Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprawdzenie głośnika - jak? / radio - czy warto

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdzenie głośnika - jak? / radio - czy warto

Tu też sobie napiszę :P

Czy ktoś z was zna radio CDA-7842r?
    Widziałem ostatnio za 90zł i jeszcze coś by można urwać pewnie.

Druga sprawa - głośnik.
    Na zawieszeniu jest dziura - jakby przecięcie
    Podpiąłem go pod mojego MacAudio - jednak mostek w tym wzmacniaczu i tak nie podoła w/w JL'owi.

Jednak membrana się poruszała ogólnie, coś tam grał - słychać niskie tony (ale wiadomo jak to głośnik leżący w bagażniku...) nie było słychać żadnych niepokojących dźwięków. Gdy był niepodpięty poruszałem mocniej membraną - nic nie stuka, nie puka, nie ociera.

Jak jeszcze mogę go sprawdzić? Obudowy nie posiadam, tak mocnego wzmacniacza też nie.
    Czy może to wystarczy?
    Last edited by staH300; 08.07.2013, 13:01.

Radio Alpine CDA 7842r : link , http://www.how2install.it/c/alpine/c...n-manuals.html

Po drugie jaki to JL'audio

Skomentuj

Obejzyj glosnik dokladnie i szukaj wad mechanicznych. Rozklejenia, rozerwania resora itp itd. Jak nic nie znajdziesz to raczej ok. Pusc go tez pelnym pasmem i sluchaj niepokojacych rezonansow

Skomentuj

Konkretnie model 12W1V2-4

Z wad mechanicznych które widać to tylko to na zawieszeniu:

Na elce pisali, że takie coś można gumą i butapterem zaciapkać (o ile sam butapren nie da rady)
        Podłączyłem jeszcze głośnik u siebie, dałem go do 80Hz, co prawda leżał w bagażniku ale było widać ruch membrany i z bliska było go słychać (oczywiście o niskich tonach mowa )
        Do tego wzmaka http://amp-performance.de/681-Mac-Audio-MP4000.html - na mostek z kanału 3 i 4, na jakieś 3/4 gaina
        Znalazłem kumpla co ma jakąś obudowę na 12" - lepsze to niż luźno leżący w bagażniku. Chociaż obudowa jest raczej średnio zrobiona, br chyba bez liczenia...

Co do radia, instrukcje nie mówią mi co jest warte A jakoś ciężko o opinie.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo312132 Zobacz posta
          Co nam o radiu powie instrukcja instalacji? Potrzeba obsługi To to samo co 7944r:

http://narbi.free.fr/manuels/Autorad.../CDA-7944R.pdf

Nie ma filtrów, tylko 1xRca na suba regulowane, ale jest z Japonii.

Głośnik można spokojnie podkleić - tylko nie takimi klejami jak radzą, choć i tak różnicy nie usłyszysz Na pewno nie twardymi klejami.

Skomentuj

A masz jakiś inny sposób na takie dziury?
            W sensie inny klej

Skomentuj

Bierz ten glosnik i to radio.

Strasznie się czaisz

Skomentuj

Głośnik już od wczoraj u mnie leży. Teraz właśnie próbuję dowiedzieć się jak go sprawdzić do końca i ewentualnie jak naprawić - chciałoby się po prostu zarobić albo zrobić z niego pożytek ale go nie uszkodzić bardziej.

Nad radiem bardzo mocno się zastanawiam, bo zwyczajnie nie wiem czy warto.
                Czy będzie poprawa względem mojego pionka. Z resztą, dla siebie i tak potrzebuje radio z czasówkami :P

Do sklepu mam ~13km więc tak hop to nie będzie :P Ale to radio już tam trochę leży i pewnie jeszcze z ceny zejdą.

czekam na takie "bierz stahu bez strachu" :biggrin:

Skomentuj

standardowe uszkodzenie podczas montazu glosnika - wkretarka sie zsunela :p

posmaruj rozerwane krawedzie butaprenem (najpierw odtlusc rozpuszczalnikiem!) i polacz to tak jak na ostatnim foto. jak wyschnie (zostaw na noc) to posmaruj od spodu 2-3 warstwami butaprenu. jak to nie pomoze to trzeba bedzie dodac łatke

glosnik calkiem fajny, o ile nie kupilo sie go w sklepowej cenie :p
                  dajesz go w zamknieta czy b-r?

