Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kondensator jako filtr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kondensator jako filtr

Witam.
    W samochodzie mam małe 10 centymetrowe głośniczki podpięte pod radio. Niestety przy głośniejszym słuchaniu dławią się, dźwięk jest przesterowany. Kiedyś obiło mi się o uszy że kondensator jest filtrem niskich częstotliwości. Jakbym podpiął szeregowo (ale pod plus czy minus?) co myślicie o tym rozwiązaniu ? chciałbym żeby możliwie jak najlepiej odtwarzały średnie i wysokie tony, mam je w desce z przodu. Kondensatorki to elektrolity, 100 pikofarady (bo akurat takie miałem). Proszę o wypowiedzenie się w temacie. Pozdrawiam! :)

Bipolarne elektrolity ok 200uF dla głośników 4ohm
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Ok. a sposób podłączenia ? tzn plus z radia pod plus kondensatora i z minusa kondensatora pod plus głośnika ? mam nadzieje że wyraziłem się wystarczająco jasno ;D

Skomentuj

Przecież to kondensator bipolarny
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to znaczy że bez względu na to czy podłącze go do plusa z radia czy minusa ?

Skomentuj

Musisz użyć kondensatora elektrolitycznego, ale nie zwykłego a bipolarnego. Taki kondensator nie ma oznaczonego plusa i minusa.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

z radia!! rozumiem że bipolarnego. mam na myśli wyjście z radia czyli na jeden głośnik przypada plus i minus i tu mam dylemat czy wpiąć go w przewód plusowy czy minusowy?(czy jest w ogole jakas roznica?)
              a swoja drogą mam zwykłego elektrolita, czy mogę go użyć? Rozważam to bo mam już takowe w domu.

Skomentuj

Jeśli kondesator bipolarny to nie ma znaczenia czy go podepniesz do plusa czy minusa.
                zwykły elektrolit raczej nie będzie podjedź do elektronicznego i kup bipolara.

Skomentuj

Musi to być kondensator elektrolityczny bipolarny
                  Tylko nie wiem czy 200uF nie bedzie za mały

Generalnie nie ma znaczenia czy wepniesz go w gałęz plus czy minus ale przyjęło sie jako zasadę, ze montuje sie go na plusie
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Można pokombinować, wypadało by aby te głośniki były odcięte tak na ok. 100Hz

Skomentuj

O ile pamietam jest jakis wzór na obliczenie tej czestotliwosci, ale im mniejsza pojemność tym chyba wiecej czestotliwosci jest odciętych. Spróbuję wpiąć tam coś koło 200uF i zobaczę jaki bedzie efekt. Dzięki za pomoc

Skomentuj

Wzory możesz sobie podarować bo nie znasz przebiegu impedancji tego konkretnego głośnika.

Skomentuj

Akurat impedancja w tym zakresie częstotliwości jest bardzo zmienna
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wepnij 220 mikrofarada na przewodzie + z radia do głośnika. jeżeli masz głośnik dwudrożny koaksjalny, to zobacz czy można wysokotonowy podłączyć osobno, ponieważ on jest też podpięty też przez kondensator, a wtedy niskotonowy pójdzie przez kond 220 ,a wysokotonówka przez 220 i np. 3,3mikrofarada co zmieni cięcie na wysokotonowym.

---------- Post dodany o 15:41 ---------- Poprzedni post o 15:40 ----------

tak sądzę.

Skomentuj

To jaka bedzie wypadkowa wartośc kondensatora na głośniku wydokotonowym? :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

3.251231527093. jakoś tak. fakt różnica nie jest nie znacząca, ale jednak. czyli wychodzi na to że śmiało można podłączyć konda na przewodzie plusowym bez kombinacji, zmiana częstotliwości odcięcia wysokotonowca będzie niezauważalna.

Skomentuj

Czaruję...
                                X