Zamieszczone przez Pawel S.
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Rozbudowa car audio - przygotówki
Collapse
X
-
Last edited by dolphin123; 23.07.2013, 09:29.
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaKondensator 1F (z dwukrotnym zapasem) powinien być wystarczająco wydajny dla 500W... A gdzie tu 12F...
Skomentuj
-
Wydaje mi się Pawle, że to Ty nie masz za bardzo pojęcia o czym piszesz. Jednocześnie poruszasz dwie sprawy - 1.jest bo jest i 2. dobór kondensatora. Ja piszę o drugim przypadku, kiedy wplatasz bezsensownie swoje 12F. Weź książkę, podstaw sobie do wzoru te Twoje 2,5kW i policz sobie jaki kondensator tu wystarczy. Wtedy też zadaj sobie pytanie czy te 12F jest tu faktycznie wymagane. Mamy tu chłopakowi pomóc w doborze sprzętu a nie pisać, że ktoś sobie wstawił 12F kondensator.
Skomentuj
-
czy ty czytasz to co inni pisza?
podalem przyklad ze w takiej instalacji duzo wiekszy kond (wg wielu im wiecej tym lepiej) kompletnie nic nie pomogl!
wiec co tu ma do rzeczy ze wystarczy mu mniejszy?
informacja brzmi: nie wazne jaki kondensator, i tak aku bedzie nie doladowane.
teraz zrozumiales?
Skomentuj
-
Po kolei Pawle...
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postamialem o tym pisac - kond tu NIC NIE POMAGA!
byl kond 12F a aku nadal bylo nie doladowaneZamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaJak wstawia się bezmyślnie 12F kondensator to tak bywa... Jak angażuje się w prądożerny sprzęt, to powinno się zaczynać od podstaw, przede wszystkim od dobrego alternatora, instalacji... Kondensator 1F (z dwukrotnym zapasem) powinien być wystarczająco wydajny dla 500W... A gdzie tu 12F...Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprawie 500w szlo na sam zestaw przedni
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaczy ty czytasz to co inni pisza?
podalem przyklad ze w takiej instalacji duzo wiekszy kond (wg wielu im wiecej tym lepiej) kompletnie nic nie pomogl!
wiec co tu ma do rzeczy ze wystarczy mu mniejszy?
informacja brzmi: nie wazne jaki kondensator, i tak aku bedzie nie doladowane.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postamialem o tym pisac - kond tu NIC NIE POMAGA!
byl kond 12F a aku nadal bylo nie doladowaneZamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprawie 500w szlo na sam zestaw przedniZamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanie masz pojecia o czym piszesz a sie czepiasz...
czy ja osobiscie bym dobral mu mulace suby do mega szybkiego przodu? NIE! sprzet mial juz kupiony...
a na caly sprzet idzie na oko 2,5kW
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaPowyższy wpis i tak nie usprawiedliwia zastosowania kondensatora 12F i dalej próbujesz polemizować
klient przyjechal z takim sprzetem to sie go zamontowalo. rozumiesz?
co nie zmienia faktu ze dodanie konda bez zmiany alternatora kompletnie nic nie pomoze
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postawyrywasz zdania z kontekstu i sie nadal czepiasz
Skomentuj
-
Bo se zawieszenia pourywacie!!! :P
Ja zrozumiałem Pawła tak, że nawet jeżeli damy 12F to nic to nie pomoże, słabemu alternatorowi i jest to zabieg bezsensowny. Z czym się oczywiście zgadzam i nie widzę potrzeby montowania CAPa chociaż ładnie to wygląda hehe
Alternator mam 65-70 bo takie widzę zamienniki dla mojego modelu samochodu.
ten 4/400 nie będzie jakoś mega obciążony, a co do tego 1/1000D mam pytanie bo ktoś napisał że przy głośniku spiętym w 1 R polecą duże prądy. a jeżeli zepnę go w 2r np 2x4r to będzie niższa moc ale wyższa rezystancja. Czy to oznacza mniejsze pobory prądu? Jeszcze nie wiem czy będzie to Sonic, możliwe że Kicker 12l7.
są jakieś specjane alternatory czy mam sam szukać z jakiejść większej hondy? a co z okablowaniem zostaje stare??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bonzo Zobacz postaAlternator mam 65-70 bo takie widzę zamienniki dla mojego modelu samochodu.
Zamieszczone przez bonzo Zobacz postaa co do tego 1/1000D mam pytanie bo ktoś napisał że przy głośniku spiętym w 1 R polecą duże prądy.
Sonic mimo 15' potrzebuje ok 150-200W żeby było go słychać. Kickery mają dużo wyższą czułość, i mimo że dostanie mniejszą moc, to zagra głośniej i w niego bym celował, zwłaszcza że Kicker to kwadrat 12' czyli ~ 14' okręgu.
Alternatory jak Paweł pisał - z mocniejszej wersji, wiekszy silnik przewaznie ma wiekszy alternator, ew całkiem inny i przerabiasz uchwyt i zmieniasz ew. koło pasowe na alternatorze i działa. Wstawisz 120A alternator, aku większe niż 62Ah i bedzię dobrze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaZamontuj najpierw wszystko co masz
Pomierz pobory napięcia
A potem będziesz sie zastanawiał nad zmiana altka
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaAaaaa..... no i jak juz chcesz taki altek to kabel plus i minus to minimum 0 awg 50mm2
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaZajmijcie sie ważnymi rzeczami a wykończenie zostawcie na koniec
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaNo zgadnij co jest najważniejsze przy montażu ca?
Co chcesz osiągnąć montujac system do samochodu?
Skomentuj
-
Ważna rzecz to:
Poprawna instalacja spełniająca normy bezpieczeństwa
Poprawnie wytlumione drzwi
Poprawny montaż głośników
Strojenie
Jak sie okarze, ze brakuje prądu wtedy zainteresowalbym sie wymiana alternatora
W takiej kolejności proponuje rozłożyć priorytety!
Zrobiłem w swoim życiu juz nie jedna wymagająca pradowo instalacje i nigdy po poprawnym jej montażu prądu nie brakowało.
Szkoda, ze przez zle zaplanowany budżet lub skupianie sie na rzeczach blachych jest duzo samochodów z zamontowanym grubym sprzętem a żaden z nich nie gra choć w 50% tak jak by mógł.
Samochodów grających u mas jak na lekarstwo.
Zobrazuje sytuacje.
To tak jak by kupic najwyższe modele głośników ss'a, Morela czy seasa czy vify (kolejność przypadkowa)
Do tego swietny drogi wzmacniacz
Zbudować na tym kolumnę a jako zwrotnicy użyć gotowej konstrukcji od janbo bo przecież podziały wypadają w tych miejscach co nas interesujeJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj