Witam. Zakupiłem sobie w/w głośniczek. Niestety,po podłączeniu do wzmacniacza (cewki połączone w 4 ohm, + z - i to samo do wzmaka) słychac jakieś dziwne brzęczenie. Słyszałem to w free air bo jeszcze nie mam dla niego skrzynki. Po dociśnięciu membrany nie czuc ani nie słychac aby cewka ocierała,ale po podłączeniu go do wzmacniacza, przy około połowie mocy słychac dźwięk podobny do... tak jak by metal o metal,jak by coś było luźne. Dodam że test robiony w domu,bo auta się pozbyłem. Co to może byc?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX SW.12.2.500 Problem.
Collapse
X
-
Chyba zlokalizowałem problem. Wydaje mi się że to powietrze uciekajace z otworu wentylacyjnego w magnesie.. Czy mógł bym uzyskac pomoc/wskazówki do budowy skrzyni pod ten głośnik? Nie ukrywam że chciałbym żeby była solidna i dla tego chcę się do niej przyłożyc. Chodzi mi o br. Dzięki za odpowiedzi.
Skomentuj
-
zgodnie z zaleceniami producenta - 45 litrow i b-r 10cm strojony na 35Hz (35cm dlugosci)
jak nie czujesz sie na silach to moge dzisiaj zaprojektowac obudowe pod ten glosnik do domu. sam mam taki tylko ze 2x4r i moze bym to dla siebie wykozystal pozniej
Zamieszczone przez MichuPG Zobacz postaWydaje mi się że to powietrze uciekajace z otworu wentylacyjnego w magnesie.
zeby to sprawdzic to podnies go za kosz i wtedy wlacz
Skomentuj
-
Tzn. głośnik testowałem w domu z powodu chwilowego braku auta,ale będzie to skrzynia do samochodu. I właśnie chodzi mi o to aby bas schodził nisko,dla tego 35Hz to chyba odpowiednio będzie.. I takie pytanko. Czy można tam wsadzic br 11 cm? Bo niedaleko mnie znajdują sie dwa sklepy Leroy Merlin i niestety w żadnym z nich nie znalazłem rurki 10 cm.. Z początku myślałem że jak producent napisał 10 cm to tak ma byc i kupiłem rurę wentylacyjną 10 cm, 0,5m długości za 15 zł.. Dlatego chętnie poproszę o projekt gotowej skrzyni i jeżeli się da to z br 11cm.
Skomentuj
-
PCV 110mm z zewnatrz ma w srodku 102-104mm :p
wiec pasuje
Zamieszczone przez MichuPG Zobacz postakupiłem rurę wentylacyjną 10 cm, 0,5m długości za 15 zł.
przeciez bez frezarki takiej rury nie osadzisz!
a kupuje sie i tak 2 tunele + przedluzke z PCVki za 5zl :/
Skomentuj
-
Powiem szczerze, że przy tyj JBL-u nie ułyszę żadnych świstów, a nie mam tam założonych kołnierzy. No ale to była taka skrzynia robiona "na już" . Co prawda nie robiłem ją na tzw. Jana (coś tam ją policzyłem) ale na pewno nie jest ideałemTeraz to już właśnie będe chciał zakupic normalne kołnierze lub jeżeli znajdę to gotowy tunel. Niestety nie mam do dyspozycji frezarki,jedynym urządzeniem do cięcia jakim dysponuję to wyrzynarka.. No ale jakoś trzeba sobie radzic
---------- Post dodany o 19:04 ---------- Poprzedni post o 19:03 ----------
A można by było dac dwa mniejsze tunele? Kupił bym od razu gotowe. Nie było by problemów ze świstami?
---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni post o 19:04 ----------
Albo tylko coś takiego http://allegro.pl/nowe-tunele-bass-r...108706667.html z przodu i z tyłu a do tego rura pcv..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MichuPG Zobacz postaA można by było dac dwa mniejsze tunele? Kupił bym od razu gotowe.
2 mniejsze to 2x70mm. tutaj osiagniesz max 31cm laczac 2 tunele szeregowo. a potrzebujesz 35cm. wiec tylko HD-12 + PCVka lub calosc z PCVki + dorobione kolnierze
---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post o 19:11 ----------
teraz juz wiesz dlaczego do tanich glosnikow wolam za skrzynie po 150zl?
Skomentuj
-
[/QUOTE]teraz juz wiesz dlaczego do tanich glosnikow wolam za skrzynie po 150zl?[/QUOTE]
Nie trudno się domyślecJuż raz próbowałem zrobic kołnierz nad palnikiem kuchenki,co zakończyło się niepowodzeniem
Więc kupię 4 kołnierze i rurę z pcv i podocinam. Sęk w tym, jak dokładnie połączyc PCV-ke z kołnierzem,żeby nie było tam jakiejkolwiek szczeliny czy "szpary"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MichuPG Zobacz postaWięc kupię 4 kołnierze i rurę z pcv i podocinam.
kup 1szt HD-12 + PCVke z mufa 50cm
mufe wciskasz na tunel HD-12 i po sprawie
jak obawiasz sie swistow to kupujesz 2 tunele HD-12 (ok 5-6zl/szt, tylko trzeba sie naszukac) i PCVke mufe 2-stronna dluzsza. powinno dac sie polaczyc te 3 czesci w dobry tunel o odpowiedniej dlugosci
Skomentuj
-
http://allegro.pl/rura-tunel-wylot-b...154789970.html Średnica wewn: 106mm. To PCV-ka wchodzi do środka czy na zewnatrz?
---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post o 19:32 ----------
Dobra,z tym sobie poradzę. Czy może masz gotowy projekt takiej skrzyni do udostępnienia Pawle?
Skomentuj
-
nie ograniczaj sie do allegro - ja to kupowalem po 5,5zl ostatnio
mufa (rozszerzona rura) nachodzi na zewnatrz i trzyma tunel gumowa uszczelka (pasuje idealnie)
w srodku poza malym uskokiem to sie rury wyrownuja
http://pawel.lutuje.se/skrzynia_45_litrow_wymiary.PDF tu masz dokladnie 45 litrow. tylko tunel z boku
a tu http://pawel.lutuje.se/sub_stx_gdn_aa.PDF 50 litrow
Skomentuj
Skomentuj