Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do bagażnika Seicento

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do bagażnika Seicento

Chodzi mi po głowie instalacja MDS08 w moim seicento. Bas chce kopiący, bez zbędnego trzęsienia karoserią.
    I teraz pytania:
    Czy ten MDS nie rozniesie mi auta? :) (wzmacniacz 120W@4ohm)
    czy obejdzie się bez wytłumiania elementów karoserii?
    Co może być mi potrzebne prócz samego gotowego subwoofera, jakie przeszkody/wydatki mogę napotkać? (np: jak wytłumienie konieczne to wydatki na maty)
    jakieś foty co znalazłem w necie, którymi bym się wzorował
    http://obrazki.elektroda.net/51_1246491655.jpg
    http://img30.imageshack.us/img30/8448/microsub10.jpg
    http://free.of.pl/s/seicento/grafika/sc/10.jpg

---------- Post dodany o 20:11 ---------- Poprzedni post o 19:24 ----------

najbardziej interesuje mnie wytłumienie. Bo maty kosztują, i do tego nie wiem na co należy zwrócić uwagę. Raczej nie chcę aby ludzie z zewnątrz widzieli jak trzęsie się/obija/rezonansuje karoseria.

Do sejciaka wystarczał SW17, a co dopiero MDS08. Spokojnie, trząś nie będzie - ale chyba nie będziesz jeździł słuchając na max? Więc nie rozumiem pytań przez Ciebie zadanych

Z tyłu te plastiki pod bokach lubią trzeszczeć - tam można troche matami/gąbkami się zainteresować. Wycieraczka z tyłu na klapie też trochę rezonuje i sama klapa - ale to przy wyższych mocach i większych pompkach. Pułka też podskakuje czasem - czyli to co przy normalnej jeździe praktycznie

Zacząłbym jednak od zrobienia czegoś z tym dywanikiem co jest nad kołem - nakleić go na dopasowany HDF, ew nowy kocyk, ale po co iść w koszta.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      ale chyba nie będziesz jeździł słuchając na max?
      raz na ileś dołożę do pieca Tak to to nie.
      Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      Zacząłbym jednak od zrobienia czegoś z tym dywanikiem co jest nad kołem - nakleić go na dopasowany HDF, ew nowy kocyk, ale po co iść w koszta.
      MDF mam, HDF nie :) No a co do mat - klapy od bagażnika nie wytłumię nie ma jak wyłożyć w środku, wycieraczki nie przykleję. Czyli tutaj to jak się zachowa tak się zachowa i nic chyba nie zmienię

Skomentuj

Hmm no to z mdfu tez możesz zrobić, jednak hdf nie jest ani drogi, a potrzeba Ci metr na 40cm.

No to właśnie, z tym nie zdziałasz już nic. Mocniejsza sprężyna w ramieniu dała by jakiś plus, i do klapy jest utrudniony dostęp. Poprawisz pewnie też mocowanie zamka - poprawi się to że klapa nie będzie tak rezonować.

Skomentuj

Nieboisz sie ze przyspieszenie od 0 do 100 wzrosnie ci do ponad minuty po zastosowaniu takiego olbrzyma I pamietaj nie ustawiaj suba membrana wzdluz samochodu bo przy konkretnych zejsciach moze zniesc cie na drugi pas.smiled

Skomentuj

auto zacznie skakać w rytm stopy perkusji

Skomentuj

Some saying zeby wywolac fale wielkosci tsunami w japoni na dachu seichento potrzebna jest monstrualna moc jednego wata wyobrazcie sobie teraz co stanie sie jak wlasciciel tegoz pojazdu doprowadzi 100watt grozi to wypluciem elliero na seiczento metrow.smiles

Skomentuj

Mocniejsza sprężyna hmmm, nie będę wchodził w żadne dodatkowe modyfikacje (koszta) bo to będzie nieopłacalne przy takiej puszcze na kółkach
                usztywnię co się da, z tym, że części ruchome zostawi się nietknięte. Mam nadzieje, że nie będą grzechotać
                Zamieszczone przez ozygana Zobacz posta
                Nieboisz sie ze przyspieszenie od 0 do 100 wzrosnie ci do ponad minuty po zastosowaniu takiego olbrzyma
                liczyłem się z tym. Jak co to wezmę silnik na rozwiercenie
                Ale na poważnie to nie wiem czy nie powinienem zmienić przetwornik elektroakustyczny na inny, który ma mniejszą średnicę i wymaga mniejszej budy. Argumenty:
                -mniej zajmie miejsca
                -mniejsze natężenie akustyczne = mniejsze amplitudy drgań/rezonansów karoserii
                Zastanawiam się po prostu, czy 8 cali nie jest za duży (jeszcze nie kupiony).
                Zamieszczone przez ozygana Zobacz posta
                I pamietaj nie ustawiaj suba membrana wzdluz samochodu bo przy konkretnych zejsciach moze zniesc cie na drugi pas
                Wątpię, nie widziałem nigdy odpychającego się subwoofera :) Elementy ruchome ważą kilkanaście dziesiątek grama.

