Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX SW.12.2.500 Problem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX SW.12.2.500 Problem.

Witam. Zakupiłem sobie w/w głośniczek. Niestety,po podłączeniu do wzmacniacza (cewki połączone w 4 ohm, + z - i to samo do wzmaka) słychac jakieś dziwne brzęczenie. Słyszałem to w free air bo jeszcze nie mam dla niego skrzynki. Po dociśnięciu membrany nie czuc ani nie słychac aby cewka ocierała,ale po podłączeniu go do wzmacniacza, przy około połowie mocy słychac dźwięk podobny do... tak jak by metal o metal,jak by coś było luźne. Dodam że test robiony w domu,bo auta się pozbyłem. Co to może byc?

najpierw zalatw obudowe i sprawdz w obudowie

ale jak masz go na wierzchu to poruszaj palcami membrana i zobacz czy czasem cos sie nie odkleilo
    moga to byc linki, moze karkas a moze... duzo rzeczy moze

Skomentuj

No właśnie nie wiem,może to są normalne dźwięki,które wydaje głośnik kiedy nie jest jeszcze odpowiednio wygrzany?

Skomentuj

raczej nie powinien zadnych takich dzwiekow wydawac. podczas wygrzewania potrafi smierdziec spalenizna, ale zadne dzwieki

wystarczy ze kawalek karkasu sie odkleil i juz bedzie tak denerwujaco rezonowal

Skomentuj

Ale przygotowac się na oddanie go do gwarancji, czy raczej mam się tym nie przejmowac?

Skomentuj

pierw wsadz go do obudowy i odfiltruj mu sygnal. moze to sie wogole nie odezwac w subie
            jak sie odezwie to pisz do STXa - albo dadza jakas rade albo odsylasz

Skomentuj

Chyba zlokalizowałem problem. Wydaje mi się że to powietrze uciekajace z otworu wentylacyjnego w magnesie.. Czy mógł bym uzyskac pomoc/wskazówki do budowy skrzyni pod ten głośnik? Nie ukrywam że chciałbym żeby była solidna i dla tego chcę się do niej przyłożyc. Chodzi mi o br. Dzięki za odpowiedzi.

Skomentuj

zgodnie z zaleceniami producenta - 45 litrow i b-r 10cm strojony na 35Hz (35cm dlugosci)

jak nie czujesz sie na silach to moge dzisiaj zaprojektowac obudowe pod ten glosnik do domu. sam mam taki tylko ze 2x4r i moze bym to dla siebie wykozystal pozniej

Zamieszczone przez MichuPG Zobacz posta
                Wydaje mi się że to powietrze uciekajace z otworu wentylacyjnego w magnesie.
                jezeli glosnik na czyms stal/lezal zakrywajac ten otwor to takie odglosy moga wystepowac
                zeby to sprawdzic to podnies go za kosz i wtedy wlacz

Skomentuj

Tzn. głośnik testowałem w domu z powodu chwilowego braku auta,ale będzie to skrzynia do samochodu. I właśnie chodzi mi o to aby bas schodził nisko,dla tego 35Hz to chyba odpowiednio będzie.. I takie pytanko. Czy można tam wsadzic br 11 cm? Bo niedaleko mnie znajdują sie dwa sklepy Leroy Merlin i niestety w żadnym z nich nie znalazłem rurki 10 cm.. Z początku myślałem że jak producent napisał 10 cm to tak ma byc i kupiłem rurę wentylacyjną 10 cm, 0,5m długości za 15 zł.. Dlatego chętnie poproszę o projekt gotowej skrzyni i jeżeli się da to z br 11cm.

Skomentuj

PCV 110mm z zewnatrz ma w srodku 102-104mm :p
                    wiec pasuje
                    kupiłem rurę wentylacyjną 10 cm, 0,5m długości za 15 zł.
                    :o nie przesadziles?
                    przeciez bez frezarki takiej rury nie osadzisz!
                    a kupuje sie i tak 2 tunele + przedluzke z PCVki za 5zl :/

Skomentuj

Powiem szczerze, że przy tyj JBL-u nie ułyszę żadnych świstów, a nie mam tam założonych kołnierzy. No ale to była taka skrzynia robiona "na już" . Co prawda nie robiłem ją na tzw. Jana (coś tam ją policzyłem) ale na pewno nie jest ideałem Teraz to już właśnie będe chciał zakupic normalne kołnierze lub jeżeli znajdę to gotowy tunel. Niestety nie mam do dyspozycji frezarki,jedynym urządzeniem do cięcia jakim dysponuję to wyrzynarka.. No ale jakoś trzeba sobie radzic

---------- Post dodany o 19:04 ---------- Poprzedni post o 19:03 ----------

A można by było dac dwa mniejsze tunele? Kupił bym od razu gotowe. Nie było by problemów ze świstami?

