Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP czy powinien wydawac takie odglosy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP czy powinien wydawac takie odglosy?

witam,
    Posiadam taki glosniczek jak w temacie, ale zauważyłem ze na niskich zejściach głośnik wydaje dziwny dźwięk. Jakby coś o coś zahaczało chyba ze to przez sztywną membranę albo coś z zawieszeniem, w każdym razie nagrałem filmik. Nie wiedziałem jaką piosenkę puścić. Poszukałem coś takiego. Z góry dzięki za pomoc.

https://www.youtube.com/watch?v=7vtrcQ8mcvo

sprawdz czy linki ci nie wala po membranie. podloz gabke na membrane czy cos

strojenie masz za nisko i zabijesz go mechanicznie

Skomentuj

Wyjmowalem go i wydawalo sie byc okey ale sprawdze jeszcze raz, Tutaj filmik nagrany chwile temu ale juz na jakis ala bas testach. Nie dawalem mu nawet 1/4rtej

http://www.youtube.com/watch?v=01MWz...ature=youtu.be

p.s dlaczego za nisko, zbyt duze cisnienie robi sie wewnatrz czy jak?

Skomentuj

wyciagnij, sprawdz mechanicznie czy wszystko z nim OK
        czy nic sie nie rozkleilo, czy nic nie jest luzne i czy linki nie sa za dlugie

naciskaj membrane po kwadrantach i zobacz czy jest dobrze wycentrowane

dla spokoju obloz linki cienka gabka i wlacz jeszcze raz

Skomentuj

Miałem tak samo zaraz po zakupie."Wygrzej" głośnik przez kilkanaście godzin i powinno być ok. Z innymi modelami STXa miałem takie same przejścia. Później 250W nie zrobi na nich wrażenia.

Skomentuj

głosnik mam od roku troche pogral na czym dokladnie polega wygrzewanie? wiem ze ma pograc no ale jak i ile?

Skomentuj

Hmm.. linki albo walenie o nabiegunnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez kubzik123 Zobacz posta
                na czym dokladnie polega wygrzewanie? wiem ze ma pograc no ale jak i ile?
                ok tygodnia normalnego grania pol dnia... wiec juz wygrzany :/
                Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                albo walenie o nabiegunnik.
                fizycznie nie mozliwe

Skomentuj

rozebralem skryznia i keble ie uderzaja o mebrane bo podkladalem nawet gabki zdaje mi sie ze to gdzies w okolicy cewki dochodza odglosy, Nad magneem przez te otwory patrzylem jak chodzi cewka i tam jest jaki czarny klej albo tasma i miejscami albo nie jest doklejone albo musialo obcierac i sie pozdzieralo i porzeswituje takie zólte, jednak puruszam recznie caloscia i nic nie zahacza, cewka niby dobrze chodzi, sam nie wiem;/

Swoja droga przed chwila wlasnie kupilem 2stxy jednak nie 12" a 10" Nie chce robic tu off tropu ale ma ktos moze projekt jakies skrzynki do tego parametrami mozliwie jak najlepsza.? fajnie by bylo jakby byla jedna na dwa glosniki, no a jak nie to mam ten projekt 31l@35hz czy jakos tak (ten trapez)

Skomentuj

tam jest jaki czarny klej albo tasma i miejscami albo nie jest doklejone albo musialo obcierac i sie pozdzieralo i porzeswituje takie zólte, jednak puruszam recznie caloscia i nic nie zahacza
                    to jest tasma na karkasie cewki

do domu projektow nie robilem :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      fizycznie nie mozliwe
                      No ale chwila, jak głośnik uzyska zbyt mocne wychylenia membrany (powyżej xmax) to może w końcu zatrzymać się na dolnym nabiegunniku. Takie stuki jak na filmie słyszałem kiedyś w głośniku który po prostu walił karkasem o dolny nabiegunnik, a na filmach widać że membrana dostaje bardzo dużych amplitud.

W jakiej to w ogóle obudowie gra i jaką moc otrzymuje.

