Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z radiem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z radiem.

Nie wiem czy dobry dział, jeżeli moderator uzna, że powinno być gdzie indziej proszę o przeniesienie.
    Panowie problem mam.. w zasadzie odkąd kupiłem samochód, a z nim radio Sony CDX-a250..
    Problemy są dwa.. i są chyba ze sobą niejako powiązane.
    Radio podpięte mam tak, że nie muszę mieć auta na zapłonie.
    Po 1 radio się resetuje... tzn tak jakbym odpinał mu zasilanie, ale nie zawsze, często wchodzę do auta wkładam panel - wyświetla się godzina 1:00 (taka jak po odłączeniu zasilania) i wszystkie ustawienia do standardowych. Czasem po włożeniu panela jest normalnie kontynuacja godziny (wtedy ustawienia są), czasem godzina jest tak jakby się zresetowało jakiś czas temu, ustawienia standard.
    Drugi problem, zdecydowanie bardziej irytujący, to to że radio ma kaprysy z płytkami - generalnie z reguły ich nie widzi :/ jadę sobie spokojnie słucham radia.. pyk radio się wyłącza i włącza od nowa i pokazuje się ikonka płytki, wtedy mogę sobie jej posłuchać jadę chwilkę, pyk radio wył i wł. ikonka płytki dalej jest, więc mogę słuchać dalej.. za jakiś czas pyk. wył i wł i ikonki nie ma, w menu się nie da wybrać płytki (poprostu tak jakby jej nie było w radiu) po naciśnięciu przycisku wysuwania płytki nic, jeżeli płytki nie ma w środku, nie przyjmie też żadnej innej. Czasem ma też jeszcze dziwniejsza sytuacja, mianowicie jest ikonka płytki, ale nie da się wybrać jej z menu, wysunąć też się nie da - tak jakby płytki nie było, ale ikonka pokazuje jej obecność oO
    Macie jakieś pomysły co to może być? :/

Zamieszczone przez Michal93 Zobacz posta
    Radio podpięte mam tak, że nie muszę mieć auta na zapłonie.
    Po 1 radio się resetuje... tzn tak jakbym odpinał mu zasilanie, ale nie zawsze, często wchodzę do auta wkładam panel - wyświetla się godzina 1:00 (taka jak po odłączeniu zasilania) i wszystkie ustawienia do standardowych. Czasem po włożeniu panela jest normalnie kontynuacja godziny (wtedy ustawienia są), czasem godzina jest tak jakby się zresetowało jakiś czas temu, ustawienia standard.
    sprawdz jak masz podpiete kable zasilania (sa 2)
    mozliwe ze masz zamienione kabelki. i glowne zasilanie masz na stale a podtrzymanie pamieci ze stacyjki

Macie jakieś pomysły co to może być? :/
    jak nie masz luzow na laczach to tylko zmiana radia

Skomentuj

Jeżeli miałbym pamieć ze stacyjki, resetowało by mi po każdym zgaszeniu silnika... a to nie ma reguły, czasem jest po jednym zgaszeniu, czasem działa przez pare dni :/
      A jeżeli chodzi o płytki - jakieś sugestie? jest tam jakiś czujnik, na jakiej zasadzie radio wykrywa płytkę?

Skomentuj

Mam to radio tylko srebrne - A360.

Mi to wygląda na instalację, wepnij inne radio to sprawdzisz czy radio, czy instalacja zasilająca.

A jakie to auto?

Skomentuj

Honda CRX druga generacja.
          W takim razie jutro spróbuje porozpinać wszystkie kostki i podoginać w nich styki - chyba, że gdzie indziej mam szukać problemu?

Skomentuj

tzw zimne luty
            ale to juz trzeba radio rozebrac

Skomentuj

z tym nie problem, rozbierałem je chyba już z 5 razy.. lutownicą też jako tako się umiem posługiwać - tylko nawet nie mam pojęcia gdzie poprawiać.
              Ewentualnie zdjęcia w środku mogę porobić, jeżeli to coś pomoże :)

Skomentuj

Popraw od spodu, tam gdzie wchodzą gniazda iso w płytkę PCB. I sprawdź wystające piny od strony radia w gnieździe czy nie mają luzu.

Skomentuj

musisz dokladnie ogladac cala plytke
                  gniazda czy elementy nie musza byc luzne. wystarczy ze pojawi sie mikro pekniecie i juz potrafi popsuc zabawe

Skomentuj

Od rana siedziałem na początku w aucie, teraz przy rozebranym radiu :P
                    rano posprawdzałem wiązke w aucie - wygląda na to, że wszystko jest jak być powinno. Tzn mam małe zamieszanie w kablach bo przejściówek tu jest trochę więcej niż potrzeba.
                    Co do resetowania się w czasie jazdy - podoginałem styki na połączeniu panel-radio bo zauważyłem, że czasem wciskając coś na panelu radio się resetowało.
                    Jutro wsadzę radio do auta zobaczymy czy trzyma pamięć i czy sie będzie resetowało w czasie jazdy.
                    Podoginałem też styki we wszystkich kostkach, zaczynając od tej przy radiu na samochodowej kończąc.
                    Co do mechanizmu CD... aktualnie wymontowany i chyba zamontowany nie będzie :/
                    czy te jaja mogły być spowodowane zacinającym się silniczkiem mechanizmu wciągania i wysuwania płyty?
                    Generalnie spaliłem ten silniczek :/ podpiąłem go pod 12v do wsuwania i wysuwania płyt, żeby sprawdzić gdzie, co, jaki styk zwiera za co odpowiada.. chodził ładnie i w pewnym momencie się sfajczył :P Generalnie sprawdzając go w paluchach strasznie się przycinał, co się pewnie do tego przyczyniło...

Skomentuj

Co do resetowania się w czasie jazdy - podoginałem styki na połączeniu panel-radio bo zauważyłem, że czasem wciskając coś na panelu radio się resetowało.
                      wyczysc tez styki. u kolegi tylko czyszczenie pomoglo a panela radio nie wykrywalo

Skomentuj

Skrobanie wystarczy? :P

Skomentuj

ja bym raczej spray odpowiedni kupil

Skomentuj

ISOL, Elektrosol lub Kontakt S
                            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

papier ścierny 240-400 też będzie ok.

Skomentuj

Generalnie póki co radio mi się nie zresetowało Podoginałem każde możliwe gniazdo i wyczyściłem wszystkie złącza - od instalacji samochodowej po panel radia.
                                Co do mechanizmu cd - narazie jest wyciągnięte :) jak upoluje gdzieś ten silniczek to może będę walczył dalej, ale podejrzewam że prędzej radio zmienię. Póki co priorytet to zawieszenie i napęd w rowerze :/

Skomentuj

Czaruję...
                                X