Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oczywiście prośba o pomoc przy budowie car audio.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oczywiście prośba o pomoc przy budowie car audio.

Witam

Szukając w google pomocy w skompletowaniu klocków do swojego samochodu trafiłem na to forum. Po przejrzeniu tematów nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości. W związku z tym postanowiłem napisać.

Buduję zestaw do samochodu kombi. Założenia to 16 cm głośniki z przodu + woofer. Do tej pory skompletowałem poniższe klocki. Niestety kupowałem na "czuja", znana mi była marka ale nie brzmienie poszczególnych klocków. Nie mam doświadczenia w car audio , natomiast mam pojęcie o brzmieniu i mam jasno sprecyzowane oczekiwania. Potrzebuję pomocy w doborze głośników w drzwi do klocków które już mam. Proszę również o opinie na temat tego co nabyłem i czy mogę tym i w jaki sposób spełnić swoje oczekiwania brzmieniowe. Może coś powinienem wymienić?
    Moje preferencje brzmieniowe to czyste (klarowna średnica) i zrównoważone brzmienie z lekko zaokrąglonymi krańcami pasma. Bas szybki i zróżnicowany, góra delikatna.

Do tej pory nabyłem:
    Wzmacniacze
    Rockford Fosgate prime 300-4 - ma zasilać przód
    Rockford Fosgate punch 400-2 - ma zasilać woofer

Woofer
    Rockford Fosgate P2L-112 - kupiłem używane jako zestaw głośnik plus obudowa bass refleks, zastanawiałem się na zmiana obudowy na zamkniętą.

Z góry bardzo dziękuję za porady

pozdrawiam
    mmatulek

Jaki budzet na zestaw przedni?

podaj przyklady muzyki jakiej sluchasz, bo ja tego suba bym raczej zmienial na cos "lzejszego", ale to tez zalezy co sluchasz

Skomentuj

Praktycznie cały przekrój. Najmniej słucham muzyki dyskotekowej i klasycznej. The best jest Pink Floyd i tym podobne klimaty. Ale nie pogardzę Korn-em, Metalicą, Beastie Boys Eminem czy The Police, Sting, Eric Clapton. W samochodzie przejdzie u mnie naprawdę wiele. :)
      Co do suba, taki się trafił dlatego go wziąłem. Żeby go poskromić myślałem nad przełożeniem go do obudowy zamkniętej - lepsza kontrola basu i dużo mniejsz podbarwienia niskich tonów i większ szybkość. Budżet...... ok 500 zł. Dodam, że teraz z przodu mam Hertz DSK130 i nie do końca mi się podoba jak to gra.

Skomentuj

tak dla scislosci - co masz w domu? co ci sie podobalo a co nie?
        za 500zl wielkiego wyboru nie mamy. w sumie jest tylko jeden godny polecenia zestaw. ale pozniej juz warto isc w 3 drogi

pisz do lklukasza w sprawie glosnikow. 350zl i nic wiecej nie musisz wiedziec

Skomentuj

W domu mam zestaw NAD-a + dwudrożne kolumny.

---------- Post dodany o 19:52 ---------- Poprzedni post o 19:47 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          co ci sie podobalo a co nie?
          Nie rozumiem pytania.

Skomentuj

Chyba chodzilo o to co Ci podoba a co nie w tych hertzach, ktore aktualnie masz.
            Strzelam, ze nie podobaja sie wysokie tony?

Skomentuj

jakie kolumny ci sie podobaly a jakie nie. o ile miales jakies porownanie. jezeli nie to dopiero zaczynamy zabawe

jakie to kolumny?

