Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór subwooferów do instalacji.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór subwooferów do instalacji.

Stałem się mniej lub bardziej szczęśliwym posiadaczem Pandy Van, auto kupiłem do jeżdżenia w firmie i prawdopodobnie pokulam się nim przez kilka lat, przynajmniej w robocie :-). Mam trochę gratów z poprzednich samochodów i założę to do Fiacika. Co mam:
    - jednostka sterująca - Nakamichi CD500
    - wzmacniacz - Steg K 4.01
    - system przedni - Focal KR2
    To na pewno założę bo leży w garażu i kwitnie. Problem z subwooferem do bagażnika. Wzmacniacz nie jest jakimś super wydajnym piecem. Mam co prawda jeszcze starego poczciwego Rodeka 680, ale ten z kolei mógłby mi zakłócić bilans energetyczny auta (wymiana alternatora na mocniejszy). Po za tym auto jest małe i nie mam zamiaru pakować 100l pod głośnik, bo z bagażnika już nic nie zostanie.
    Plan jest taki, żeby na kratce zamontować płaską pionową zabudowę, a w niej osadzić wzmacniacz i dwa niewielkie głośniki, które generowałyby jakiś dodatkowy bas. Znalazłem u-Dimension RM-406SL. Zabudowa nie zajęłaby dużo miejsca (10 góra 15 cm grubości), więc śmiało mógłbym wozić graty do roboty. W środku byłby wzmacniacz, a po bokach w oddzielnych komorach głośniki. Każdy miałby te niezbędne kilka litrów do grania. Komory oczywiście zamknięte.
    Nie wiem tylko jak te głośniki grają, mało jest informacji w necie na ich temat i nie znalazłem jakiejś relacji z budowy i odsłuchu. Może ktoś z forumowiczów miał z nimi kontakt i wypowie się, może jakaś inna propozycja na głośniki.
    Z góry wielkie dzięki, Adam

Skoro masz mało mocy to po co się pchasz w 2 sztuki?

Skomentuj

Bo to małe subwooferki 16 cm.

Skomentuj

Narobisz się a nic nie da. Poszukaj 8mki grającej w małym litrażu.

Skomentuj

lub 10" plytkiej konstrukcji

Skomentuj

Mamusa- Piszesz tak bo masz doświadczenie z tymi głośnikami, czy domyslasz się, jak 16 cm to już basu w ogóle niema.
            PawelS - 10 cali to ciut dużo na ten wzmak, a i litrów też trochę trzeba. Szukam jakiegoś rozwiązaniam żeby uzupełniać bas przodu, nie zrobić graciarni w bagażniku i żeby to jakos estetycznie wyglądało.

Skomentuj

Piszę tak bo bas jaki możesz uzyskać z 16stek równie dobrze i łatwiej wyciągniesz z dobrze zrobionych drzwi. Wystarczy spojrzeć na konstrukcje i parametry głośnika, FS na poziomie 80Hz. Słuchałem 20stki z tej serii i moje furtki niżej i mocniej schodzą.

Skomentuj

No już jakiś konkret. Te Focale jakie mam na przodzie mimo cięcia na 60Hz ladnie chodzą na basie. Liczę na jakies uzupełnienie.

Skomentuj

http://www.caraudiosklepy.pl/excursi...8s4-p1606.html

Płytki, zagra już w 6 litrach. Nic innego grajacego w takim litrażu nie znam.

Skomentuj

Aż tak mały litraż nie musi być. Jak wspomniałem chcę zabudowę umieścić na kratce:

Sorki za bałagan w bagażniku, ale tak tu wygląda na co dzień gdy jestem w rozjazdach. Kratka ma ok. 60x150 cm, nawet gdyby zabudowa miała tylko 10cm netto grubości, to uzbiera się na suba spokojnie kilkanaście litrów, a może nawet więcej.
                    Gdybym miał się decydować na jakąś 8 to chyba wolałbym naprawić Focala 21V2 jakiego już mam. Głośnik kupiłem jako nowy i leżał półtora roku w kartonie, zanim znalazłem czas na zrobienie zabudowy w poprzednim aucie. Niestety okazało się, że głośnik ma fabryczną wadę. Przy większych głośnościach powoduje zwarcie. W trakcie oczekiwania na zabudowę jedynie wygrzałem głośnik przy niskich poziomach głośności i grał bez zastrzeżeń. Nawet nie przyszło mi do głowy sprawdzić jak gra przy pełnym wysterowaniu. Kiedy wada się ujawniła, było już po gwarancji. może ktoś podjąłby się naprawy głośnika?

Tak na szybko zrobiłem symulację tego RM-406SL w obudowie 9 litrów. Jest kilku decybelowe podbicie w zakresie 110-120 Hz, a spadek 3dB jest na poziomie 70 Hz, tragedii jakiejś nie ma, ale symulacja to jedno, a odsłuch to drugie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X