Skomentuj

Znajomy ma jakąś skrzynkę z BR (chociaż nie wiem czy on bardziej dla wyglądu nie jest, bo jakiś krótki strasznie), nie wiem zupełnie co za litraż i w ogóle - ale dla sprawdzenia lepsze to, niż "freeair".
                    20km trzeba jechać więc specjalnie mi się nie spieszy. Skleję na spokojnie butaprenem tak, jak opisujesz.

Skomentuj

Jeśli radio jest sprawne to cieżko bedzie znaleźć lepsze w tej cenie
                      Kiedys najwyższy model to była 44
                      Ty możesz miec 42 więc tylko model niższy

Roznice w tych modelach to:
                      42 nie ma miedzianej obudowy, szarego panela (ma czarny), black out, optyka i ma końcówki mocy

Sekcje pre i dac'a sa takie same

Więc hi-end ograbiony z funkcji z których i tak nie wykorzystasz

Masz możliwość podpiecia do niej zmieniarki, procesora po kabli ai-net

Bierz stahu bez strachu :) - jeśli sprawne

Problemu z tymi radiami były z wyswietlaczami
                      Przedstawaly świecić kolorowe literki i podswietlenie klawiszy numerycznych
                      Jeśli świeci to ja bym brał :)

---------- Post dodany o 23:31 ---------- Poprzedni post o 23:30 ----------

A no i zapomniałem: 4V wyjście przedwzmacniacza
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jutro pojadę przetestować radio, w sumie jeśli radio nie będzie sprawne, a chociaż panel to i tak jest kupiec
                        Tak czy inaczej jeśli sprawne i warte tych pieniędzy to je wezmę.
                        Jeśli będzie sprawne to chyba mój deh-p7400mp pójdzie w odstawkę na razie, bo coś wydaje mi się, że alpine i tak będzie lepsze.

W sumie nie wiem co daje 4V na wyjściu :P Zawsze się zastanawiałem co to właściwie znaczy...

Swoją drogą - głośnik dzisiaj został sprawdzony w skrzynce kolegi. Oj zagrać potrafi, ciśnienie wytwarza. Skrzynka z br była. Można było to poczuć.
                        Także pójdzie na sprzedaż, ewentualnie wcześniej skleję i na sprzedaż. Mniejsza z tym. Działa :)
                        Całe 78zł + 12km do sklepu (w jedną stronę) + 20km do kolegi (też w jedną stronę) Także paliwo musi się zwrócić.

Skomentuj

4v mniejsze podatność na zakłócenia i łatwość występowania różnych ampli

Skomentuj

Z radiem tak różowo nie jest.
                            Nie działa jeden przycisk na panelu... szkoda, że akurat gałka, którą wchodzi się do menu - możliwe, że do zrobienia to jest. Czasem uda się wejść ale to tak... raz na 50 razy. Poza tym świeci całe i w ogóle.
                            Nie chce oddać płyty, znaczy płyta wychodzi, ale na tyle daleko, że trzeba zdjąć panel i użyć pęsety. Ale i tak jej nie widzi. Może zmieniarka by pomogła.
                            Do głośników nawet nie podpinałem, nie było sensu.
                            Niestety, aż tyle szczęścia to nie mam :P

Jak uda się sprzedać JLaudio to wtedy zainteresuje się radiem jakimś.

