Mam mały problem - chcę podpiąć obwa głośniki (dosyć prowizorycznie - wyjazd na urlop) i nie wiem jak odciąć niskotonowca. Ma on wbudowaną cewkę, która ogranicza pasmo od góry (nawet nie wiem jaki daje podział). GMS 1929 będzie na zwrotce z cięciem 3KHz z filtrem 18dB/oktawę. Wysokotonowy będzie w okolicach słupków drzwiowych, niskotonowy nisko w drzwiach. Obawiam się że 1865 będzie miał za dużo wysokich - co radzicie? Dodać kondensator (jaka pojemność), żeby zrobić tłumienie 12 dB? Jakieś inne pomysły możliwe do zrealizowania na szybko (w Łodzi jest bieda ze sklepami car audio, a kupienie przyzwoitej zwrotnicy to już w ogóle prawie niemożiwe...)?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
GMS 1865 + GMS 1929 - jak przyciąć niskotonowca
Collapse
X
-
Ten Wysokotonowy lubi II rząd
Nie podłączaj go pod ta zwrotnice
Cewke na wooferze zostaw (powinna wstępnie wystarczy)
Na tweeter spróbuj kondensator 4,7uF lub 6,8uF
Zapewne bedzie za głośno więc dołoż rezystor (zrób to na słuch) żeby przyciszyc glosnik
Jak nadal bedzie wysokotonowki za duzo to dołoż cewke 0,22mH lub 0,33mH
To taka prowizorka ale powinno sie sprawdzićJuz mi sie nie chce...
-
Nie wiem jaka ta cewka tam siedzi - nie ma takiej informacji na stronie GMS... ani na cewce.
http://www.gms.pl/pl/_sp/48/
Znalazłem takie coś:
"Kupiłem GMS1865, nad wysokotonowym dalej się zastanawiam. Jeżeli kogoś to interesuje to te GMS mają podłączoną w oryginale jako zwrotnicę cewkę o indukcyjności 0.33mH. Oznacza to podział na 1900Hz przy nachyleniu 6dB/okt. Odsłuchowo jest to jednak łagodny spadek pasma przenoszenia."
Skomentuj
-
Czy te głośniki to nadal atrakcyjny wybór w tym przedziale, na stronie gms do wyskotonówki jest kilka przykładów zwrotnic więc coś tam można sobie dostroić pod swoje ucho, jak to wypada z droższym 18awx i wysoktonówką samochodówką stx, w którą stronę warto się bawić, bo niestety mój rockford fostage zmęczył się (lata mu lecą i guma pęka) więc powoli szukam czegoś w "miarę" przyzwoitego .
Skomentuj
Skomentuj