Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o zasilenie subwoofera i skrzynie dla 2 x SonyXplod

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie o zasilenie subwoofera i skrzynie dla 2 x SonyXplod

Witam . mam kilka pytań co do podłączenia subwoofera :
    1. czy 2 głośniki sony xplod 1500w 450 RMS moga być w jednej nie dzielonej skrzyni czy muszę ja przedzielić?
    2. czy skrzynia o pojemności ok 150 l bez wylotów powietrza jest wystarczająca ?
    3. czy wzmacniacz musi mieć 2 kanały po 450 W RMS na kanał czy mógł bym podpiąć 2 głośniki pod 1 kanał 450W czy każdy oddzielnie
    4. jaki potrzebuje kondensator o jakiej pojemności
    z góry dziękuje za podpowiedzi

Dobrze bylo by miec TS'y tych glosnikow. Chetnie bym pomogl bo akurat mam sprzet w rzeszowie, tylko ciagle poluje na lepsza karte. Skrzynie lepiej przedzielic przy takich pompkach. Zawsze to + dla sztywnosci. Co do kondesatora to kto powiedzial ze takowy potrzebujesz ?

Zamieszczone przez arus16611 Zobacz posta
    3. czy wzmacniacz musi mieć 2 kanały po 450 W RMS
    Tak bo jak nie bedzie mial to wybuchnie bomba <joke> :)

Skomentuj

dane jednego głośnika to : Głośnik :Woofer 38 cm , typ stożkowy . Moc maksymalna:1500W . Moc znamionowa : 450 W. Impedancja : 4 Ohm . Czułość 89dB/W/m. Pasmo przenoszenia :15-2000Hz . Waga : około 6,2 kg pojedynczy głośnik

to na taka moc nie potrzeba kondensatora ? wydaje mi sie ze tak ponieważ gdy załączam wzmacniacz to przód wyraźnie traci moc i głośniki słabiej graja .

Skomentuj

Z tych parametrow nie wyznaczysz optymalnej obudowy. Sluchalem ten glosnik w skrzyni BR litrazu i strojenia nie znam. Pamietam ze napedzane wzmakiem Phase Linear ale modelu tez nie pamietam. Cisnienie robi duze ale dla mnie gral kiepsko ale zaznaczam mogla to byc wina zlej aplikacji, za slabego wzmaka.

Skomentuj

producent podaje ze 62 litry zamknieta a 4x z wylotem

---------- Post dodany o 17:07 ---------- Poprzedni post o 17:04 ----------

a o jaki sprzęt Ci kolego dokładniej chodzi ?

Skomentuj

Glosnik w tamtej aplikacji strasznie zamulal. Tak jak mowie trzeba bylo by co najmniej pomierzyc TS i wyznaczyc obudowe za pomoca symulatora. Pozniej ewentualnie jakbys mial checi to zmiany litrazu, strojenia, wytlumienia. Jakis punkt zaczepienia jest Ci potrzebny.

---------- Post dodany o 17:09 ---------- Poprzedni post o 17:08 ----------

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
            a o jaki sprzęt Ci kolego dokładniej chodzi ?
            Do pomierzenia parametrow glosnika.

Skomentuj

o to czyli widzę ze to wszystko nie jest takie proste jak by się wydawało a jeśli obudowa jest większa niż zaleca producent to ma to duży wpływ na wydajność głośnika ?
              bo co do zmiany wielkości to był by troszke problem ponieważ mam ja już zrobiona można powiedzieć na gotowo :) (obita skórą)a co do wytłumienia to chodzi Ci o skrzynie czy bagażnik ?

---------- Post dodany o 17:21 ---------- Poprzedni post o 17:21 ----------

a jakie parametry dokładnie były by Ci potrzebne do obliczenia dokładnego litrażu ?

Skomentuj

Mialem na mysli wytlumienie wewnatrz skrzyni. Skoro obudowe juz masz to posluchaj w niej tych glosnikow. Jesli bedzie Ci odpowiadac to masz z glowy. Potrzeba mi tak zwanych parametrow Thiell/Small'a. Glownie chodzi o Qts, Fs, VAS.

Skomentuj

sprawdzałem już i nie graja źle ale mam za słaby wzmacniacz do nich i nie wiem jaki muszę kopić bo musi on mieć 2 wyjścia po 450 W 4 ohm ? czy moge podpiąć oby dwa głośniki pod jeden kanał 450 W 4 ohm . i jaki wzmacniacz Ty bys mi mógł polecić ?

Skomentuj

Wzmacniacz nie musi miec takiej mocy. Glosniki zaleznie jak zepniesz szeregowo czy rownolegle beda mialy odpowiednio 8R lub 2R. Nie kazdy wzmak pociagnie w mostku pod tak niskim obciazaniem. Ja niezbyt wiele wzmakow do car audio sluchalem, zazwyczaj jakies budzetowki. Sam mam Diory 1607 ktore zasilane sa tanim kenwoodem ;p Mysle ze jak podasz budzet to koledzy cos podpowiedza w tym temacie.

Skomentuj

http://www.crutchfield.com/S-tDMghXA...ml#details-tab tu sa parametry o które pytałes
                      :)

---------- Post dodany o 17:59 ---------- Poprzedni post o 17:54 ----------

R8 -R2 tego nie rozumiem ? mam wyprowadzone wyjscia od jednego i od 2 oddzielnie .
                      Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                      Mysle ze jak podasz budzet to koledzy cos podpowiedza w tym temacie.
                      a budżetu to ja mam jakies 500 zł

Skomentuj

Producent zaleca dla jednego glosnika 48l i BR o wymiarach 7,6 cm srednicy i ~19cm dlugosci. Dla 15 calowego glosnika port o takiej srednicy jest zdecydowanie za maly. Przez ten fakt nie specjalnie ufam tym danym no ale coz... Przy tych danych wychodzi ze skrzynka bedzie duza :)Dla BR okolo 100l strojone na 25Hz. Dla zamknietej okolo 130l. Wszystko to dla jednego glosnika.

---------- Post dodany o 18:15 ---------- Poprzedni post o 18:13 ----------

Zamieszczone przez arus16611 Zobacz posta
                        R8 -R2 tego nie rozumiem ? mam wyprowadzone wyjscia od jednego i od 2 oddzielnie
                        Pytales o to czy mozesz dwa glosniki podpiac pod jeden kanal. 2R=2Ohm, 8R=8Ohm. Dlatego musisz zwrocic uwage na to jak podlaczysz te glosniki by nie uszkodzic wzmacniacza.

Skomentuj

Może zacznij od podstaw FAQ Nazara.

Za taką kwotę może być ciężko coś kupić.

Skomentuj

wiem ze ciężko ale taka kwota dysponuje wiec mam nadzieje ze jednak coś znajdę
                            :)

Skomentuj

Poszuka wzmacniacza altai taki biały.

Skomentuj

jak zaranie to posiadam coś takiego (taki wzmacniacz )ze starej tuby ,,splx spla350 '' nada się on do czegoś?

Skomentuj

Podepnij i się przekonasz.

Skomentuj

http://ogloszenia.augustow24.pl/wzma...mi-o531819.htm a ten altai to ten ? i można go jakoś zamostkowy ?
                                    a na temat mojego starego wzmacniacza nie mogę znalesc żadnych konkretnych danych . a po próbie wyłącza się jeśli trochę podgłosze :P

Skomentuj

Czaruję...
                                    X