Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozbudowa car audio - przygotówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    byl kond 12F a aku nadal bylo nie doladowane
    Jak wstawia się bezmyślnie 12F kondensator to tak bywa... Jak angażuje się w prądożerny sprzęt, to powinno się zaczynać od podstaw, przede wszystkim od dobrego alternatora, instalacji... Kondensator 1F (z dwukrotnym zapasem) powinien być wystarczająco wydajny dla 500W... A gdzie tu 12F...
    Last edited by dolphin123; 23.07.2013, 09:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Kondensator 1F (z dwukrotnym zapasem) powinien być wystarczająco wydajny dla 500W... A gdzie tu 12F...
      prawie 500w szlo na sam zestaw przedni

Skomentuj

No i po co w takim razie te 12F? Ile szło na tył skoro na przód wystarczy kondensator 0,5F dla dobrej filtracji? Policzyłeś jakiej mocy sprzęt może spokojnie ogarnąć kondensator 12F? Cały czas piszemy o dopasowaniu kondensatora do zapotrzebowania.

Skomentuj

nie masz pojecia o czym piszesz a sie czepiasz...
          czy ja osobiscie bym dobral mu mulace suby do mega szybkiego przodu? NIE! sprzet mial juz kupiony...
          a na caly sprzet idzie na oko 2,5kW
          obecnie kond jest zbedny, ale skoro jest to jest (teraz jest 10F bo 12F GZ 2x wylal sie :/ )

Skomentuj

Wydaje mi się Pawle, że to Ty nie masz za bardzo pojęcia o czym piszesz. Jednocześnie poruszasz dwie sprawy - 1.jest bo jest i 2. dobór kondensatora. Ja piszę o drugim przypadku, kiedy wplatasz bezsensownie swoje 12F. Weź książkę, podstaw sobie do wzoru te Twoje 2,5kW i policz sobie jaki kondensator tu wystarczy. Wtedy też zadaj sobie pytanie czy te 12F jest tu faktycznie wymagane. Mamy tu chłopakowi pomóc w doborze sprzętu a nie pisać, że ktoś sobie wstawił 12F kondensator.

Skomentuj

czy ty czytasz to co inni pisza?
              podalem przyklad ze w takiej instalacji duzo wiekszy kond (wg wielu im wiecej tym lepiej) kompletnie nic nie pomogl!
              wiec co tu ma do rzeczy ze wystarczy mu mniejszy?
              informacja brzmi: nie wazne jaki kondensator, i tak aku bedzie nie doladowane.

teraz zrozumiales?

Skomentuj

Po kolei Pawle...

mialem o tym pisac - kond tu NIC NIE POMAGA!
                Jak wstawia się bezmyślnie 12F kondensator to tak bywa... Jak angażuje się w prądożerny sprzęt, to powinno się zaczynać od podstaw, przede wszystkim od dobrego alternatora, instalacji... Kondensator 1F (z dwukrotnym zapasem) powinien być wystarczająco wydajny dla 500W... A gdzie tu 12F...
                Powyższy wpis i tak nie usprawiedliwia zastosowania kondensatora 12F i dalej próbujesz polemizować, że sprzet cały miał 2,5kW... To nic nie zmienia. Ten temat możesz sobie sam policzyć i sprawdzić, więc nie odwracaj zaraz kota ogonem:
                czy ty czytasz to co inni pisza?
                podalem przyklad ze w takiej instalacji duzo wiekszy kond (wg wielu im wiecej tym lepiej) kompletnie nic nie pomogl!
                wiec co tu ma do rzeczy ze wystarczy mu mniejszy?
                informacja brzmi: nie wazne jaki kondensator, i tak aku bedzie nie doladowane.
                Dałeś głupi przykład, więc chciałem go wyprostować. Nie rozumiesz czego się uczepiłem to jeszcze raz Ci wyjaśniłem. Jak nie chcesz na ten temat dyskutować to po prostu nie wplataj takich durnych informacji, które nie dają nic w temacie:
                mialem o tym pisac - kond tu NIC NIE POMAGA!
                nie masz pojecia o czym piszesz a sie czepiasz...
                czy ja osobiscie bym dobral mu mulace suby do mega szybkiego przodu? NIE! sprzet mial juz kupiony...
                a na caly sprzet idzie na oko 2,5kW
                EOT z mojej strony.

Skomentuj

Powyższy wpis i tak nie usprawiedliwia zastosowania kondensatora 12F i dalej próbujesz polemizować
                  wyrywasz zdania z kontekstu i sie nadal czepiasz

klient przyjechal z takim sprzetem to sie go zamontowalo. rozumiesz?

co nie zmienia faktu ze dodanie konda bez zmiany alternatora kompletnie nic nie pomoze

Skomentuj

wyrywasz zdania z kontekstu i sie nadal czepiasz
                    Cofnij się kilka postów wyżej i zobacz czy odnoszę się do całych wypowiedzi czy do kontekstu. Koniec dyskusji.

