Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

E46 sedan - dylemat - kilka pytan itp / car audio w e46

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

E46 sedan - dylemat - kilka pytan itp / car audio w e46

Witam, bez zbędnego pierniczenia od razu przejdę do sedna sprawy Razz :

A więc zamierzam złożyc swoje pierwsze CA do e46, w związku z tym mam kilka pytań i problemów..
    Muzyka: głównie dubstep, techno, electro house, okazjonalnie jakaś klasyka rocka i temu podobne..
    Zestaw opierać się ma na zestawie przednim Hertz HSK 165 oraz Alpine CDA-9887R. I tu już pojawia się pierwszy problem.. Dużo się już naczytałem na ten temat.. Mianowicie:

- jaki wzmak do tego? Glow 4075? Magnat RX44 ? Czy może jeszcze coś innego?? wymienione przezemnie zostały 4-kanałówki, z tego względu, że chcę podłączyć do tego jeszcze suba.. I z tąd wychodzi następne pytanie:

- 4-kanałówka (zestaw przedni + mostek na suba? I właśnie któryś z powyższych lub inny wzmak? Glow 4075 pozostawia ~225W RMS na suba, a więc trochę chyba mało na sedana, nieco lepiej przedstawia się sprawa z Magnatem - ale są opinie, iż nie jest to najlepszy wzmak w tej cenie tzn do 800zł...)

- czy 2 kanałówka do zestawu przedniego (jaka? - szczerze nie mam pojęcia.. dostać Sonego XM-10200 graniczy z cudem.. więc proszę o jakieś inne propozycje) i monoblok czy inna 2-kanałówka zmostkowana do suba? - - Całość musi się zmieścić w ~800zł..

I ostatnie z pytań: 6 mat na drzwi (czyli 12 mat w sumie) wystarczy na wygłuszenie? Maty STP Silver.. Ewentualnie 5 mat STP + 1x GMS 02? - co byłoby lepsze? GMS 02 pod tapicerkę, zgadza się?

- Skoro muzyka głównie elektroniczna, często z szybkim bassem - to sub 10" w zamkniętej skrzyni, tzw closed. - pytanie: Jaki? coś do 500zł.. Najlepiej ze skrzynią ale jeśli będzie to tego warte tzn dać więcej za sam głośnik - skrzynię zrobię sam. Dziury w tylnej półce będą na 100%, dodatkowo raczej pokuszę się o wycięcie blachy za tylnym podłokietnikiem.. Sub 10" w closed aby był szybki - bo do takiej muzyki taki musi być, zgadza się? Wink

To chyba tyle na tą chwilę.. W miarę rozwoju dyskusji pewnie pojawią się następne pytania Wink Z góry dzięki za odp.

ale jestes swiadomy ile tam jest roboty z drzwiami i przy montazu radia?

Skomentuj

Koncepcja się zmieniła

Update i proszę o opinie na temat takiego zestawu..
      HSK165 (lub DLS MS6A)
      Art audio 200.2XE + Art audio 400.2XE
      Intertechnik MDS 12 lub Alpine SWR-12d4
      alpina 9887r
      maty STP

ps. Paweł, co masz na myśli? :o

Skomentuj

Zamieszczone przez maciek125 Zobacz posta
        ps. Paweł, co masz na myśli?
        czyli nie jestes swiadomy
        to podam przklad.
        wymiana radia w zwyklym samochodzie 30zl
        wymiana radia w E46 300zl

Zamieszczone przez maciek125 Zobacz posta
        Intertechnik MDS 12 lub Alpine SWR-12d4
        primo - to sa ZUPELNIE ROZNE profile brzmienia
        secundo - podobno MDS12 nie jest tak dobry jak mniejsze modele. podobno bo nie mialem

Skomentuj

Do montażu radia potrzeba ramkę i przejściówkę na iso. Nie są to horrendalne kwoty(wiadomo, w aso ramka to ok. 180zł).

Kolejny problem, ale nie tylko w E46(wiele audi ma podobnie czy chociażby x5 który ma trochę wspólnego z e46) to głośniki przymocowane do boczka. Pod tapicerką nie przewidziano montażu głośników w drzwiach.

Skomentuj

fotostory
            http://www.audiobas.pl/wytlumienie_drzwi_e46.html
            low-END

Skomentuj

wyglada na to ze rozne wersje nadwoziowe mialy roznie zbudowane drzwi
              na strefie widzialem calkiem inne

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
              Nie są to horrendalne kwoty(wiadomo, w aso ramka to ok. 180zł).
              akurat podalem przyklad samej uslugi. w E46 jest bardzo ciasno :/

Skomentuj

Nie na temat...
                Nie tak trudno o sony10020. mam 2 takie w domu :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                  Nie na temat...
                  Nie tak trudno o sony10020. mam 2 takie w domu :-)
                  Pytanie czy warto, za kase za ktorą "chodzą" 10020 można dorwać dużo ciekawszy piecyk, ktory nie jest miśkowaty na każdym paśmie.

