Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o panele nd drzwi do głosników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie o panele nd drzwi do głosników

Zakupiłem głośniki MB Quart DKD 116, bo była okazja a chwalą bardzo w internecie. Zastanawiam się teraz jak je zamontować bez żadnego ingerencji w drzwi w aucie (brak fabrycznych otworów w drzwiach, czasu i pieniędzy na wygłuszanie) i kombinuje wykonać tzw "doniczki", czyli małe obudowy np zamknięte zintegrowane z tapicerką. Jedyne parametry jakie znalazłem:
    Sensitivity: 85.5dB (1 watt, 1 meter)
    Power Range: 50 watts (rms.) to 120 watts
    Tweeter: 0.5 inch(13mm) Titanium dome
    Woofer: 6.5 inch(160mm) Polypropylene
    Impedance: 4 Ohms (nominal)
    DCD 116 6.5 inch(160mm) Discus Coaxial Driver
    Crossover: 12 dB/Octave @ 4500Hz
    Freq. Response: 40Hz to 32,000Hz

Możecie pomóc mi ocenić optymalny litraż dla takich paczek? Jeśli można to prosiłbym też o jakąś poradę czy głośniki powinny być zamontowane tradycyjnie w miejscu woofera, czy kierunkować je do góry na słuchacza? Obudowa zamknięta czy z otworem stratnym?

Chyba powinieneś zmienić miejsce skąd bierzesz informacje.

Koaxy?

Zapoznaj się z FAQ Nazara (już za późno) żebyś wiecej błędów nie popelnial.

Skomentuj

FAQ Nazara znam, umyślnie kupiłem takie głośniki. Nie mam miejsca na większe, chcę na szybko sklepać coś, co będzie grało lepiej niż fabryczny shit. I tak nie ma nic na allegro do kupienia, bo szukałem jakichś trzynastek. Wiem, że coaxy mają swoje wady, ale na pewno nie wszystkie grają badziewiasto. Nie przekreślam ich z góry, a poczytałem w necie trochę na ich temat. W każdym razie poeksperymentować za stówkę to jeszcze można, a taki układ mi pasuje bo mało roboty. Podepnę je pod Udimension prox 500.24 + MDS08 na dole z radia alpine 7894. Proszę tylko o jakieś praktyczne porady jak to zabudować o ile ktoś ma takie doświadczenie - 2litry obudowa zamknięta w stadardowym miejscu w drzwiach pochylone do góry? a może w podszybiu by się sprawdziły, co by było idealne z punktu widzenia montażu? Szkoda mi robić skrzynki dwa razy, żeby się przekonać dlatego pytam

Skomentuj

Spróbuj ukierunkować panele (te, które zrobisz na drzwiach) tak, aby "przecinały się" między fotelami. To powinno choć trochę zrekompensować to, że kupiłeś koaxy, jednak cudów się nie spodziewaj. Zestaw odseparowany byłby o wiele lepszym rozwiązaniem, dałbyś woofer w panel w drzwiach, a tweetery w słupki lub trójkąty przy lusterkach

Skomentuj

Co by zrobił to i tak bedzie lipa
          Nie warto bawic sie w kombinacje z nakietowaniem
          Nie wiele to da

Jaki to samochód?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

vw polo 6n bez otworów w drzwiach na głośniki.
            I tak muszę je jakoś zamontować, a nie oczekuję high endu, tylko poprawy w stosunku do fabryki (oczywiście jak największej tanim kosztem), a to naprawdę żadna sztuka. Chcę tylko, żeby z rok dało się tym pojeździć jakoś, bo bez muzyki nie da rady, a nie chcę inwestować w to auto. Też z dystansem zawsze podchodziłem do coaxów, a dałem się przekonać wyłącznie na podstawie opinii na zagranicznych forach. I to nie jednej, czy dwóch. Nawet gościu z jakiegoś zakładu CA wypowiadał się, że montują takie zestawy w porsche, jak klient nie chce przeróbek w aucie. Zaryzykowałem całe 100zł, a może uda się przełamać stereotyp, że absolutnie WSZYSTKIE coaxy są do dupy.
            Last edited by kremien; 01.01.2014, 12:47.