Skomentuj

Mam Eltax Liberty 5+, mam też tannoy M1 - są super. Mam też monitory mission ale nie pamiętam modelu - są lipne Obracałem się raczej w sprzęcie budżetowym. Z Eltaxami nie podobał mi się Marantz (grał zbyt jasno), Cambridge Audio zbyt sucho (brakowało wypełnienia na górze i dole - wiało chłodem) Do tego mam kable głośnikowe audioqest cv4 i chinch Audioquest ruby3 o ile dobrze pamiętam. Ogółnie zestaw brzmi dość jasno, ale dla mnie ok. nie nadaje się do słuchania muzyki klasycznej. Pomieszcenie dsłuchowe 16m2. Zabija mnie brzmienie Tonsila np Altus - choć się na nich wychowałem.

DSK- oczywiście góra :) krew z uszu

Zastanawiałem się nad rainbow dl-c6.2

Skomentuj

dziekuje bardzo - juz wiem wszsytko co chcialem wiedziec

no wiec tak

zestaw glosnikow od lklukasza. 16cm + wysokotonowka + specjalnie projektowana zwrotnica. dosc duzo fajnego basu, przyjemne wysokie tony i jest srednica! co wcale nie jest takie oczywiste w tym przedziale cenowym
                  wymagane jest tylko zeby odpowiednio zamontowac glosnik wysokotonowy. slupek lub trojkacik (tutoriale na stronie glownej)

do tego bedziesz musial wygluszyc drzwi. czym to zrobic dowiesz sie z przyklejonego tematu (nie polecam oszczedzac)

do wzmacniaczy oczywiscie bedziesz potrzebowal odpowiedniego okablowania. tutaj chcesz kupic gotowy zestaw czy samemu skladac?

wzmacniaczy nie znam, ale juz mi sie nie podoba wzmacniacz na przod. HPF nie jest regulowany, a ustawienie go na 80Hz zmarnuje potencjal glosnikow i uniemozliwi zgranie ich z subem :/

jakie masz radio?

Skomentuj

Hpf na 80Hz zmarnuje fun z posiadanych głośników to prawda ale nie uniemożliwi zgrania go z przodem.
                    Da sie bez problemu to zrobic.

Tylko po co?
                    Last edited by lklukasz; 28.06.2013, 21:46.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

do tego bedziesz musial wygluszyc drzwi. czym to zrobic dowiesz sie z przyklejonego tematu (nie polecam oszczedzac)
                      Teraz mam wytłumione najtańszymi matami bitumicznymi, ale już czekają na głośniki STP silver.

do wzmacniaczy oczywiscie bedziesz potrzebowal odpowiedniego okablowania. tutaj chcesz kupic gotowy zestaw czy samemu skladac?
                      O jakim okablowaniu piszesz nie znam się na vodoo car audio? Vodoo mam zgłębione w zestawach domowych i wiem, że kable też są bardzo ważne. W sprzęcie domowym kable głośnikowe i sygnałowe dają dużo smaczków, nawet zastanawiałem się nad zastosowaniem któryś z nich. Na rynku internetowym nic do mnie nie przemawia (nie znam marek). Dlatego też nie wiem czy będę chciał kpl czy nie. Potrzebuję porady, a najlepiej odsłuchu.

wzmacniaczy nie znam, ale juz mi sie nie podoba wzmacniacz na przod. HPF nie jest regulowany, a ustawienie go na 80Hz zmarnuje potencjal glosnikow i uniemozliwi zgranie ich z subem :/
                      Mleko już się rozlało. Kupiłem co kupiłem i muszę od tego zacząć. Jak się nie uda to będę kombinował.

jakie masz radio?
                      Blaupunkt san francisco cd70.

---------- Post dodany o 22:41 ---------- Poprzedni post o 22:31 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      Hpf na 80Hz zmarnuje fun z posiadanych głośników to prawda ale nie uniemożliwi zgrania go z przodem.
                      Da sie bez problemu to zrobic.
                      Powiało optymizmem - dzięki.