---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni post o 19:04 ----------

Albo tylko coś takiego http://allegro.pl/nowe-tunele-bass-r...108706667.html z przodu i z tyłu a do tego rura pcv..

Skomentuj

zaokraglenie bardzo duzo daje

samo zaokraglenie mozesz zrobic recznie. ale rozchodzi sie o wyciecie idealnego okregu gdzie wcisniesz rure. jak wytniesz to wyrzynarka to bedziesz musial to czyms mocno uszczelniac :/

Skomentuj

No wiem na pewno że rura łatwo na swoje miejsce nie weszła,a szczelina pomiędzy rurą a skrzynią uszczelniona klejem na ciepło z obu stron. W każdym bądź radzie na pewno nie popełnię dwa razy tego samego błędu

Skomentuj

A można by było dac dwa mniejsze tunele? Kupił bym od razu gotowe.
                            nie kupisz tak dlugich gotowych tuneli
                            2 mniejsze to 2x70mm. tutaj osiagniesz max 31cm laczac 2 tunele szeregowo. a potrzebujesz 35cm. wiec tylko HD-12 + PCVka lub calosc z PCVki + dorobione kolnierze

---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post o 19:11 ----------

teraz juz wiesz dlaczego do tanich glosnikow wolam za skrzynie po 150zl?

Skomentuj

[/QUOTE]teraz juz wiesz dlaczego do tanich glosnikow wolam za skrzynie po 150zl?[/QUOTE]

Nie trudno się domyślec Już raz próbowałem zrobic kołnierz nad palnikiem kuchenki,co zakończyło się niepowodzeniem Więc kupię 4 kołnierze i rurę z pcv i podocinam. Sęk w tym, jak dokładnie połączyc PCV-ke z kołnierzem,żeby nie było tam jakiejkolwiek szczeliny czy "szpary"

Skomentuj

Więc kupię 4 kołnierze i rurę z pcv i podocinam.
                                po co 4?
                                kup 1szt HD-12 + PCVke z mufa 50cm
                                mufe wciskasz na tunel HD-12 i po sprawie

jak obawiasz sie swistow to kupujesz 2 tunele HD-12 (ok 5-6zl/szt, tylko trzeba sie naszukac) i PCVke mufe 2-stronna dluzsza. powinno dac sie polaczyc te 3 czesci w dobry tunel o odpowiedniej dlugosci

Skomentuj

Nie 4 a 2. Mój błąd,bo myślałem o 2-óch tunelach br. Słyszałem że powinno się zamoczyc PCV-ke we wrzątku żeby zmiękła a następnie formowac kołnierz/nakładac na kołnierz.

Skomentuj

nie robilem tak nigdy
                                    ale chodzi mi po glowie wytoczenie odpowiednich form zeby ksztaltowac na goraco

Skomentuj

http://allegro.pl/rura-tunel-wylot-b...154789970.html Średnica wewn: 106mm. To PCV-ka wchodzi do środka czy na zewnatrz?

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post o 19:32 ----------

Dobra,z tym sobie poradzę. Czy może masz gotowy projekt takiej skrzyni do udostępnienia Pawle?

Skomentuj

nie ograniczaj sie do allegro - ja to kupowalem po 5,5zl ostatnio

mufa (rozszerzona rura) nachodzi na zewnatrz i trzyma tunel gumowa uszczelka (pasuje idealnie)
                                        w srodku poza malym uskokiem to sie rury wyrownuja

http://pawel.lutuje.se/skrzynia_45_litrow_wymiary.PDF tu masz dokladnie 45 litrow. tylko tunel z boku
                                        a tu http://pawel.lutuje.se/sub_stx_gdn_aa.PDF 50 litrow

Skomentuj

Czaruję...
                                        X