Mówicie, że może być ciekawie? Jak wysteruję swój aktualny zestaw to w sumie nić nie drga tak mocno aby było wyraźnie słyszalne. No ale jakby dach miał latać to przesada

---------- Post dodany o 19:03 ---------- Poprzedni post o 18:58 ----------

ale zaraz, ja nie będę stosował przetwornika co ma słabą efektywność a wytwarza olbrzymie ciśnienie, żeby dach latał.

Skomentuj

http://allegro.pl/earthquake-sws-10-...078086003.html
                  może to i microskrzynka 9,6litra ledwo głośnik zmieścisz

Skomentuj

Poszukaj u-dimention rm 208L
                    Potrafi zrobi zamieszanie w kombi
                    W seju sobie spokojnie poradzi
                    Litraz 8-10L
                    Ładnie sie z boczku zmieści

---------- Post dodany o 00:33 ---------- Poprzedni post o 00:31 ----------

Szkoda, ze nie masz do mnie bliżej to byśmy go wrzucili i przetestowali.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a 208L charakteryzuje się zejściem czy kopniakiem? A może obie cechy?

O w mordę zerknąłem na cene i ten przetwornik kosztuje około półtysiąca, tyle to ja nie dam... A już chciałem się mu bliżej przyjżeć

---------- Post dodany o 16:51 ---------- Poprzedni post o 16:50 ----------

ejanek ten "trzęsienie ziemi" to jakiś plastikowy bubel w koszu wyciskanym z blachy (na pierwszy rzut oka)

Skomentuj

Mam takiego za 300zl ale musiałbys najpierw posluchac.
                        Można powiedziec, ze stara sie grać dołem :)
                        Stara sie bo to tylko 8"

---------- Post dodany o 18:04 ---------- Poprzedni post o 17:45 ----------

Chcesz cos fajnego i tanio o weź 8" od stx'a
                        Aktualnie jest tylko 2x4omy ale dasz rade :)
                        Zamknij go w 15L
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

[/COLOR]ejanek ten "trzęsienie ziemi" to jakiś plastikowy bubel w koszu wyciskanym z blachy (na pierwszy rzut oka)[/QUOTE]

ten bubel całkiem fajnie radzi sobie w beczkach czytaj BMW HAHAHAHA

Skomentuj

z racji, że bagażnik mały, wybrałem u-Dimension RM 208 SL. (obudowa closed 8-10L) - lukasz zaoferował pomoc w dostawie przetwornika :)

Skomentuj

8 cali wcale nie będzie dużym głośnikiem, nawet w tak małym autku jak Seicento. Można powiedzieć, że będzie co najwyżej uzupełnieniem dołu dla przedniego systemu. Na pewno budy nie rozniesie. W poprzednim aucie miałem Focala 27V w 30 litrach, zasilałem go z 280W i z biedą blachy się wychylały ;-), ale jakoś super głośno nie lubiłem grać.
                              W Twoim projekcie możesz pokusić się o zabudowę boczku. Bagażnik w Seicento jest mikroskopijny, szkoda jeszcze tracić miejsce na jakiś klocek.
                              Ja obecnie jeżdżę Berlingo i mimo sporego bagażnika też zabudowałem boczek, dzięki temu praktycznie nie straciłem nic na przestrzeni. Udało mi się wcisnąć w nadkole i obudowa wystaje niecałe 10 cm do srodka, a ma pojemność netto ok. 15l. Głośnik Focal 21V2
                              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta
                                i z biedą blachy się wychylały ;-)
                                Ja chcę aby blacha drgała jak najmniej. Co do porządnej budy to odpada bo i tak nie mam gdzie ją wcisnąć, więc zbudowałem zwykły prostopadłościan. Muszę kupić filc i okleić.
                                Czy zwykły butapren nadaje się do przyklejenia filcu na skrzynię?

Skomentuj

Nadaje sie
                                  Ale dlaczego filc?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A nie tym materiałem obija się skrzynie?
                                    Najgorsze jest to, że nigdy nie obijałem i już widzę jaka kupa powstanie... są gdzieś na forum jakieś wskazówki? Albo Was o nie proszę.

Skomentuj

Paweł ma fajny materiał
                                      Zapewne ci zaraz podesle
                                      Zreszta był temat o materiałach do suba
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

kupiles juz ten material na suba?
                                        bo opcje masz 2. albo kupujesz najtanszy jaki znajdziesz
                                        albo kupujesz pozadny

my mamy najlepszy na rynku jaki znalazlem. wbrew pozorom nie jest az tak drogi

Skomentuj

Czaruję...
                                        X