Skomentuj

Nie pisałem o tych co ty masz :)
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie pisałem o tych co ty masz
                          Domyśliłem się :) DSK pójdą na półkę. Co byś proponował dla mnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez mmatulek Zobacz posta
                            O jakim okablowaniu piszesz nie znam się na vodoo car audio?
                            o zadnym voodoo tutaj nie piszemy. na tym forum podchodzimy racjonalnie do tematu!

chodzilo mi o kable zasilajace i sygnalowe
                            od aku musisz pociagnac pozadna instalacje zeby wzmacniaczowi nie zabraklo pradu
                            da sie kupic gotowe zestawy z kompromisami, lub zlozyc wszsytko samemu

Zamieszczone przez mmatulek Zobacz posta
                            Mleko już się rozlało. Kupiłem co kupiłem i muszę od tego zacząć. Jak się nie uda to będę kombinował.
                            da sie to obejsc odpowiednim radiem

Skomentuj

o zadnym voodoo tutaj nie piszemy. na tym forum podchodzimy racjonalnie do tematu!

chodzilo mi o kable zasilajace i sygnalowe
                              od aku musisz pociagnac pozadna instalacje zeby wzmacniaczowi nie zabraklo pradu
                              da sie kupic gotowe zestawy z kompromisami, lub zlozyc wszsytko samemu

Ja wierzę w Vodoo w związku z tym kabel plusowy ma przekrój o ile dobrze pamiętam 36 mm2 zabezpieczenie 80A. Kabel minusowy pociągnięty z karoseri 16 mm2 na wzmacniacz do tego mam kondenstator 1F, który czeka na podłączenie o czym wcześniej nie pisałem. kable sygnałowe mam tanie i kiepskie Holywood typ jakiś tam - generalnie lipa.

Kable sygnałowe - rozważałem zastosowanie estradowych kabli mikrofonowych - mają świetne ekranowanie, ale nie wiem czy to dobry pomysł, nie wiem jak to będzie grało. A może wyważam otwarte drzwi.

Kable głośnikowe - jeszcze nie wiem, może coś domowego np. Audioquest type2

Gotowców raczej nie będę kupował

Radio ma doś mocno rozbudowaną korekcję. ma wbudowany "procesor dźwięku" z możliwością auto kalibracji za pomocą zewnętrznego mikrofonu. Ale jakie jest jego brzmienie w stosunku do konkurencji nie wiem.

Skomentuj

Racjonalnie to dobre słowo

Wiedząc gdzie i co kupić naprawdę można złożyć fajny, tani sprzęt

Popatrz na Volvo :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Popatrz na Volvo
                                  Jestem pierwszy dzień u Was w związku z tym jeszcze się gubię. Jakie volvo, gdzie mam je zobaczyć?

Skomentuj

1. Kabel + i - powinny miec taka sama średnice
                                    2. Masa moze być z karoserii pod warunkiem dobrego montażu i poprawy masy (nowy grubszy kabel) przy akumulatorze
                                    3. Mimo ceny te najtańsze kable hollywoda z serii pro sa bardzo dobre
                                    My montujemy tylko te i nigdy nie było problemu
                                    4. Nie opłaca sie robic takich kabli samemu
                                    Chyba, ze chcesz aby to bym juz taki hijend
                                    Porządne wtyczki i kabel np sommer spirit xxl
                                    5. Kable glosnikowe 1,5mm2 w zupełności wystarcza
                                    Sa na Allegro kable tomsona. Dobre w śmiesznej cenie.
                                    Bierzemy to hurtowo
                                    6. Nawet nie trac czasu na ten mikrofon :)
                                    Ktos kto wie o co chodzi zrobi to lepiej w 10-15 min

---------- Post dodany o 23:31 ---------- Poprzedni post o 23:30 ----------

Volvo- gotowe konstrukcje- car audio
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak odpisywałeś znalazłem Volvo. Dokładnie takie rozwiązanie mnie interesuje, gabaryt auta mam podobny. Hijend to jest do domu w samochodzie jest zbyt wiele dodatkowych dźwięków. Takie miałem przemyślenia po doświadczeniach z kablami do home audio.

Skomentuj

Daleko do nas nie masz
                                        Mogę cie umówić z Volvo
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X