Skomentuj

Z tego co pamietam to były tez wersje z glosnikami w drzwiach
              Albo była to jakaś nowsza wersja

Ta kieszeń mozna łatwo przerobić na komore zamknięta po 16cm

Ja bym to zrobił tak:
              Przerobil tapicerke pod komory na 16cm
              Sredniaka 10cm wsadzil w oryginalne miejsca lekko je przerabiajac
              Tweeter w słupek

A jak chcesz, żeby było łatwo i prosto to wymien te swoje głośniki na coax 10cm i wsadz je w oryginalne miejsca
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie wiem , którą masz wersję polo, ale tak naprawdę inwestycja wynosi około 100zł w kompletną tapicerkę z miejscami na głośniki, lklukasz problemem jest to że jeśli ma tapicerkę bez miejsc na głośniki to "kieszeń" jest inaczej umiejscowiona. Przerabiałem to w mojej polówce 3D.
                musi mieć coś takiego
                http://img17.allegroimg.pl/photos/or.../41/3822844114
                + są jeszcze mocowania do głośników w blachę drzwi. Koledze sugeruję wejść na forum vwpolo , dział giełda i zobaczyć może ktoś sprzedaje komplet.

Skomentuj

No to dobrze pamietam, ze były rożne tapicerki :)
                  To najprościej bedzie kupic nowe z miejscami pod głośniki
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                    nie wiem , którą masz wersję polo, ale tak naprawdę inwestycja wynosi około 100zł w kompletną tapicerkę z miejscami na głośniki, lklukasz problemem jest to że jeśli ma tapicerkę bez miejsc na głośniki to "kieszeń" jest inaczej umiejscowiona.
                    dokładnie. 100zł na boczki + 200-300zł wygłuszenie drzwi + min 300zł na zastaw separowany, bo nie będzie się już opłacało kupować nic tańszego do takich drzwi. I nagle się 700zł zrobiło + kupa roboty...

Dobra już nie ważne. Zrobię jakąś prowizoryczną budę, przetestuję w którym miejscu najlepiej to będzie brzmiało, zamontuję i będzie mi to musiało wystarczyć. Można temat zamknąć
                    Last edited by kremien; 01.01.2014, 12:55.

Skomentuj

No i?
                      Dziwią cie koszty jakie trzeba ponieść, żeby to grało/miało sens?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        No i?
                        Dziwią cie koszty jakie trzeba ponieść, żeby to grało/miało sens?
                        w sumie to głównie chciałem się dowiedzieć tylko jaką komorę zrobić dla takiego głośnika - 1l? 2l? 5l? Pozycję sobie dobiorę doświadczalnie

Skomentuj

Bez parametrów TS tego Ci nikt nie powie. Spróbuj chociaż 5 litrów. Może te 16 się w nich jakoś znajdą. Ale to wielkie MOŻE, bo po pierwsze nie znamy parametrów głośnika, po drugie, nie sądzę, żeby udało Ci się jakoś ładnie upchnąć tak dużą komorę bez prucia tapicery

Skomentuj

Takie głośniki projektowane sa raczej do aplikacji free-air
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dam dystans z mdf i przykręcę go do blach, głośniki wyceluję na wysokości uszu pomiędzy siedzeniami, oprawię jakoś otwory w tapicerce i zamontuję je w takie free air. Najwyżej jakaś pianka, żeby nie stukała tapicerka. Nie ma co kombinować jak z nich bas wydobyć, filtrami zgram to z subem i obym się pozytywnie zaskoczył

Skomentuj

To nie koaxy są problemem tylko miejsce montażu.

Skomentuj

A mogę jeszcze spytać tylko (może dla niektórych głupie pytanie, ale pytać żaden wstyd), czy taki montaż jak w obrazku ma jakikolwiek sens? W sumie miałbym pomysł jak to w miarę przyzwoicie zabudować przy pomocy skrawków MDF, uszczelnić od środka za pomocą mat bitumicznych, mam też trochę wełny owczej, mogę wrzucić w otwór z tyłu za głośnikiem. Nie zależy mi na basie z tych głośników, teraz mam seryjne głośniki 10cm + MDS08 i to mi wystarcza. Męczy mnie za to charczenie i brak detaliczności. Głośniki przygotowałem do podpięcia pod piec. Jeśli nie polecacie takiego montażu to zamontuję je standardowo w drzwiach i tyle.

Last edited by kremien; 07.01.2014, 15:26.

Skomentuj

W HA też masz takie pomysły>

Daj spokój.

Skomentuj

Także mam takie Polo i jak głośniki zaczęły mi charczeć kupiłem odseparowane Boschmanny 10cm, a tweatery przykleiłem na kropelce do deski, taka prowizorka
                                      Jeśli masz zamiar jeździć tym autem przez rok nie opłaca się inwestować w coś droższego. Również miałem przerabiać drzwi ale zrezygnowałem, koszty przekraczały wartość mojego Polo.

http://allegro.pl/dobry-bass-na-przo...862168510.html

Basu z 10cm głośnika nigdy nie będzie ale przynajmniej nie charczy.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X