Skomentuj

Montaż radia to koszt 20 zł (ramka, przejściówka iso i na antenę) plus godzina czasu na zdjęcie 2 listw ozdobnych, wyjęcie wlotu nawiewu panelu klimatronika oraz wycięcia plastyku za radiem, inaczej trudno będzie upchać. Gorzej będzie z drzwiami, nie wiem jak jest w sedanie ale w coupe jest blacha, a za blachą prowadnica od szyby. Ogólnie nieprzyjemne drzwi do grania...

Skomentuj

Zamieszczone przez Woolly24 Zobacz posta
                      Montaż radia to koszt 20 zł (ramka, przejściówka iso i na antenę) plus godzina czasu na zdjęcie 2 listw ozdobnych, wyjęcie wlotu nawiewu panelu klimatronika oraz wycięcia plastyku za radiem, inaczej trudno będzie upchać.
                      a jak przyjedzie ktos do ciebie na taki zabiego to zrobisz to za 20zl?

Skomentuj

plus godzina czasu na zdjęcie 2 listw ozdobnych,
                        Które trzeba zdjąć umiejętnie

wyjęcie wlotu nawiewu panelu klimatronika oraz wycięcia plastyku za radiem, inaczej trudno będzie upchać.
                        Kilka razy zdarzyło mi się montować radio w E46. Zawsze wyciągam panel klimatronika(jest na wcisk) i ori wtyk chowam pod radiem. Wtedy da się to upakować

Skomentuj

Panowie a jak z multifunkcją kierownicy? Czego potrzebuję aby alpine 9887r sterować z kierownicy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            a jak przyjedzie ktos do ciebie na taki zabiego to zrobisz to za 20zl?
                            Zrobię i za darmo jak będę miał czas, a ktoś mnie poprosi o pomoc, nie zarabiam tym na chleb to się nie spinam...

---------- Post dodany o 17:44 ---------- Poprzedni post o 17:41 ----------

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
                            Które trzeba zdjąć umiejętnie
                            Ok, ja rozbierałem swoją e46 kilkadziesiąt razy i pytam się na serio jakie umiejętności potrzeba do wyciągnięcia dwóch listw które siedzą na wcisk bolcami we spinkach?

Skomentuj

Zrobię i za darmo jak będę miał czas, a ktoś mnie poprosi o pomoc, nie zarabiam tym na chleb to się nie spinam...

---------- Post dodany o 17:44 ---------- Poprzedni post o 17:41 ----------

Ok, ja rozbierałem swoją e46 kilkadziesiąt razy i pytam się na serio jakie umiejętności potrzeba do wyciągnięcia dwóch listw które siedzą na wcisk bolcami we spinkach?
                              No to szkoda, że jesteś kolego z lubelskiego Ponieważ ja z Warszawy i z chęcią bym skorzystał z Twojej pomocy :P
                              Posiadasz e46 coupe, zgadza się?

Skomentuj

Dokładnie coupe

Skomentuj

Dokładnie coupe
                                  W przyszłym tygodniu biorę się za montaż wszystkiego, damy radę może jakoś na telefon się ustawić, abym np. mógł do Ciebie zadzwonić w razie jakiś porad/problemów? :p

Skomentuj

Bardzo proszę - poszło pw.

Skomentuj

Patrząc na ilość uszkodzonych listw z którymi się spotykam(pracuje na codzień przy bmw) to jednak jakieś trzeba mieć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        czyli nie jestes swiadomy
                                        to podam przklad.
                                        wymiana radia w zwyklym samochodzie 30zl
                                        wymiana radia w E46 300zl

Ty jak coś czasem napiszesz...
                                        Montaż radia w tym BMW nigdy tyle nie kosztował, no chyba, że 2 DIN.

Prawdą jest, że nie jest lekko, zwłaszcza jak montujesz DVD, gdzie jest pełno kabli.
                                        Trzeba po prostu podejść do tego ze spokojem

Ja mam do dziś blizny na dłoniach od takich montaży...

Odnośnie głośników, to w wersji Compact jest normalnie głośnik do drzwi przykręcony na dystansie, a w pozostałych jest niestety rzeźba.

My robiliśmy to w ten sposób:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X