Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Crunch GP 1500.2 i jego dziwne zachowanie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz Crunch GP 1500.2 i jego dziwne zachowanie.

Witam Forumowiczów.

Jakiś czas temu zakupiłem wzmacniacz Crunch GP 1500.2, dwukanałowy według producenta moc 750W RMS w mostku przy 4R, według pomiarów 680W RMS, Jakiś czas chodziło wszystko dobrze, ale teraz mam następujące problemy:

1. Przy ustawieniu "gain" powyżej 70% wzmacniacz generuje sygnały na głośnik, które nie są linią basową utworu. Krótkie impulsy - jakby ktoś nawalał młotkiem . Co ciekawe - impulsy są generowane, nawet jak odłączę RCA od wzmacniacza. Wygląda jak jakieś przebicie. Poniżej link z filmikiem - cały system gra na niskim poziomie głośności, a kiedy na wyświetlaczu wskazówka wychyla się w pozycję maksymalną - wtedy właśnie ma miejsce ten problem.

http://www.youtube.com/watch?v=Dj5E27C8NYI

Jeżeli "gain" jest ustawiony na koło 50-60% problem nie występuje.

2. Podczas normalnego grania wzmacniacz "traci moc". Chyba najprościej to opisać tak, jakby przestawał grać jeden kanał (a spięty jest na wyjściu w mostek). Czyli słychać że sub gra, nagle bas jest ciszej po czym powraca do normalnego poziomu i tak co chwila. Sprawdziłem połączenia RCA - wszystko jest ok.

Czy miał ktoś podobny problem i potrafi mi powiedzieć co może być nie tak? Nie wiem, czy opłaca się dawać do elektronika i naprawiać. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam.

Zamieszczone przez __LukaS__ Zobacz posta
    Jeżeli "gain" jest ustawiony na koło 50-60% problem nie występuje.
    a jakiego poziomu jest sygnal wychodzacy z radia?
    bo jezeli ten problem nie wystepuje ponizej jakoegos poziomu to zapewne przesterowujesz wzmacniacz

wzmacniacz na gwarancji?

Skomentuj

pawel tu napewno problem lezy w wzmaku bo jak napisal dzieje sie to nawet przy odlaczonych RCA

Skomentuj

odsylaj na gwarancje/reklamacje

w szoku jestem jak duzo nowych markowych wzmacniaczy jest popsutych w chwili sprzedazy :/

Skomentuj

Wzmacniacz ten produkowany był tylko na rynek amerykański, został przez poprzedniego właściciela sprowadzony, używany, wystawiony na Allegro i ja go kupiłem. Przez 2 miesiące zachowywał się normalnie, więc reklamacja odpada. Myślałem po prostu, że ktoś może spotkał się z takim problemem i jest w stanie mnie nakierować w czym tkwi problem, ale widzę, że to będzie szukanie igły w stogu siana. Dziś ustawiłem gain na 60% i jak na razie jest dobrze (i w sumie basu pod dostatkiem).

Dziękuję za chęć pomocy. Pozdrawiam.

Skomentuj

jak nie masz gwarancji to go rozkrec i zobacz moze jakies zimne luty ,cos nadpalonego?

Skomentuj

Czaruję...
            X