Zamieszczone przez lklukasz
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Oczywiście prośba o pomoc przy budowie car audio.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez mmatulek Zobacz postakabel plusowy ma przekrój o ile dobrze pamiętam 36 mm2 zabezpieczenie 80A. Kabel minusowy pociągnięty z karoseri 16 mm2 na wzmacniacz do tego mam kondenstator 1F
przeciez to masa jest najwazniejsza!
dlatego zawsze staram sie ciagnac mase z aku
ale jak sam piszesz wierzysz w voodoo-audio a nie podchodzisz do tego racjonalnie
kond w takiej instalacji jest zbedny
Zamieszczone przez mmatulek Zobacz postaMoże to jest myśl, ale nie chcę się narzucać.
u mnie jutro bedzie jeden forumowicz ktory wypoczywa nad morzem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postadlaczego kazdy IGNORUJE kable masowe?
przeciez to masa jest najwazniejsza!
dlatego zawsze staram sie ciagnac mase z aku.
Skomentuj
-
tak, jest to podstawowa opcja podlaczania sprzetu. kazde uzadzenie w samochodzie bierze mase z karoserii. dlatego dodajac wzmacniacz nalezy pogrubic przewod aku-buda!
Zamieszczone przez mmatulek Zobacz postaTemat audio w moim samochodzie cały czas się rozwija w związku z tym nie wykluczam zabawy z czarnym kablem.
jak montujemy w garazu to oczywiscie montujemy to co sprzedajemy
Skomentuj
-
Muszę jeszcze pokombinować jak zabudować wzmacniacze w boczkach i chyba zmówię plastiki na przednie słupki. Będzie się wtedy bawić do woli.
---------- Post dodany o 15:48 ---------- Poprzedni post o 15:45 ----------
Zastanawiam się też co sądzicie o radiu które mam. W sumie to stary paździoch. Powiało świeżą bryzą i zmieniłem wysłużonego niemca na Clariona CZ309e. Taka bajera z mp3 i innymi ekstrasami. Po roku miałem go dość i wróciłem do starego radia.
---------- Post dodany o 19:47 ---------- Poprzedni post o 15:48 ----------
Z innej beczki.
Przejżałem inne działy forum, jestem pod wielkim wrażeniem tego forum. Ono trafia w 100% w moje zainteresowania i fascynacje. Dlaczego ja go nie znalazłem wcześniej? Może dlatego, że zaciąłem się dopiero na car audio.....sam nie wiem
ps Nie wiedziałem gdzie to napisać więc napisałem w topiku stworzonym przeze mnie.
Skomentuj
-
Temat zasilania myślę, że mamy już za sobą (będzie masa z aku).
Teraz rozważmy kwestię kabli głośnikowych. Dlaczego nie dać kabli droższych, które w sprzęcie domowym oddadzą zdecydowanie więcej szczegółów, polepszą przestrzeń? To samo tyczy się kabli sygnałowych mam właśnie hollywood pro i jakoś nie zrobiły na mnie wrażenia. A może niepotrzebnie porównuję car audio do sprzętu domowego.
ps Paweł próbowałem dobić się do lklukasz-a na pw w sprawie głośników tak jak proponowałeś. Czekam czy coś zaproponuje. Może powinienem zwiększyć budżet?
Skomentuj
-
jezeli w budzetowym sprzecie chcesz sluchac kable to raczej zmien forum na inne :/
oczywiscie mozesz polozyc lepsze kable, ale bez przesady z cena!
Zamieszczone przez mmatulek Zobacz postaMoże powinienem zwiększyć budżet?
lukasz dal mi znac ze glosniki dla ciebie czekaja. mozesz odebrac osobiscie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mmatulek Zobacz posta
Teraz rozważmy kwestię kabli głośnikowych. Dlaczego nie dać kabli droższych, które w sprzęcie domowym oddadzą zdecydowanie więcej szczegółów, polepszą przestrzeń? To samo tyczy się kabli sygnałowych mam właśnie hollywood pro i jakoś nie zrobiły na mnie wrażenia.
W aucie to nie takie proste... Jak już wszystko zamontujesz to daj to odsłuchać komuś obeznanemu (komuś kto zna możliwośći Twoich głośników), a zobaczysz ile rzeczy będzie prawdopodobnie do poprawki... Oczywiście to żadna złośliwość z mojej strony i życzę Ci żeby wyszło za pierwszym razem tak jak byś chciał, jednak nie znam nikogo, kto po pierwszym montażu miał zrobione wszystko na 5.
Trochę trzeba włożyć pracy, aby wykorzystać sprzęt w pełni. A im droższy sprzęt, tym lepszej aplikacji wymaga...
Jeśli chodzi o kable sygnałowe i głośnikowe: tak jak Paweł pisał, nie ta półka cenowa.
Skomentuj
-
W końcu audio w samochodzie zaczęło grać, w związku z tym chciałem się z Wami podzielić wrażeniami.
Zestaw składa się z głośników przednich (od lklukasz) plus woofer RF seria p2 w dedykowanej obudowie RF, radio Alpine cde-178bt. Głośniki zasila wzmacniacz RF prime 300-4.
Montaż głośników przednich wykonany w miejscach fabrycznych. Drzwi wytłumione matami STP Silver.
Wrażenia z pierwszych odsłuchów:
Ustawienia w radiu i na wzmacniaczu na "0"
Front
tony niskie - basu jest dużo, schodzi nisko. Niestety ta ilość powoduje, że kontrola jego jest słaba przez co jest monotonny wg. mnie najsłabsze ogniwo zestawu.
tony średnie - z powodu nadmiaru tonów niskich wycofane.
tony wysokie - nie będę się rozpisywał, są prawidłowe
Fronty po odcięciu pasma na 80 Hz ze spadkiem zbocza 18dB/oct i dołożeniu woofera z ustawieniami 80Hz spadek 12 dB/oct zaczęły grać prawidłowo. Monotonia w niskich tonach zniknęła, a zastąpiła je różnorodność i duża kontrola. Środek odzyskał wigor i naprawdę potrafi zadziwić. Góra bez zmian, prawidłowa.O stereofonii nie piszę bo mam zamontowane głośniki na podszybiu.
Woofer
bałem się, że będzie za duży głośnik 30 cm z obudową bass reflex, ale po odpowiedniej regulacji fajnie uzupełnia fronty.
Podsumowanie:
Za kwotę 2700 zł można zbudować zestaw z prawie wszystkich nowych komponentów (używany tylko woofer).
Zestaw potrafi zagrać każdy rodzaj muzyki i w każdym pokazać smaczki. Mocy też mu nie brakuje. :)
Chciałem podziękować Pawłowi i Łukaszowi za "forumowe" wsparcie dla laika w car audio.
ps. Służę autem dla zainteresowanych odsłuchem. Chętnie usłyszę opinię innych.
pozdrawiam
Maciej
mmatulek
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaWoofer musi byc odcięty z dołu
Wtedy dopiero zaczyna grać jak powinien
Skomentuj
Skomentuj