): 23g
                        Dobroć mechaniczna (Qms): 2.2
                        Dobroć elektryczna (Qes): 0.43
                        Dobroć całkowita (Qts): 0.36
                        Objętość ekwiwalentna (Vas): 6.9 l
                        Rezystancja cewki (Re): 3.4Ω
                        Współczynnik BxL: 7.6 Tm
                        Indukcyjność cewki (Le): 0.6mH
                        Średnica cewki: 25mm
                        Materiał korpusu cewki: Kapton
                        Wychylenie liniowe (XMAX): ±9mm
                        Pow. czynna mem. (Sd): 113cm2
                        Załączone pliki

Skomentuj

Problem w tym, że Monacor (carpower) nie podaje prawdziwych parametrów swoich głośników i wzmacniacze też są niezbyt rewelacyjne.

Ale obudowa 8-10L bedzie ok.

Skomentuj

głośnika i wzmacniacza nie wybierałem :) dostałem więc robię z tego co jest
                            Ta obudowa ma 16l

Skomentuj

Zamieszczone przez kac_zor Zobacz posta
                              Ta obudowa ma 16l
                              A głośnik w niej zajmuje ile? :)

Skomentuj

z wyliczenia wychodzi mi właśnie że troszkę ponad 15,5l- po odjęciu głośnika

Skomentuj

Hmm jesteś pewien? Raptor zajmuje więcej niż 0,5L.

Druga sprawa - wytłumiłeś sobie port - spowolniłeś powietrze w tunelu, więc teoretycznie zmniejszyłeś dobroć układu i pozbawiłeś się zysku jaki niesie BR. I budka za duża IMO - wsadź ze 2-4kg cukru do środka i sprawdź jak działa.

Skomentuj

raptor z wyliczenia zajmuje około 1l , portu całego nie przytkałem , jakąś połowę , poprawiło to brzmienie.
                                    Wymiary skrzynki wewnątrz z uwzględnieniem deski na kanał to 33/22/23-- minus głośnik --daje około 16l
                                    Zanim zacznę testy to po 1 muszę naładować aku :) bo wczoraj autko już nie odpaliło . A po za tym mam gdzieś źle coś z masą , bo po odpaleniu słychać świst w głośnikach .
                                    Chyba rca w radiu mi się stykają albo dotykają do masy auta, bo jak sprawdzałem miernikiem to jest sygnał po zetknięciu L z P rca . Tak samo jak RCA sprawdzam z blachą auta.
                                    Najpierw błędy a potem zabawa z ustawieniem i zgraniem .
                                    Dzięki za pomoc

Skomentuj

Jak dotykasz gorącego rca to jest przejście z masa auta?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

hehh pomierzyłem i wszytko ok , ale jak to początkujący to co mogłem źle zrobić :) no oczywiście położyłem kable sygnałowe blisko głównego zasilania i siało
                                        jak na chwilę przeżuciem przez środek jest ok , muszę puścić je drugą stroną .
                                        Poustawiałem troszkę inaczej na wzmacniaczu filtry HP i LP i muszę powiedzieć że gra w miarę dobrze , na pewno lepiej niż jak były stare głośniki 16 w półce.
                                        teraz tylko czekać ciepłych dni i wykończyć bagażnik.
                                        A co zauważyłem , mimo głośno ustawionej muzyki (radia) w środku ładnie chodzi bas a na zewnątrz autka nie wiele słychać , bynajmniej nikt się nie domyśli że jest tam sub.
                                        I własnie o takie coś mi chodzi .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X