Skomentuj

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
                              Nie działa jeden przycisk na panelu... szkoda, że akurat gałka, którą wchodzi się do menu - możliwe, że do zrobienia to jest. Czasem uda się wejść ale to tak... raz na 50 razy.
                              Będzie do wymiany microswitch za 50gr

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
                              Nie chce oddać płyty, znaczy płyta wychodzi, ale na tyle daleko, że trzeba zdjąć panel i użyć pęsety.
                              Używasz jednorazowych płyt że używasz wyciągasz je pęsetą? Przeczyść rolki, odtłuść je po prostu.

Skomentuj

Akurat jakieś stare sprawne płyty audio. Mogłem sobie pozwolić
                                Akurat crazy froga mi nie szkoda :LOL:
                                Oddać płyty nie chce, ale jej nie czyta. Więc albo laser do wymiany albo do czyszczenia. Chyba szkoda się bawić.

Jak ktoś chce to oddam za tą samą cenę + wysyłka.
                                Ale nic nie gwarantuje - dlatego lepiej oddać do sklepu :)

Skomentuj

Żaden microswitch i żadne rolki

Jak mechanizm nie działa to juz nie bedzie działał
                                  To sprawdzone
                                  A na potencjometrze z tego co pamietam siedzi alps z przyciskiem
                                  Z 10lat temu kosztował 100zl

Nie radzę ci tego brać
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie nie, absolutnie nie biorę.
                                    Znaczy teraz jest u mnie ale jutro oddam.
                                    Jakbym miał się z tym bawić i nie wiadomo co by z tego wyszło to podziękuję.

I dzięki wam wszystkim za odpowiedzi. Radio wróci tam skąd przyjechało. Głośnik trafi na znany wszystkim portal aukcyjny.

Skomentuj

Chciałem tylko poinformować, że temat do zamknięcia.

Głośnik podklejony butaprenem tak jak radził Paweł.
                                      Gra obecnie w zamkniętej - około 35,5L i nic tam się nie dzieje złego. :thumbup:

Spróbuję go sprzedać, bo nie mam na prezenty, a święta idą... :glare:
                                      a druga sprawa, że jak go włożę to bagażnik już całkiem nie istnieje...

Dzięki.

Skomentuj

Pojechałem dzisiaj po Crunch MRQ 12. Za darmo, bo po rodzinie.
                                        Jest w oryginalnej skrzyni z LT. Skrzynia dość przeorana, jednak jak i przedtem pytałem o naprawę głośnika, tak i teraz chcę o to zapytać.
                                        Widać, że miał jakieś przejścia, wygląda jakby gryzoń.

Jest zdrapana wierzchnia warstwa na kawałku, ale to czarne wcale miękkie nie jest, nie ugina się pod palcem, normalnie pracuje razem z membraną.
                                        Mimo wszystko zastanawiam się czy jest sens to zabezpieczać i jak. Na myśl przychodzi mi tylko żywica.

Po drugiej stronie jest podobnie, chociaż przetarcie wierzchniej warstwy jest kilka razy mniejsze niż ze zdjęcia wcześniejszego. Jest zadrapana, schodzi kolor, ale poza tym nie jest na wylot przetarta.
                                        Dodatkowo membrana jest "złamana". Przy przejechaniu palcem od spodu prawie tego nie czuć, można by powiedzieć, że wcale.
                                        Głośnik do zajechania i oddania za jakieś grosze, czy można z tym żyć? Ewentualnie też jakoś zabezpieczyć?

Mam go sobie sprzedać, patrzyłem na allegro... to wydaje mi się, że te 150zł powinienem dostać sprzedając z ori skrzynką.
                                        Co myślicie o takiej cenie, za ten głośnik?

Dostałem jeszcze blow adrenaline r-200. :E
                                        Danych do tego głośnika znaleźć nie mogę. No w sumie to blow. :P
                                        Jaką do niego skrzynkę można by zrobić na oko? Chodzi tylko o to, żeby wsadzić i sprzedać jakiemuś dresowi, żeby robił sobie hałas.
                                        Chyba, że oddać za 20zl bez skrzynki? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X