Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia 2x STX 12.500 2x2r

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

I o to chodzi :)
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jak widac na załączonym obrazku, efektywnośc wzrasta o 5,46 dB przy 73,52 Hz.
      Moje pytanie brzmi : Dla czego dopiero przy 73 Hz wzrosła do maksimum, a nie niżej? Br ustawiłem okrągły, możliwe że taki zostanie.

Skomentuj

A wziąłeś głośnik pierwszy lepszy jak Paweł napisał czy wprowadziłeś parametry? widzę jakieś ACI -sv12 więc parametry tego głośnika który użyłeś do symulacji powodują takie zmiany. Jak chcesz tylko zasymulować obudowę BR bez oglądania wykresów - bierzesz pierwszy lepszy głośnik. Jak chcesz oglądać wykresy -musisz wpisać prawdziwe parametry.

Skomentuj

zapomnialem tego dopisac. w podany wyzej sposob obliczysz tunel, ale nazezy IGNOROWAC WYKRESY!

Skomentuj

Ok dzięki będę pamiętał.

Skomentuj

czekam na kolejne kroki w pomocy, ale tu nic... :(

Skomentuj

Teraz będzie chwilowy przestój. Wzmacniacz już jest,czekam kiedy będzie dostępny stx 12.500.2x2r bo na razie brak i zabieram się za budowanie. Dzisiaj powprowadzam parametry głośnika do programu i zobaczę wykresy. Mam tylko problem z parametrami br szczelinowego - kiedy ustawiam szerokośc na 35 x 4 cm to wychodzi mi długośc 13,4 cm. Taka powinna byc czy to też wina nie wpisanych parametrów głośnika?

Skomentuj

B-r nie zalezy od parametrow glosnika.
                  Primo - sprawdz jednostki

Skomentuj

Tak się to prezentuje po wpisaniu danych głośnika - symulowałem 1 skrzynię 45l strojenie 35 Hz. Czy 2 cm szerokości br to czasem nie za mało? Nie będzie świszczał? (oczywiście wszystkie krawędzie będą zaokrąglone).

Skomentuj

A cofnij sie troche i przeczytaj co pisalem

Skomentuj

Czyli szerokośc tunelu musi miec co najmniej 3 cm żeby miał te 100 cm2, tak? Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawic.

Skomentuj

Jeśli okrągły tunel to najlepiej ok 10 cm średnica, nie będzie żadnych świstów. Wiadomo że jak średnica duża to rośnie też długość tunelu, tu musisz wszystko optymalnie dobrać pod siebie.
                          Osobiście bawił bym się ze szczelinowym.
                          Poza parametrami, programami i innymi cudami trzeba mieć też trochę wyobraźni :)
                          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Tak, 3cm bedzie OK. Tylko teraz pomysl czy jestes w stanie zrobic tunel na rowno 3cm?
                            Ja zawsze daje dystans w postaci odpowiednio grubej listewki. Inaczej wymiar moze sie zmienic, tymsamym zmieniajac strojenie

Skomentuj

Dobry pomysł z dystansem. Myślałem nad jedną rzeczą, mianowicie czy tunele zrobic po środku skrzyni czy po bokach.. Która opcja wygląda lepiej?

Skomentuj

Zrób po środku jeden duży tunel, jest to lepsze rozwiązanie.

Skomentuj

tylko ze on chce odzielic od siebie glosniki

Skomentuj

Wszędzie piszą że oddzielne komory to lepsze rozwiązanie niż jedna komora.. Jest jakaś różnica?

Skomentuj

Wszędzie tzn gdzie? :) Podrzuć linki, chętnie o tym poczytam.

Skomentuj

Zamieszczone przez MichuPG Zobacz posta
                                        Wszędzie piszą że oddzielne komory to lepsze rozwiązanie niż jedna komora.. Jest jakaś różnica?
                                        W sumie jedyny plus to taki że jak Ci się jeden przetwornik sfajczy to drugi nie wypluje się od za dużej mocy. Innych zalet nie widzę, a jeden duży tunel zawsze będzie lepszy niż dwa mniejsze :)

Skomentuj

No to w takim razie zmienia postac sprawy! Bardzo ułatwi mi to budowę skrzyni. Mam jeszcze jedno pytanie - jeżeli na wzmacniaczu mam bezpieczniki o łącznej wartości 75 Amper to ile powinna wynosic wartośc bezpiecznika na kablu + z akumulatora? Tyle samo?

---------- Post dodany o 15:01 ---------- Poprzedni post o 14:58 ----------

PS. Czyli łopatologicznie myśląc, jeżeli na 1 głośnik szerokośc tunelu to 3 cm, to na dwa głośniki będzie 6 cm? Czy coś się zmienia? Wolę się upewnic przed budową..

---------- Post dodany o 15:02 ---------- Poprzedni post o 15:01 ----------

Skomentuj

Czaruję...
                                          X