Skomentuj

Bo se zawieszenia pourywacie!!! :P

Ja zrozumiałem Pawła tak, że nawet jeżeli damy 12F to nic to nie pomoże, słabemu alternatorowi i jest to zabieg bezsensowny. Z czym się oczywiście zgadzam i nie widzę potrzeby montowania CAPa chociaż ładnie to wygląda hehe
                      Alternator mam 65-70 bo takie widzę zamienniki dla mojego modelu samochodu.
                      ten 4/400 nie będzie jakoś mega obciążony, a co do tego 1/1000D mam pytanie bo ktoś napisał że przy głośniku spiętym w 1 R polecą duże prądy. a jeżeli zepnę go w 2r np 2x4r to będzie niższa moc ale wyższa rezystancja. Czy to oznacza mniejsze pobory prądu? Jeszcze nie wiem czy będzie to Sonic, możliwe że Kicker 12l7.

są jakieś specjane alternatory czy mam sam szukać z jakiejść większej hondy? a co z okablowaniem zostaje stare??

Skomentuj

poszukaj alternatora od lepiej wyposazonego modelu, lub od nowszego modelu
                        im nowsze samochody tym mocniejsze alternatory (pelno bajerow, elektryki itp itd)

Skomentuj

Zamieszczone przez bonzo Zobacz posta
                          Alternator mam 65-70 bo takie widzę zamienniki dla mojego modelu samochodu.
                          Czyli standard w tamtych czasach, zostaje Ci ok 20-30A zapasu, zależnie od wersji wyposażenia.

Zamieszczone przez bonzo Zobacz posta
                          a co do tego 1/1000D mam pytanie bo ktoś napisał że przy głośniku spiętym w 1 R polecą duże prądy.
                          Bo polecą. Prawo Ohma się kłania z fizyki z gimnazjum. Napięcie w samochodzie znasz, opór też znasz, więc możesz wyliczyć prąd na oko.

Sonic mimo 15' potrzebuje ok 150-200W żeby było go słychać. Kickery mają dużo wyższą czułość, i mimo że dostanie mniejszą moc, to zagra głośniej i w niego bym celował, zwłaszcza że Kicker to kwadrat 12' czyli ~ 14' okręgu.

Alternatory jak Paweł pisał - z mocniejszej wersji, wiekszy silnik przewaznie ma wiekszy alternator, ew całkiem inny i przerabiasz uchwyt i zmieniasz ew. koło pasowe na alternatorze i działa. Wstawisz 120A alternator, aku większe niż 62Ah i bedzię dobrze.

Skomentuj

Zamontuj najpierw wszystko co masz
                            Pomierz pobory napięcia
                            A potem będziesz sie zastanawiał nad zmiana altka

Aaaaa..... no i jak juz chcesz taki altek to kabel plus i minus to minimum 0 awg 50mm2
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              Zamontuj najpierw wszystko co masz
                              Pomierz pobory napięcia
                              A potem będziesz sie zastanawiał nad zmiana altka
                              A po co robić to dwa razy skoro już ktoś to robił i podaje rozwiązanie?

Aaaaa..... no i jak juz chcesz taki altek to kabel plus i minus to minimum 0 awg 50mm2
                              Ciągle piszesz o CCA nie o miedzi. Z altka do aku plusowy wypadało by dać ok 25mm. Masowy to samo. Z akumulatora do wzmacniaczy 35mm miedzi do 5m wystarczy, lub 50 CCA.

Skomentuj

Nigdy nie pisze o cca bo nie używam

Zajmijcie sie ważnymi rzeczami a wykończenie zostawcie na koniec
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zajmijcie sie ważnymi rzeczami a wykończenie zostawcie na koniec
                                  A co niby uważasz za ważną rzecz w takiej instalacji?

Skomentuj

No zgadnij co jest najważniejsze przy montażu ca?
                                    Co chcesz osiągnąć montujac system do samochodu?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No zgadnij co jest najważniejsze przy montażu ca?
                                      Co chcesz osiągnąć montujac system do samochodu?
                                      Nie odpowiada się pytaniem na pytanie. Czekam na odpowiedź a nie na wymigiwanie się od niej. Argumenty "bo nie" lub "nie mam czasu" już poznałem, więc może pora na coś rzeczowego?

Skomentuj

Ważna rzecz to:
                                        Poprawna instalacja spełniająca normy bezpieczeństwa
                                        Poprawnie wytlumione drzwi
                                        Poprawny montaż głośników
                                        Strojenie

Jak sie okarze, ze brakuje prądu wtedy zainteresowalbym sie wymiana alternatora

W takiej kolejności proponuje rozłożyć priorytety!

Zrobiłem w swoim życiu juz nie jedna wymagająca pradowo instalacje i nigdy po poprawnym jej montażu prądu nie brakowało.

Szkoda, ze przez zle zaplanowany budżet lub skupianie sie na rzeczach blachych jest duzo samochodów z zamontowanym grubym sprzętem a żaden z nich nie gra choć w 50% tak jak by mógł.
                                        Samochodów grających u mas jak na lekarstwo.

Zobrazuje sytuacje.
                                        To tak jak by kupic najwyższe modele głośników ss'a, Morela czy seasa czy vify (kolejność przypadkowa)
                                        Do tego swietny drogi wzmacniacz
                                        Zbudować na tym kolumnę a jako zwrotnicy użyć gotowej konstrukcji od janbo bo przecież podziały wypadają w tych miejscach co nas interesuje
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                          dziwny temat - najpierw ja vs dolphin, teraz lukasz i ls. chyba pora go zamknac

Skomentuj

Czaruję...
                                          X