Skomentuj

W jakiej to w ogóle obudowie gra i jaką moc otrzymuje.
                        jest napisane.

Jaki tunel dałeś?

Skomentuj

No ale chwila, jak głośnik uzyska zbyt mocne wychylenia membrany (powyżej xmax) to może w końcu zatrzymać się na dolnym nabiegunniku.
                          widac ze nie miales tych glosnikow w reku
                          dolny resor jest tak dobrany ze mechanicznie ogranicza mozliwosc udezenia cewka o dolny nabiegunnik.
                          te stuki jakie mozna uslyszec moga byc powodowane przez wyskoczenie cewki ze szczeliny - a to juz moze prowadzic do rozwalenia cewki o GORNY na biegunnik

Skomentuj

kubzikProszę NIE PUSZCZAJ NIGDY PRZENIGDY TEGO ZJEBANEGO TESTU "Bass I love you..." Co to w ogóle za sygnał analogowy? Ten kto to sklepał to nie ma pojęcia o inżynierii dźwięku... Chyba w paincie narysował sobie przebiegi amplitudowo-czasowe i wkleił je do AudaCity.
                            A co do głośnika, to możę też być wina przesterowania zasilania, czyli wzmacniacza. Tak śmisznie strzela jakby ktoś walił pałką perkusyjną w membranę.

Skomentuj

Paweł S: no wiesz, w pewnym 18" głośniku beymy też tak jest i do tego podwójny spider żeby uniknąć takich sytuacji, a jednak znajomemu udało się żeby karkas spotkał się z dolnym nabiegunnikiem... ale to był jednorazowy wybryk :)

Jeśli ociera/uderza o górny to świadczy o złym wycentrowaniu.

kubzik123: wciskałeś membranę i nic się nie działo, to teraz spróbuj ostrożnie wycisnąć i zobacz czy gdzieś zachaczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                kubzikProszę NIE PUSZCZAJ NIGDY PRZENIGDY TEGO ZJEBANEGO TESTU "Bass I love you..." Co to w ogóle za sygnał analogowy? Ten kto to sklepał to nie ma pojęcia o inżynierii dźwięku...
                                co nie zmienia faktu ze potrafi pokazac jak nisko zagra glosnik

Skomentuj

to jest tasma na karkasie cewki

do domu projektow nie robilem :p
                                  a jest mozliwosc np oberwania sie cewki lub cos w tym stylu? No ale wtedy nie dzialalo by tak jak powinno a ruszalem manualnie calym zawieszeniem i niby chodzi idealnie, nigdzie nie obciera ani nic.

Co do wzmacniacza jak gral w aucie tez tak bylo teraz w domu pod wzmakiem akai am u210, co prawda dostaje malo mocy ale robi to samo co przy innym mocniejszym wzmacniaczu

aha. Jak sie kupuje glosniki ze strony producenta tak jak ja to zrobilem, to ile jest gwarancji? rok?
                                  Last edited by kubzik123; 22.11.2013, 14:07.

Skomentuj

Szfagierek ma ten sam głośnik i nie stuka mu tak mocno ,ale już słyszałem ,że też tak mu stuka,więc temat mnie zainteresował.Jak będę u niego to rozbiorę suba i zobaczę czy coś wyczaję,tymczasem poobserwuję temat czy do czegoś dojdziecie:)

Skomentuj

a jest mozliwosc np oberwania sie cewki lub cos w tym stylu?
                                      bardzo trudno wykonalne, ale zdaza sie. zdaza sie ze cewka przegrzana zsuwa sie z karkasu. nawet mam na stanie taki przyklad (DLS)

Skomentuj

co nie zmienia faktu ze potrafi pokazac jak nisko zagra glosnik
                                        ja ma zagrać nisko ja to kontroli w ogóle nie ma? Ten sygnał, jeszcze z YT jest tak zniekształcony, że głuchy powinien krzyczeć "Wyłącz to!"
                                        :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X